Στη Βουλή το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στον Σκαραμαγκά

Στη Βουλή το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στον Σκαραμαγκά , ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη (Σχετικό Βίντεο)

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του κ. Κρίτωνα Αρσέρνη :

Κρ. Αρσένης: Κυβερνητική πρόκληση στη βουλή για τα σχέδια Προκοπίου για κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

“Αναρμόδιος” δήλωσε ο υπουργός που υπέγραψε τη σύμβαση για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Προκοπίου να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη αν γνώριζε τις προθέσεις Προκοπίου για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο μέσα στον αστικό ιστό όταν συμπεριέλαβε στη σύμβαση αυτή ακριβώς τη δυνατότητα. Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας που έβαλε την υπογραφή του δεν εμφανίστηκε στη βουλή, και το γραφείο της κυβέρνησης ζήτησε από τον βουλευτή του ΜέΡΑ25 να επανακαταθέσει την ερώτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση, με ένα εγκωμιαστικό λογύδριο για τον εφοπλιστή. Μας είπε ότι δεν υπάρχει αίτηση Προκοπίου για κατασκευή τέτοιας μονάδας. Αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία τον συνόδευσε ο εφοπλιστής Προκοπίου, ο οποίος είχε διερευνητικές επαφές με ιαπωνικούς μηχανολογικούς ομίλους, μεταξύ άλλων για δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Όπως είπε ο Κρίτων Αρσένης, τα σχέδια Προκοπίου για την κατασκευή μονάδας στον Σκαραμαγκά, “είναι μέσα σε οικισμό. Απέναντι από τη Μονάδα Καυσίμων του στρατού, δίπλα στο διυλιστήριο απέναντι από τον Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια περιοχή πολύ επιβαρυμένη, όπου ένα ατύχημα δε θα απειλήσει το Χαϊδάρι -θα απειλήσει τη μισή Αθήνα. Ο κόσμος είναι στον δρόμο, έχουν γίνει αλλεπάλληλα έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια, για έναν λόγο. Αυτή η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση και υποβάθμιση. Αυτή τη μονάδα θέλουν να τη βάλουν στην έξοδο των Στενών του Δαφνίου -ακριβώς στο ‘παράθυρο’ της Δυτικής Αθήνας”.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στα πρακτικά τις επιστολές του δημάρχου Χαϊδαρίου και κατοίκων Δυτικού Τομέα Αθηνών, με τις οποίες διαμαρτύρονται έντονα για την πιθανή δημιουργία τερματικών σταθμών LNG και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύλλογοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής σε επιστολή τους μιλούν ξεκάθαρα για τους κινδύνους “από την αποθήκευση και διακίνηση του LNG, το οποίο θα έρχεται στην περιοχή με δεξαμενόπλοια”.

Αναφέρουν ότι στο παρελθόν ατυχήματα τέτοιου είδους προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, και θυμίζουν έκρηξη αγωγού στο Βέλγιο το 2004 η οποία προκάλεσε τον θάνατο 24 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 132, με πολύ σοβαρές ζημιές σε υποδομές στην ευρύτερη περιοχή. Λένε ακόμα ότι μια τέτοια μονάδα θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα που είναι ήδη επιβαρυμένη από τις υπάρχουσες βιομηχανίες της περιοχής, και ζητούν την ανάσχεση “με κάθε μέσο” της χρήσης της Προβλήτας 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την παραχώρηση του αιγιαλού “για το μέλλον της Δυτικής Αθήνας”, καθώς και την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης χρήσης πέρα από ναυπηγεία στον υπόλοιπο χώρο.

Μπροστά στις αντιδράσεις των κατοίκων, ο εφοπλιστής Προκοπίου υποστήριξε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ότι δε θα κατασκευάσει μονάδα αεριοποίησης του φυσικού αερίου (LNG) αλλά ότι οι εκπομπές άνθρακα από την καύση θα συλλέγονται, για να δημιουργηθούν παράγωγα μεθανόλης, καθιστώντας τη μονάδα “περιβαλλοντικά ουδέτερη”.

Κανένας δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Προκοπίου -ούτε από τους ισχυρισμούς Γεωργιάδη για “διαδικασία” που θα τηρηθεί. Έχουν νομοθετήσει τόσες εξαιρέσεις από τη “διαδικασία” ώστε η αδειοδότηση θα γίνει “fast track”. Αυτό έκαναν και στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού με 260 άρθρα, το οποίο έθεσαν σε “διαβούλευση” σε τρεις ημέρες -Σαββατοκύριακο και Καθαρή Δευτέρα. Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης το είπε χαρακτηριστικά: “Ο κόσμος να ανησυχεί για ό,τι νομίζει”.

Ο κόσμος πράγματι ανησυχεί. Η διαφορά -και αυτό που προφανώς φοβάται και ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη- είναι ότι ο κόσμος δεν ανησυχεί μόνο αλλά κινητοποιείται μαζικά και λέει “ως εδώ”. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι οι ζωές του δεν μετράνε μπροστά στα κέρδη. Και επειδή το καταλαβαίνει, η τοπική κοινωνία οργανώνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 11.30, στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε όλους να βγουν στον δρόμο την Κυριακή, να φωνάξουμε “Όχι” στα σχέδιά τους για μονάδα φυσικού αερίου στα Ναυπηγεία, “Όχι” σε κάθε χρήση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων ολόκληρης της Αθήνας.

The post Στη Βουλή το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στον Σκαραμαγκά appeared first on aftodioikisinews.gr.