Οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι εφήμερες και πολυδάπανες, με το λαό αποκλεισμένο

Οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι εφήμερες και πολυδάπανες, με το λαό αποκλεισμένο , κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας – Μαγούλας καθώς το Σάββατο 4 Φλεβάρη πραγματοποιείται η έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 στην Ελευσίνα.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «τα φώτα της τελετής έναρξης θα σβήσουν το βράδυ της Κυριακής 5 Φλεβάρη και το μόνο καλλιτεχνικό δρώμενο που θα έχει μείνει, θα είναι “ο χορός των εκατομμυρίων” που ξοδεύτηκαν» καθώς το σύνολο των δαπανών της διοργάνωσης θα ξεπεράσουν το αμύθητο ποσό των 25 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,6 εκ. από τα ταμεία του δήμου και αντίστοιχο ποσό από την περιφέρεια. Χρήματα ακόμη θα δοθούν και από το ταμείο ανάκαμψης, το υπερμνημόνιο που βαραίνει το σύνολο των λαών της Ευρώπης. Ο πολιτισμός είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα με μεγάλο κόστος στις “πλάτες” του λαού, ένα εμπόρευμα που πωλείται και αγοράζεται στις τιμές που ορίζει μία κάστα “ειδικών”, ιδρυμάτων, γκαλερί, χορηγών και μάνατζερ. Είναι επίσης ο πολιτισμός της επαγγελματικής εξουθένωσης, με ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση και ελαστικές σχέσεις εργασίας».

Τονίζει ότι «οι ελάχιστες υποδομές είναι ημιτελείς και με αβέβαιη την μελλοντική τους χρήση για την κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών του λαού που ζει στην πόλη μας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει, τα όποια κτίρια παραδοθούν ολοκληρωμένα, να μετατραπούν σε κέντρα πολιτισμού που θα φιλοξενούν δραστηριότητες συλλόγων, φορέων και άλλες εκδηλώσεις».

Όπως σημειώνει, «ενώ ξοδεύεται με μεγάλη ευκολία πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ μόνο για την τελετή έναρξης, ο λαός της Ελευσίνας συνεχίζει:

Να στερείται βασικές υποδομές όπως έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, έργα αποχέτευσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέτρα για την αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
Να βλέπει το παραλιακό μέτωπο “από μακριά” και σε άθλια κατάσταση αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να παρακολουθεί και τα σχέδια Κυβέρνησης και Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας για διακίνηση LNG και άλλων επικίνδυνων φορτίων απέναντι από τον Κρόνο, για αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου ακόμα και για Νατοϊκούς σκοπούς!
Να βλέπει γύρω του τεράστιες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας (διυλιστήρια, εγκαταστάσεις υγραερίου, φυσικού αερίου), αλλά ταυτόχρονα να μην μπορεί να ζεσταθεί και να τρομάζει να ανοίξει το λογαριασμό του ρεύματος!
Να αντιμετωπίζει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες υγείας της περιοχής όπως στο Θριάσιο νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας».

«Αυτό που μένει είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων, θεαμάτων εντελώς αποκομμένο από όσα συμβαίνουν γύρω μας, αποστασιοποιημένο δηλαδή από όσα διαμορφώνουν τις συνθήκες της ζωής των ανθρώπων. Άλλωστε αυτή είναι η τέχνη που παράγεται και προάγεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», υπογραμμίζει, προσθέτοντας: Ο πολιτισμός όμως που θέλουμε εμείς και για τον οποίο αξίζει να παλέψουν σήμερα οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της Ελευσίνας, ο λαός συνολικά, είναι αυτός που καλλιεργεί τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας. Είναι ο πολιτισμός και η τέχνη που μας εμπνέουν να παλέψουμε για μια καλύτερη ζωή σύμφωνα με τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης» (διαβάστε αναλυτικά εδώ). 

 

πηγή : 902.gr

 

The post Οι εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι εφήμερες και πολυδάπανες, με το λαό αποκλεισμένο appeared first on aftodioikisinews.gr.