Η νέα γενιά στα μονοπάτια της ιστορίας και των προσφύγων…

Η νέα γενιά στα μονοπάτια της ιστορίας και των προσφύγων – Διαδραστικός ιστορικός περίπατος και παιχνίδια-ξεναγήσεις για τους μαθητές

όλων των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στα μονοπάτια και στις γειτονιές που δημιούργησαν, έζησαν και αναπτύχθηκαν οι πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, κουβαλώντας και διασώζοντας τον ελληνικό πολιτισμό, περπατά -οργανωμένα πλέον- η νέα γενιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, γνωρίζοντας βήμα προς βήμα την ιστορική πορεία των προγόνων της, όπως επίσης και τη διαχρονική ιστορία της περιοχής!

Τη δυνατότητα αυτή παρέχουν από  την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ), που σε συνεργασία με το Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου οργανώνουν ειδικούς διαδραστικούς ιστορικούς περιπάτους και άλλες δράσεις, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πρόγραμμα αυτό καλούνται να συμμετάσχουν οι μαθητές όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα οποία εστάλη ειδική επιστολή-πρόσκληση από τον αντιδήμαρχο Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη.

«Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον κάθε λαού και κάθε χώρας. Η γνώση της ιστορίας δεν συνιστά μόνο μια ελάχιστη τιμή στους επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές που την έγραψαν με αίμα και πόνο, αλλά κυρίως οπλίζουν με δύναμη τις νέες γενιές ώστε να ατενίζουν το μέλλον με πίστη και αισιοδοξία. Ο δήμος μας είναι κατ’ εξοχήν ένας προσφυγικός οικισμός που στην πορεία του χρόνου αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε με επίκεντρο τη ζωή αυτών των προγόνων μας. Κάθε γειτονιά έχει τη δική της μεγάλη ιστορία, που μέσα στον χρόνο η νεότερη συναντά την παλαιότερη και προχωρούν αντάμα, από τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως και τη σημερινή. Αυτή τη μεγάλη και πολυδιάστατη ιστορία του τόπου οφείλουμε να τη μεταδώσουμε στις νέες γενιές, κάτι που επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Από το Επταπύργιο στον Πύργο του Μανουήλ Παλαιολόγου…

Και το μήνυμα αυτό φάνηκε από την πρώτη ημέρα να το ενστερνίζονται οι μαθητές που συμμετείχαν στον πρώτο διαδραστικό ιστορικό περίπατο, που άνοιξαν οι 130 μαθητές της Β΄ Τάξης του 2ου ΓΕΛ Νεάπολης, με αφετηρία το Μνημείο του Επταπυργίου, όπου τους περίμεναν και τους υποδέχθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης και η δημοτική σύμβουλος, και αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, Ειρήνη Καγιαμπίνη.

Οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, ακολούθησαν τη διαδρομή κατά μήκος του Βυζαντινού Τείχους, και μέσω των οδών Αγράφων και Γ. Παπαδόπουλου-Ατλαντίδος-Έβρου κατέληξαν στην Πολιτιστική Γειτονιά στο Πάρκο Ελπίδος, όπου φύτεψαν κι ένα δέντρο. Ενδιάμεσα υπήρχαν στάσεις σε σεσημασμένα ιστορικά σημεία και πάρκα της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο ιστορικός Πύργος του Μανουήλ Παλαιολόγου, όπου τα παιδιά «αποκρυπτογράφησαν» την επιγραφή.

Στο πλευρό των μαθητών ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Καλτσίκας, και εκπρόσωπος του Χορευτικού Συγκροτήματος ο οποίος τους ενημέρωνε για την περιοχή και συντόνιζε τα δραστατικά παιχνίδια, με τη συνδρομή της δημοτικής συμβούλου Ειρήνης Καγιαμπίνη. Κουίζ ιστορικών γνώσεων, το παιχνίδι ταμπού με λέξεις που συνδέονται με την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις Αλησμόνητες Πατρίδες, όπως και συζήτηση για τα καστρόπληκτα με τους μαθητές σε ρόλους αρχαιολόγων, μηχανικών και πολεοδόμων, είναι μερικά από τα κυρίαρχα στοιχεία που χρωματίζουν τον πολύ ενδιαφέροντα ιστορικό περίπατο.

Η δράση αυτή προσελκύει καθημερινά το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων σχολείων, με τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης και 4ου Γυμνασίου Συκεών να είναι οι επόμενοι που θα διαβούν τα ιστορικά μονοπάτια. Ο περίπατος αυτός θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με μια διακοπή τον Ιούνιο λόγω των εξετάσεων.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές των δυο πρώτων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ιστορίας στο Μουσείο Σχολικής Ζωής στη Δ.Ε. Συκεών. Σε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο τα παιδιά θα γνωρίσουν τις συνήθειες, τα παιχνίδια και τη μουσική των προηγούμενων δεκαετιών, και θα ανακαλύψουν βιβλία, σχολικά αντικείμενα αλλά και χορούς. Το διαδραστικό αυτό παιχνίδι, το οποίο θα μπορεί να συνδυαστεί με περίπατο στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία) θα γίνεται κάθε Τετάρτη στις 11 π.μ. κατόπιν επικοινωνίας με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Θανάσης Καλτσίκας, εκπρόσωπος του Χορευτικού Συγκροτήματος

Τηλ.: 2313.313125

The post Η νέα γενιά στα μονοπάτια της ιστορίας και των προσφύγων… appeared first on aftodioikisinews.gr.