Gabriele Jebran Yakoub – Συνέντευξη στην aftodioikisinews

Gabriele Jebran Yakoub – Κορυφαίος κατασκευαστής μουσικών οργάνων , με μουσική παιδεία και ανάλογες σπουδές , ιστιοπλόος , εμπνευστής και δημιουργός του Music sail festival στην Λευκάδα και πάνω από όλα αληθινός  φίλος της Ελλάδας

Η aftodioikisinews ευχαριστεί θερμά τον Gabriele Jebran Yakoub για την συνέντευξη που μας παραχώρησε

Θεωρούμε αναγκαίο, ως εισαγωγικό κείμενο να υπογραμμίσουμε ότι , η συνέντευξη αποτυπώνεται όπως ακριβώς ελήφθη με τις ερωτήσεις που τέθηκαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν , παρά το γεγονός ότι το φετινό φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί , βεβαίως όχι με ευθύνη του γνωστού καλλιτέχνη και δημιουργού Γκαμπριέλε Τζεμπράν Γιακούμπ

Φαίνεται ότι έστω και προσωρινά, όπως θέλουμε να πιστεύουμε , ο Πολιτισμός και η καλλιτεχνία ” νικήθηκαν” από συνθήκες αλλότριες προς τον Πολιτισμό και την ομορφιά που παράγει.

Πάντως εμείς θα είμαστε πάντα με την σωστή πλευρά της Ιστορίας , που δεν είναι άλλη από εκείνη του Πολιτισμού

Συνέντευξη στον Μάκη Μοσχοβούδη

Αγαπητέ Gabriel , δώστε μας κάποια σύντομα βιογραφικά σας στοιχεία.

Γεννήθηκα στην Αγία Πετρούπολη, η μητέρα μου είναι καθηγήτρια βιολοντσέλου και σολίστ, ο πατέρας μου είναι μηχανικός υδρογεωλόγος.

Άρχισα να σπουδάζω βιολοντσέλο από 4 χρονών με την μητέρα μου και από τα 11 μου παράλληλα με το βιολοντσέλο άρχισα να μελετώ, πώς κατασκευάζεται και επισκευάζεται το βιολί. Είχα την ευκαιρία να κάνω  μουσική καριέρα με σπουδαίους μουσικούς σε όλο τον κόσμο και να παίξω σε πολλά φεστιβάλ.

Ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στην Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία και στην Δαμασκό στην Συρία. Μετά βρέθηκα στο Παρίσι (Γαλλία) και μετακόμισα στην Κρεμόνα Ιταλίας σε ηλικία 18 ετών. Κατά την εκπαίδευσή μου έκανα ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Ένα από τα επιτεύγματα της ζωής μου ήταν η ορχήστρα West Eastern Divan με τον Daniel Barenboim, όπου έλαβα μέρος ως βιολοντσελίστας, κατασκευαστής βιολιού και διοργανωτής.

Από το 2005 βρίσκομαι κυρίως στο Βερολίνο όπου έχω το εργαστήριό μου και οργανώνω πολιτιστικά δρώμενα για διαφορετικά ιδρύματα και έχω ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δράσεων με πολλές ρωσικές ορχήστρες όπως το Θέατρο Mariinsky, το Θέατρο Μπολσόι, την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, το Baikal Stars Festival με τον Denis Matsuev και το Πασχαλινό φεστιβάλ με τον Valery Gergiev. Συνεργάστηκα με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Mstislav Rostropovich, ο Υoyo Μa, Daniel Barenboim, Misha Maisky, Aidon Kremer, Yuri Bashmet, Valery Gergiev, Yuri Temirkanov, Denis Matsyev, Helmerson Frans.

Επίσης, με τον πρώην αντιπρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του MAESTRO Foundation (Κρεμόνα), τον σύλλογο Angelo del anno, τον Valerio Boldi στην Κρέμα (Ιταλία), τον σύλλογο Mare nostrum, το Telluride music Festival, το New names Foundation στην Μόσχα και τον νυν καλλιτεχνικό διευθυντή του Ιδρύματος SpeVivere και επικεφαλή του Music SailbInternational Festival.

Είστε τσελίστας , απόφοιτος του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης. Ποια είναι η καλλιτεχνική σας διαδρομή από τα πρώτα σας βήματα μέχρι σήμερα ;

Θα ήθελα να σας διορθώσω. Σπούδασα στο Ανώτατο Ινστιτούτο Μουσικής και Θεάτρου της Δαμασκού, αλλά λόγω σοβιετικής εποχής, το μοντέλο εκπαίδευσης ήταν σοβιετικό και οι καθηγητές εκεί ήταν από την Σοβιετική Ένωση.

Όπως είπα νωρίτερα, άρχισα να μελετώ βιολοντσέλο με τη μητέρα μου την Όλγα Γιακούμπ σε ηλικία 4 ετών και είχα την τύχη να μεγαλώσω ως μουσικός με πολλούς σπουδαίους τσελίστες και μουσικούς από όλο τον κόσμο, όπως ο Valery Volkov, ο Rasim Abdulaev, ο Andreas Greger, ο Federico Romano, ο Steven Balderstone, ο Yoyo Ma, Daniel Barenboim.

Επίσης είχα την τύχη να παίξω στα πιο σημαντικά μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο όπως το φεστιβάλ BBC Proms, το φεστιβάλ Λευκών Νυχτών στην Αγία Πετρούπολη, το μουσικό φεστιβάλ Telluride, το μουσικό φεστιβάλ Apple Hill, το φεστιβάλ Sleswig Holstein, το φεστιβάλ Menton, το φεστιβάλ Viva Cello.

Εμφανίστηκα σε πολλές αίθουσες συναυλιών όπως Royal Albert Hall, θέατρο Mariinsky, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, Staatsoper Berlin, αίθουσα Φιλαρμονικής του Βερολίνου, αίθουσα Βικτωρίας, αίθουσα Carnegie, αίθουσα συμφωνικών του Σικάγο, Teatro Della Maestranza , Ερημιτάζ.

Ως κατασκευαστής βιολιών ξεκίνησα σε ηλικία 11 ετών στην Αγία Πετρούπολη και στη Δαμασκό, στη συνέχεια μετακόμισα στο Παρίσι (Γαλλία) και έλαβα την κύρια εκπαίδευσή μου στην Κρεμόνα στο Ανώτατο Ινστιτούτο Κατασκευαστών Βιολιών Antonio Stradivari, όπου δούλεψα και διοργάνωσα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στη συνέχεια, παράλληλα με τα προηγούμενα, ξεκίνησα την επαγγελματική μου ζωή επίσης στο Βερολίνο στο εργαστήριό μου και δούλεψα με τον Daniel Barenboim ως κατασκευαστής βιολιών για το Staatsoper και το ίδρυμα Daniel Barenboim στο Βερολίνο και το ίδρυμα Barenboim-Said στη Σεβίλλη.

Αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με πολλά διεθνή μουσικά φεστιβάλ και οργανισμούς, όπως το Φεστιβάλ Λευκών Νυχτών, το Φεστιβάλ Αστέρων Βαϊκάλης και Spectrum Concerts στο Βερολίνο.

 

Εκτός από μουσικός , θεωρείστε ένας εκ των καλυτέρων στον κόσμο κατασκευαστής μουσικών οργάνων . Πότε ξεκινήσατε και για ποιους έχετε κατασκευάσει μουσικά όργανα ; και κατά πόσο η τέχνη της κατασκευής έχει συμβάλλει στην καλλιτεχνική ανάπτυξη του τσελίστα Gabriel;

Σας ευχαριστώ για τα τόσο καλά σας λόγια! Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τον καλύτερο κατασκευαστή βιολιών στον κόσμο, αλλά αγαπώ ειλικρινά το επάγγελμά μου και όταν άρχισα να σπουδάζω βιολί στα 11 μου, είχα μεγάλη τύχη να σπουδάσω με τους πιο διάσημους κατασκευαστές βιολιών στον κόσμο.

Θα έλεγα ότι το να είμαι κατασκευαστής βιολιών με βοήθησε πολύ ως μουσικό να αναπτυχθώ και να κατανοήσω τη φυσιολογία του οργάνου μου και πώς να λάβω τον βέλτιστο ήχο από αυτό.

Ως κατασκευαστής βιολιών έχω πολλούς σπουδαίους μουσικούς με τους οποίους δούλεψα και συνεργάστηκα όπως οι Mstislav Rostropovich, Michail Maisky, Frans Helmerson, Gidon Kremer, Daniel Barenboim, Michail Barenboim, Yoyo Ma, Valery Gergiev, Julian Rachlin, Philipe Quint, Natalia Gutman, Natalia Shakhovskaya, Alexander Ramm, Alexander Ramm, Bungero , Samuel Magad, Narek Haknazaryan, Maxim Rysanov, Alina Ibragimova, Kristov Barati, Janine Jansen, David Geringas, Denis Matsuev, Michaela Martin, συναυλίες Spectrum στο Βερολίνο, Gaede Trio, Atrium Quartet, Trio solisti New York.

 

Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό ότι μια επιπλέον ιδιότητα σάς χαρακτηρίζει. Αυτή του ιστιοπλόου . Τρέφετε μεγάλη αγάπη για την ιστιοπλοΐα. Θέλω να μάθω , υπάρχει κάτι που συνδέει την μουσική , την κατασκευή μουσικών οργάνων και την ιστιοπλοΐα , τρεις ενασχολήσεις στις οποίες μάλιστα επιδίδεστε με μεγάλη επιτυχία ;

Ναι! Υπάρχει μια πολύ σημαντική σύνδεση και παραλληλισμός ανάμεσα στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και στο έγχορδο όργανο με το δοξάρι! Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η μέγιστη απόδοση από τα πανιά ενός σκάφους και ο τρόπος με τον οποίο παράγεται ο καλύτερος ήχος με το δοξάρι από ένα έγχορδο όργανο έχουν ακριβώς η ίδια φυσική και φιλοσοφία! Ο τρόπος που ο άνεμος φυσά τα πανιά και «κουρδίζεις» τα πανιά σου σου δημιουργεί το ίδιο συναίσθημα με αυτό, του αγγίγματος της χορδής με το δοξάρι, στη σωστή θέση και με τη σωστή ταχύτητα, ώστε να ακουστούν οι αρμονικές από βιολί ή βιόλα ή τσέλο ή κοντραμπάσο: οι φυσικοί νόμοι είναι σχεδόν οι ίδιοι.

Σας διακρίνει μια ξεχωριστή αγάπη για την Ελλάδα , κυρίως με την Λευκάδα. Έχετε πει ότι αισθάνεσθε το νησί ως δεύτερη Πατρίδα σας , το οποίο επισκέπτεσθε αδιαλείπτως τα τελευταία 20 χρόνια . Γνωρίζω ότι είστε ο δημιουργός του Music sail festival που πραγματοποιείται στο νησί . Θέλω να μας μιλήσετε εκτενώς για αυτό το φεστιβάλ , αλλά και για τον συνδυασμό ιστιοπλοΐας και μουσικής.

Η Ελλάδα είναι μια από τις αγαπημένες μου χώρες. Πολύ συχνά αισθάνομαι Έλληνας από την πλευρά του πατέρα μου, αφού οι ρίζες του πατέρα μου είναι από την Κωνσταντινούπολη, έτσι οι παραδόσεις της οικογένειας του πατέρα μου, το φαγητό, η μουσική, ακόμα και οι παραδοσιακές ενδυμασίες είναι σχεδόν ίδιες.

Έχω πολλούς στενούς φίλους στη Λευκάδα. Η τοπική οικογένεια Κούρτη είναι σαν την οικογένειά μου, που νοιάζεται για μένα και τους νοιάζομαι. Στη Λευκάδα νιώθω ότι είμαι 100% ο εαυτός μου, και δεδομένου ότι νοιάζομαι για αυτό το νησί και έχω πολύ ισχυρούς διεθνείς πολιτιστικούς δεσμούς, ειδικά με διάσημους καλλιτέχνες, αποφάσισα να βρω έναν ωραίο τρόπο να εισαγάγω τη Λευκάδα και τα Ιόνια νησιά στον διεθνή κόσμο μέσω του μουσικού μου φεστιβάλ.

Το Music Sail Festival κατά τη γνώμη μου είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα, όπου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των λευκαδίτικων και ιoνιων  τουριστικών επιχειρήσεων και να βοηθήσει τους τοπικούς Έλληνες με ταλέντο να λάβουν επαγγελματική μουσική εκπαίδευση σε σημαντικά διεθνή μουσικά φεστιβάλ και σχολεία. Αυτοί οι παγκοσμίου φήμης μουσικοί έρχονται να πλεύσουν μαζί μου στη Λευκάδα, να παίξουν στο φεστιβάλ μου, να απολαύσουν την ομορφιά της Ελλάδας και να κάνω μια διεθνή κοινοποίηση και διαφήμιση της  Λευκάδας και των Ιονίων νησιών. Θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι οι καλεσμένοι του φεστιβάλ μου νιώθουν στην Λευκάδα σαν το σπίτι τους! Μαγικοί άνθρωποι και μαγική θάλασσα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το φεστιβάλ; Τι προσδοκάτε ; Πόσο θα ενισχύσει την πολιτιστική και τουριστική ζωή της Λευκάδας και ευρύτερα των Ιονίων Νήσων ;

Το δεύτερο μέρος της ερώτησης απαντήθηκε παραπάνω. Τα σχέδιά μου για το μέλλον του φεστιβάλ είναι να προσκαλέσω νέους διάσημους μουσικούς, ώστε να δείξουν το νησί, να απολαύσουν τη θάλασσα και να δώσουν στους ντόπιους και τους τουρίστες την ευκαιρία να απολαύσουν μουσική υψηλής ποιότητας.

Μπορεί το συγκεκριμένο φεστιβάλ να καταχωρηθεί στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, αποκτώντας η Λευκάδα μια περαιτέρω ελκυστικότητα;

Φέτος θα είναι η τρίτη χρονιά του Music Sail Festival και κατέστη δυνατό χάρη στον κύριο συνεργάτη και χορηγό του φεστιβάλ Sail Ionian Yacht Charter.

Τους αρέσει το νησί και λατρεύουν τη μουσική και η ομάδα του Sail Ionian είναι μια από τις πιο επαγγελματικές του χώρου.

Επίσης θα ήθελα πολύ να σημειώσω ότι όλοι οι διάσημοι καλλιτέχνες του φεστιβάλ μου έκαναν συναυλίες σε αυτό το φεστιβάλ δωρεάν, με φιλανθρωπικό σκοπό για αυτό το νησί.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σύλλογο Dorpfeld για τη μεγάλη βοήθεια και τη φιλία και μερικές εταιρείες όπως η Lefkas Boats και το εστιατόριο Maraboo για τη συμμετοχή στο φεστιβάλ μας.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους δήμους Λευκάδας και Κεφαλονιάς για την μεγάλη βοήθεια που μου προσφέρανε.

Το να πούμε ότι αυτό το φεστιβάλ μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ στον κόσμο εξαρτάται από εμάς, τους χορηγούς μας και μια τοπική βοήθεια. Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι απίθανο, αλλά ακόμα κι αν δεν θα είναι από τα μεγαλύτερα  και μείνει μικρό, το φεστιβάλ θα κάνει έτσι κι αλλιώς την αποστολή του, θα προωθήσει, δηλαδή, την τουριστική ανάπτυξη του νησιού!

Ποια είναι η συνεργασία σας με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές;

Έχω επαφή με τον δήμο Λευκάδας και με την εκκλησία της Λευκάδας και πέρυσι συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο Κάλο και επεξεργαστήκαμε τα σχέδιά μας για αυτή τη σεζόν. Επίσης πέρυσι είχαμε μια φιλανθρωπική συναυλία στην Κόκκινη Εκκλησία και δημιουργήσαμε μια καλή επαφή με την εκκλησία.

Είχαμε μια πολύ ωραία εμπειρία συνεργαζόμενοι με τον αρχαιολογικό σύλλογο Dorpfel  και την πρόεδρό της, κα Ελένη Βερυκίου, επίσης έχουμε καλή επαφή με πολλές τοπικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων και τουριστικών γραφείων και όπως ανέφερα συνεργαζόμαστε με την τοπική εταιρεία Sail Ionian, που είναι και οι κύριοι χορηγοί και συνεργάτες μας.

Τι πρόκειται να περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ ;

Φέτος, είναι ο τρίτος χρόνος του Covid, και σύμφωνα με την παγκόσμια κατάσταση, δεν είναι εύκολο να προσκαλέσουμε μουσικούς και δεν είναι εύκολο να ταξιδέψουμε, καθώς οι μουσικοί μας πληρώνουν από την τσέπη τους τα ταξιδιωτικά εισιτήρια.

Σχεδιάζουμε να προσκαλέσουμε το  Rastrelli Cello Quartet από τη Γερμανία με 4 τσέλο   τον παγκόσμιο σταρ της κιθαρας Dimitri Illarionov και τη σοπράνο Irina Polivanova, επιπλέον την συμμετοχή του συνθέτη Δημήτρη Νάνου , ο οποίος ζει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας .

Κύριος στόχος μας είναι να κάνουμε μια φιλανθρωπική συναυλία για την Ειρήνη, στην πρώην στρατιωτική βάση στη Λευκάδα, να προσκαλέσουμε κιθαρίστες από την Ελλάδα και να κάνουμε συναυλία με την ομάδα βιολοντσέλο και σοπράνο. Το πολιτιστικό τμήμα της Κεφαλονιάς συνεργάζεται μαζί μας για δύο συναυλίες μια στη Σάμη και μια άλλη στο Φισκάρδο. Σχεδιάζουμε και μια συναυλία στη Λευκάδα σε εκκλησία ή θέρετρο, όλα εξαρτώνται από την τοπική βοήθεια.

 

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στην Λευκάδα , στους φίλους σας στο νησί , που ξέρω ότι έχετε πολλούς , στις τοπικές αρχές  και γενικά στους ανθρώπους του νησιού ;

Θα ήθελα πολύ να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα αγάπης και σεβασμού για όλους τους Λευκαδίτες και όλους τους Έλληνες πολίτες: στην Ελλάδα νιώθω σαν στο σπίτι μου!

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους ντόπιους στην κλασσική μουσική τους ανάπτυξη, να βοηθήσω τα παιδιά στη μουσική εκπαίδευση και να βοηθήσω τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν το μήνυμα του φεστιβάλ μας.

The post Gabriele Jebran Yakoub – Συνέντευξη στην aftodioikisinews appeared first on aftodioikisinews.gr.