Συνέντευξη Γιάννη Σγουρού στην aftodioikisinews.gr

Συνέντευξη Γιάννη Σγουρού στην aftodioikisinews.gr , με τον πρώην Περιφερειάρχη Αττικής να απαντά στις ερωτήσεις της ψηφιακής μας έκδοσης με ευθύτητα, στηλιτεύοντας τόσο την σημερινή διοίκηση Πατούλη, όσο και την προηγούμενη της Ρένας Δούρου

“Διότι δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά μόνον για τη νομή της εξουσίας και την παραμονή τους σε αυτήν με κάθε κόστος.”

“Η σημερινή διοίκηση τα’ χει δώσει στην κυριολεξία όλα για το θεαθήναι και την επικοινωνία, αδιαφορώντας πλήρως για την ουσία. Μοιράζει αφειδώς τα χρήματα  των κορόιδων, δηλαδή των φορολογουμένων, δηλαδή όλων μας”

“Η διοίκηση Πατούλη  δεν δίστασε να συνεργαστεί ακόμη και με συμβούλους κόμματος που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση για να μην χάσει τη νομή της εξουσίας. “

 

Οι παραπάνω απαντήσεις είναι μερικές από εκείνες που έδωσε ο πρώην Περιφερειάρχης , ενώ δηλώνει έτοιμος να βγει μπροστά για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, με αφετηρία την Περιφέρεια Αττικής, αν  οι δημοκρατικές δυνάμεις αποφασίσουν να παραμερίσουν αυτά που τους χωρίζουν και λειτουργήσουν ενωτικά, όπως υπογραμμίζει

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Έχετε ασκήσει έντονη κριτική στην σημερινή διοίκηση Πατούλη αλλά και στην προηγούμενη της κ. Δούρου. Που ακριβώς επικεντρώνεται η κριτική σας ;

Στο ό,τι δεν έχουν αντιληφθεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και ποια είναι η σημασία του για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Οι αιρετές Περιφέρειες που δημιουργήθηκαν μετά τον Καλλικράτη, μετά από μακρύ σε διάρκεια και μεγάλο σε ένταση αγώνα και από την παράταξή μας, που πρωτοστάτησε για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, είναι οργανισμοί με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και έχουν συγκεκριμένο εύρος αρμοδιοτήτων.

Η σημερινή και η προηγούμενη διοίκηση έχουν απεμπολήσει πλήρως αυτά τα χαρακτηριστικά και έχουν μετατρέψει την Περιφέρεια σε πεδίο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, φιλοδοξιών και δημιουργίας πελατειακών εξαρτήσεων.

Γι’ αυτό τον λόγο βασικά προβλήματα υποδομών παραμένουν άλυτα και η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, παραμένει ουσιαστικά ανοχύρωτη και απροστάτευτη όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν με τη χιονόπτωση του Ιανουαρίου που ολόκληρη Αττική κόπηκε στη μέση για ώρες και συμπολίτες μας εγκλωβίστηκαν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Διότι δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά μόνον για τη νομή της εξουσίας και την παραμονή τους σε αυτήν με κάθε κόστος.   

 

Τα προβλήματα στην Αττική είναι πολλά και σύνθετα. Με βάση την γνώση και εμπειρία σας, κατά πόσον έχει ανταποκριθεί η σημερινή Περιφερειακή Αρχή στην προώθηση των αναγκαίων λύσεων;

Η σημερινή διοίκηση τα’ χει δώσει στην κυριολεξία όλα για το θεαθήναι και την επικοινωνία, αδιαφορώντας πλήρως για την ουσία.

Μοιράζει αφειδώς τα χρήματα  των κορόιδων, δηλαδή των φορολογουμένων, δηλαδή όλων μας, – μιλάμε για χιλιάδες επί χιλιάδων ευρώ – σε «αστείες» δαπάνες, πασχαλινά λαγουδάκια, φιέστες, απολυμάνσεις και προμήθειες με πρόσχημα τον covid, συμβούλους και παρατρεχάμενους εκμεταλλευόμενη πλήρως την απουσία και του στοιχειώδους ελέγχου στα δημόσια οικονομικά της.

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχει στηθεί ένα «πάρτι» με τα ταμειακά διαθέσιμα που αφήσαμε το 2014 ως αποτέλεσμα νοικοκυρεμένης και συνετής πολιτικής τα οποία σκορπίζονται δεξιά και αριστερά σε ημέτερους και μη, τη στιγμή που όλα τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας είναι κολλημένα (βλ. ΚΕΛ Κρωπίας Παιανίας, Φαληρικός Όρμος) και κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα – πέντε χρόνια.

 

Μιλώντας για Αυτοδιοίκηση , ποιο είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ; Εννοώ σε θεσμικό και σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση;

Θα μιλήσω έξω από τα δόντια κι ας στεναχωρήσω ορισμένους συναδέλφους μου.

Η τοπική αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τέλμα.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αποτέλεσμα διαπαραταξιακής συνεργασίας, αιρετών από όλα τα κόμματα, όχι μόνο σταμάτησε στον Καλλικράτη αλλά ουσιαστικά έκτοτε γίνονται διαρκώς πισωγυρίσματα.

Η λογική της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη ήταν το κέντρο βάρους άσκησης αρμοδιοτήτων να μεταβιβαστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος να διατηρήσει επιτελικό ρόλο, ως στρατηγείο.

Στόχος ήταν να ευθυγραμμιστούμε με τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών αρχών στην Ευρώπη και στην αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

Σήμερα ο σχεδιασμός αυτός έχει μπει για τα καλά στο συρτάρι και η αυτοδιοίκηση έχει υποκύψει πλήρως στα κομματικά κελεύσματα, πλην ορισμένων φωτεινών εξαιρέσεων, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στον πολίτη, αφού γεμίσαμε από yes men και δεν υπάρχει κανένα ανάχωμα και φρένο στις πολιτικές της κεντρικής διοίκησης. 

 

Έχετε κατηγορήσει την Διοίκηση Πατούλη για συνεργασία με την Ελληνική Αυγή , σύμφωνα με όσα έχουν αποτυπωθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο . Θέλω το σχόλιό σας

Η διοίκηση Πατούλη λόγω της απλής αναλογικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο, και μη έχοντας την πλειοψηφία των εδρών στο Περιφερειακό Συμβούλιο βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα:

Θα έπρεπε ή να διαλέξει ή τον δύσκολο δρόμο των προγραμματικών συνεργασιών που προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις, ειλικρίνεια, σύγκλιση και καθαρές κουβέντες, ή τον εύκολο δρόμο της υπόγειας συναλλαγής με επιρρεπείς σε τέτοιου είδους διαδικασίες συμβούλους και περιθωριακές παρατάξεις.

Τελικά επέλεξε τον δεύτερο δρόμο. Έτσι σχηματίζοντας μία επίπλαστη πλειοψηφία με συμβούλους προερχόμενους ακόμη και από την πρώην Χρυσή Αυγή, εφαρμόζει ανεμπόδιστη την καταστροφική πολιτική της.

Είναι όλοι τους υπόλογοι, η δε διοίκηση της Περιφέρειας για έναν επιπλέον λόγο.

Διότι δεν δίστασε να συνεργαστεί ακόμη και με συμβούλους κόμματος που καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση για να μην χάσει τη νομή της εξουσίας.

 

Πως αξιολογείτε την διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας από την σημερινή διοίκηση;

Όπως είπα και προηγουμένως, στα οικονομικά της Περιφέρειας και όλων των νομικών προσώπων που είναι υπό την εποπτεία της ή βρίσκονται σε έμμεση σχέση με αυτήν δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος από ανεξάρτητη δημόσια αρχή (εκτός από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για συμβάσεις άνω των 300.000€).

Αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας να παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα. Κοινώς το ταμείον είναι μείον, η Περιφέρεια μπαίνει μέσα αλλά δεν χρεοκοπεί διότι στηρίζεται στα ταμειακά διαθέσιμα που αφήσαμε το 2014.

Αυτή είναι η αλήθεια. Όμως κάποια στιγμή τα χρήματα αυτά θα στερέψουν και τότε θα χρειαστεί και πάλι οι πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Γνωρίζοντας ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ήταν το 2014 ο δεύτερος πιο χρεοκοπημένος Δήμος της χώρας δεν περίμενα κάτι καλύτερο.

Η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι να στέλνουμε τον λογαριασμό στον επόμενο…

 

Προσφάτως το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε τον ορισμό δικηγόρων για την αντιμετώπιση των οικογενειών των θυμάτων σε Μάτι και Μάνδρα , προκειμένου να απορριφθούν οι αιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων για αποζημιώσεις . Πως σχολιάζετε την απόφαση και ποια η θέση που υποστηρίξατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Τον Ιανουάριο του 2021 η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να αντιδικήσει αντί να προσπαθήσει να έλθει σε συμβιβασμό με τους συμπολίτες μας, στις υποθέσεις των αγωγών που κατέθεσαν για τη πυρκαγιά στο Μάτι και την πλημμύρα στη Μάνδρα.

Έτσι ανάθεσε την εκπροσώπησή της σε δικηγόρο της προσωπικής επιλογής του κ. Πατούλη, έναντι του ποσού των 297.600 ευρώ.

Μια ανάθεση παράνομη, καθώς σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο προσφύγαμε, δεν προέκυπτε, με την αόριστη και γενικόλογη απόφαση αναθέσεως, η εμπειρία του εν λόγω δικηγόρου και η εξειδίκευσή του στα θέματα των αγωγών.

Σε νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Διοίκηση Πατούλη, με την υποστήριξη της κ. Δούρου, όπως και την προηγούμενη φορά, αποφάσισε και νέες αναθέσεις, αυτή τη φορά, αντί του ποσού των 272.800 ευρώ.

Κι όλα αυτά ενώ διαθέτει πλειάδα έμπειρων και καταξιωμένων δικηγόρων που δήλωσαν ότι μπορούν να αναλάβουν την υπεράσπισή της.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ακρίβεια , το υψηλό ενεργειακό κόστος , η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος , η ανεργία , η γενικότερη οικονομική δυσπραγία , έχει οδηγήσει την κοινωνία στα όρια της και ίσως κάτω από αυτά . Ποιες είναι οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος , της Κυβέρνησης πρωτίστως και τι αναμένετε από την Αντιπολίτευση ;

Οι πολίτες μετά από πολλά και συνεχόμενα χρόνια μνημονίων και σκληρής οικονομικής κρίσης και ύφεσης περίμεναν επιτέλους να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας και της ανεργίας.

Να νιώσουν και πάλι ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον, στέρεο έδαφος για να φτιάξουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. 

Δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα, με ευθύνη και των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια.

Έχουν κουράσει, έχουν απογοητεύσει τους πολίτες που όλο και περισσότερο απέχει και απομακρύνεται από τα κοινά. Αυτό τα λέει όλα.

 

Ο Γιάννης Σγουρός στην Αυτοδιοίκηση με την Αυτοδιοίκηση και μόνο ; Το ρωτώ γιατί σε πρόσφατη συνέντευξή σας μιλήσατε για  Προγραμματική σύγκλιση των δημοκρατικών δυνάμεων στις περιφερειακές εκλογές το 2023 , χρησιμοποιώντας μάλιστα την φράση : «Αν θέλουν οι δημοκρατικές δυνάμεις εγώ θα μπω μπροστά». Ποιες είναι αυτές οι Δημοκρατικές δυνάμεις και αν εκτιμάτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο ; Τελικά , ανεξάρτητα από τις όποιες συγκλίσεις , θα είσθε υποψήφιος στις εκλογές του 2023 για την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής;

Μιλώντας με τους πολίτες και ιδίως με πολίτες τους κέντρου και της κεντροαριστεράς, διαπιστώνω ότι υπάρχει μία μεγάλη ανησυχία και αγωνία για το μέλλον.

Βλέπουν τον ευρύτερο χώρο των δημοκρατικών δυνάμεων κατακερματισμένο, αισθάνονται ότι δεν ανήκουν πουθενά ότι δεν έχουν πεδίο πολιτικής έκφρασης και διεξόδου.

Εάν οι δημοκρατικές δυνάμεις αποφασίσουν να παραμερίσουν αυτά που τους χωρίζουν και λειτουργήσουν ενωτικά, προσωπικά θα συμβάλω με όποιο τρόπο μου ζητηθεί, θα βγω μπροστά για γίνει ένα νέο ξεκίνημα, με αφετηρία την Περιφέρεια Αττικής.  

 

Ολοκληρώνοντας  και αφού σας ευχαριστήσω θερμά , ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Πολίτες της Αττικής αλλά και ευρύτερα ;

Ότι υπάρχει ελπίδα, ότι η Αττική αξίζει καλύτερης τύχης από αυτήν που της επιφυλάσσει η σημερινή διοίκηση. Είναι στο χέρι όλων μας αυτή η οπισθοδρόμηση να λάβει τέλος.

The post Συνέντευξη Γιάννη Σγουρού στην aftodioikisinews.gr appeared first on aftodioikisinews.gr.