Συμπαράσταση στους απεργούς της «Μαλαματίνα» από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τους απεργούς της «Μαλαματίνα» εξέφρασαν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Το πρωί της Τρίτης 30 Αυγούστου 2022, τα στελέχη του δήμου επισκέφθηκαν τον χώρο του εργοστασίου στο Καλοχώρι, για να πληροφορηθούν λεπτομερώς από τους εργαζόμενους για το τι έχει συμβεί στην (πάλαι ποτέ κραταιά) οινοποιία.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων για όσα έχουν γίνει, αλλά και για τα σχέδια των νέων ιδιοκτητών της οινοποιίας.

«Πληροφορήθηκα με έκπληξη από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πράγματα που δυσκολεύθηκα να πιστέψω. Έτσι, λοιπόν, ήρθαμε, ακούσαμε και την πλευρά των εργαζομένων, οπότε διαμορφώθηκε η εικόνα για όλους μας. Ο δήμος μας θα εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης και θα κάνει έκκληση στον κόσμο να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων. Γνωρίζετε βέβαια ότι, θεσμικά και νομικά, το περιθώριο κινήσεων κάθε δήμου είναι ιδιαίτερα περιορισμένο και αφορά μόνο σε δημότες της κάθε περιοχής. Αυτό που οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν, και το λέω εξ εμπειρίας, είναι πως αυτοί οι αγώνες με έναν τρόπο κερδίζονται: ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης, συμπαράσταση, αλληλεγγύη και κουράγιο. Αλλά να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι η προβοκάτσια, είναι πάντα μέρος αυτού του παιχνιδιού. Μη σας φανεί παράξενο το εξής: πριν από 35 περίπου χρόνια, χρειάστηκε να δώσουμε μάχη για την ύπαρξη εργοστασιακών και όχι μόνο κλαδικών σωματείων. Αν τότε δεν κερδίζαμε, σήμερα δεν θα υπήρχε η κινητοποίησή σας αλλά και καμία άλλη», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία που αγόρασε τη «Μαλαματίνα», παρότι μέσω δικαστικής απόφασης υποχρεούται να μη μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων, την παραβαίνει συστηματικά προκειμένου να προχωρήσει στο πρόγραμμα εξυγίανσής της.

«Να μην κλείσει το εργοστάσιο…»

«Εμείς είπαμε στη νέα διοίκηση της εταιρείας να υπογραφεί νέα σύμβαση με τους ίδιους όρους που υπήρχαν στην προηγούμενη: είχαμε δεχθεί 20% μείωση αποδοχών για να μην κλείσει το εργοστάσιο. Όπως λέει ο λαός βάλαμε πλάτη, και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Αλλά απολύσεις, μισθούς πείνας, ημιαπασχόληση και μαύρη εργασία, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Γιάννης Φραγκίδης, που δεν φρόντισε να εκφράσει την πίκρα του από το γεγονός πως μόνο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του για συμπαράσταση.

Στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα» παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας), Παρή Γενίτσαρη (Περιβάλλοντος και Πρασίνου), Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας) και ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Δημήτρης Απατσίδης.

Παρών και το μέλος του Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ, και δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος υπογράμμισε:  «Αν όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι η εταιρεία είναι κερδοφόρα, δεν βλέπω κάποιο λόγο για πρόγραμμα εξυγίανσής της. Γνωρίζετε πως τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από τη φιλοσοφία και τη λογική μας, αντιθέτως υποστηρίζουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Αυτό που μπορώ να κάνω με την ευκαιρία της παρουσίας του στη ΔΕΘ, να ενημερώσω τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη για όσα συμβαίνουν».

Επίσης, ήταν παρών ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαράλαμπος Βέλλης, ο οποίος ανέφερε: «Ο αγώνας που δίνετε είναι δίκαιος, είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα που δίνει όλη η εργατική τάξη για σταθερή και μόνιμη δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς που να μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την τεράστια ακρίβεια. Είναι μεγάλη η λαϊκή αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα σας και γι’ αυτό είμαστε σίγουροι πως θα βγείτε στο τέλος νικητές».

The post Συμπαράσταση στους απεργούς της «Μαλαματίνα» από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών appeared first on aftodioikisinews.gr.