«Ο Ασπρόπυργος αποτελεί πρεσβεία του Πόντου»

«Ο Ασπρόπυργος αποτελεί πρεσβεία του Πόντου», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου στην ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που οργάνωσε ο Δήμος

  

Με ιδιαίτερο σεβασμό στη μνήμη των 353.000 χιλιάδων ψυχών των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία τους στον Δήμο Ασπροπύργου.

Την 18η Μαΐου, παραμονή της Γενοκτονίας, το περιεχόμενο των εκδηλώσεων, περιελάμβανε, επιμνημόσυνη δέηση στην Παναγία Σουμελά Ασπροπύργου και έπειτα ποδηλατική λαμπαδηδρομία «Η ΦΛΟΓΑ ΜΝΗΜΗΣ»- ΠΕΤΑΛΙΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ, από τον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου», έως το Μνημείο Ποντιακής Λύρας στο Γ ΚΑΠΗ στη Γκορυτσά.

Η εν λόγω δράση εντάχθηκε στο συνολικό πρόγραμμα δράσεων του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Πραγματοποιήθηκε συμβολική πορεία έως το Μνημείο της Γενοκτονίας, όπου εκεί ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, χαιρέτισε την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ ακολούθησαν μουσικές εκτελέσεις με βάση την Ποντιακή λύρα και ιστορικές αφηγήσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα από την Ποντιακή κοινότητα.

Ανήμερα της μνήμης της Γενοκτονίας, στις 19 Μαΐου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, ανέπτυξε τον ιστορικό του λόγο στην Πλατεία Γενοκτονίας, παρουσία σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής και κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο, προς τιμήν των ηρωικών πεσόντων.

Στεφάνια επίσης κατέθεσαν, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής της Ν.Δ., κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γεώργιος Τσίπρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος, καθώς και Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των ΝΠΔΔ του Δήμου Ασπροπύργου, των Συλλόγων καθώς και Εκπαιδευτικοί.

Κατόπιν ακολούθησε παρέλαση στην Οδό Γενοκτονίας από Σχολεία του Δήμου, Συλλόγους και Αθλητικά Σωματεία με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου Ασπροπύργου.

Κλείνοντας τον λόγο του, την 19η Μαΐου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου, χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Και σήμερα ο Εύξεινος Πόντος, κείτεται νεκρός στην Ανατολία, Άξενος, αφιλόξενος και πάλι, δίχως τους Πόντιους, με χιλιάδες κρυπτοχριαστιανούς, που ζουν το δικό τους δράμα. Ανεπρόκοποι και αχαΐρευτοι καθώς είναι οι Τούρκοι, ζήλεψαν ένα τόσο γόνιμο έδαφος, μια τόσο σπουδαία γη, παρά μονάχα για να την καταστρέψουν και να την διαλύσουν πλήρως, μετά την κατάκτηση της. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να μνημονεύουμε αυτήν την ημέρα. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Πάντα η 19η Μαΐου θα αποτελεί ημέρα βαρύτατου πένθους για τον Ασπρόπυργο. Πάντα θα ζητάμε να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Γενοκτονία και έτσι να αναπαυθούν εν δικαίω οι ψυχές των πεσόντων. Από την Τουρκία φυσικά ποτέ δεν περιμένουμε να την δεχτεί και να ζητήσει συγγνώμη. Το θέμα όμως είναι το Ελληνικό Κράτος να μην ξαναπροδώσει τους Πόντιους, γιατί τότε θα μας βρει και πάλι, όλα τα συλλογικά όργανα του τόπου, και εμένα πρώτο απ’ όλους, στην απέναντι πλευρά !

Και εδώ θέλω να σταθώ αγαπητές Ασπροπύργιες και αγαπητοί Ασπροπύργιοι. Αδελφές Πόντιες και Αδελφοί Πόντιοι: Όπως οι πρεσβείες αποτελούν κομμάτι άλλης γης, άλλης χθόνας, άλλης πατρίδας, έτσι και ο Ασπρόπυργος αποτελεί πρεσβεία του Πόντου. Εδώ στην Γκορυτσά, και στις τριγύρω περιοχές, δεν κατοικούν απλά Πόντιοι. Εδώ ΕΙΝΑΙ ο Πόντος !! Εδώ πέρα που καλατσέβουμε και υπάρχουμε και συζητάμε και κοιταζόμαστε και αναπνέουμε, εδώ είναι ο Νέος Πόντος, και εδώ ο Πόντος ΖΕΙ ! Και όλοι μας μαζί, Πόντιοι, Αρβανίτες, Ηπειρώτες, Κρητικοί και Πελοποννήσιοι, όλοι οι πληθυσμοί της πόλης μας, από όλες τις γωνιές της Χώρας, ως ένα, ως ΕΛΛΗΝΕΣ, ως μονάδα, ως ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΙΟΙ , θα πορευθούμε στο αύριο και θα διευθετήσουμε όποιο πρόβλημα θέλει προκύψει, με ειρήνη, αλληλοκατανόηση, αλληλοσυνεργασία, αλληλοσεβασμό και ομόνοια, μα πάνω απ’ όλα δυναμισμό !»

The post «Ο Ασπρόπυργος αποτελεί πρεσβεία του Πόντου» appeared first on aftodioikisinews.gr.