Συνεργασία Δήμου Μουζακίου και ΑΝ.ΚΑ. για Καινοτόμες Συνέργειες και Δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης

Το νέο Γενικό Διευθυντή της «Αναπτυξιακής Καρδίτσας» κ. Ευάγγελο Σακελλαρίου, υποδέχθηκε στο Γραφείο του στο Δήμο Μουζακίου ο Δήμαρχος κ. Θεοφάνης Στάθης, μαζί με τον πρώην Διευθυντή κ. Βασίλη Μπέλλη και το Επιστημονικό Στέλεχος της Εταιρίας κ. Θωμά Χαλάτση.

Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν βασικές παράμετροι της «Στρατηγικής ΑΝ.ΚΑ.2030» και συμφωνήθηκε στενή συνεργασία το επόμενο διάστημα προκειμένου ο Δήμος Μουζακίου να προβεί σε κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων τοπικής ανάπτυξης, οι οποίες, μετά από επιστημονική επεξεργασία, μπορεί να μετατραπούν σε χρηματοδοτούμενες δράσεις από «τρέχοντα» ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως τονίστηκε από τους συνομιλητές, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, ανέργων, αλλά και στην υλοποίηση καινοτόμων «πρότζεκτ» τα οποία σχετίζονται με τον τουρισμό, τις εναλλακτικές μορφές φυσικής ψυχαγωγίας (περίπατοι, ορειβασία κ.α.) τη γαστρονομία, την ορεινότητα, τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό, την πολιτική προστασία, τις νέες τεχνολογίες («έξυπνα» χωριά), την κοινωνική οικονομία, τη συνεργατική επιχειρηματικότητα κ.α.

Αναφερόμενος στο τελευταίο Leader που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ΠΑΑ 2014-2020, ο  κ. Σακελλαρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε και για την απορρόφηση κονδυλίων και ενημέρωσε πως μέσα στο Μάιο αρχίζει η διαβούλευση για το νέο τοπικό πρόγραμμα Leader (ΠΑΑ 2021 -2027) που ξεκινάει το επόμενο διάστημα.

Ειδική αναφορά έγινε στο πρόγραμμα ESTIA 2021 στο οποίο προβλέπεται φιλοξενία έως 400 ωφελούμενων (προσφύγων) στην περιοχή μας, αλλά και στην κοινή πρωτοβουλία των Δήμων της Π.Ε. Καρδίτσας οι οποίοι επέτυχαν την εφαρμογή του προγράμματος «Στέγαση και εργασία αστέγων», με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση της εργασίας στο 100% για 12 μήνες.

Από την πλευρά του ο κ. Β. Μπέλλης που συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Εταιρία, ζήτησε από το Δήμο Μουζακίου να εκμεταλλευτεί όσο γίνεται περισσότερο την ΑΝ.ΚΑ. και τα εξειδικευμένα στελέχη της με την έννοια της πλήρους και άμεσης αξιοποίησής τους για δυναμικές δράσεις που θα αλλάξουν τις προοπτικές της περιοχής και των κατοίκων της.

Φωτο απο τη συνάντηση Δημάρχου Μουζακίου κ. Θ. Στάθη με εκπροσώπους Αναπτυξιακής Καρδίτσας

Ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θ. Στάθης χαρακτήρισε «ευτυχής συγκυρία την παρουσία της ΑΝ.ΚΑ. στο Νομό Καρδίτσας», καθώς «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πραγματοποιήσει πολλές ουσιαστικές και άκρως αποδοτικές συνεργασίες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και στο μέλλον υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης και διεκδίκησης με τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις για να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στην περιοχή μας». 

«Μετά από τόσες περιπέτειες που πέρασε και περνάει η κοινωνία μας («Ιανός», πανδημία), είναι πολύ σημαντικό για το Νομό Καρδίτσας που υπάρχει η ΑΝΚΑ και μπορούμε μέσα από τον πολύ ουσιαστικό επιχειρησιακό ρόλο της να φτιάξουμε αποτελεσματικές συνεργασίες» τόνισε ο κ. Στάθης.

Ο Δήμαρχος προέτρεψε τα διοικητικά στελέχη της Εταιρίας να έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόσμο για να γίνει γνωστό το πλούσιο έργο της, προσθέτοντας ότι αυτή η χρονική περίοδος με τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις που γίνονται στη χώρα και στον κόσμο, είναι μια τεράστια ευκαιρία για να διεκδικήσει ο Νομός μας, με την συμβολή των τοπικών φορέων, όλα όσα χρειάζεται, αξίζει και ακόμη δεν έχει αποκτήσει.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ανανέωση του ραντεβού το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και οι επαφές της Δημοτικής αρχής και της Διοίκησης της ΑΝ.ΚΑ. θα γίνουν πιο εμπεριστατωμένες και παραγωγικές.

The post Συνεργασία Δήμου Μουζακίου και ΑΝ.ΚΑ. για Καινοτόμες Συνέργειες και Δράσεις Τοπικής Ανάπτυξης appeared first on aftodioikisinews.gr.