Ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων στην εκτέλεση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων στην εκτέλεση έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών , τόνισε ιδιαίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Γιάννης Βασιλείου , κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) , που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην έδρα της Αντιπεριφέρειας στην Ελευσίνα .

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, με συμμετοχή του Διευθυντή Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευστρατίου Δαβάκη και με την βοήθεια του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής κ. Ιωάννη Λειβαδάρου με τα εξής θέματα:

α) Συντονισμός υπηρεσιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων προερχόμενα από την ύπαρξη ισχυρής σεισμικής δόνησης και

β) Λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017 με έκδοση Απόφασης αποκλεισμού δασικών οδών.

Σχετικά με τον συντονισμό των υπηρεσιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων προερχόμενα από την ύπαρξη ισχυρής σεισμικής δόνησης. Ένα από τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν ήταν η γρήγορη επικαιροποίηση καταλληλότητας των χώρων καταφυγής και καταυλισμού του πληθυσμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, με αναφορά στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συνεργασία των Δήμων και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Αναπλ. Προϊστάμενος ΠΠΔΑ κ. Ιωάννης Λειβαδάρος υπενθύμισε τους χώρους καταφυγής και διαβίωσης και την αναγκαιότητα να αποστέλλονται κάθε χρόνο από τους ΟΤΑ τυχόν αλλαγές. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΟΑΣΠ που τοποθετήθηκαν ιδιαίτερα στην εκπαίδευση του πληθυσμού και τους επιχειρησιακά έτοιμους πόρους και ασκήσεις.

Όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, έκανε αναφορά στη ανάγκη ιεράρχησης των έργων πρόληψης και ετοιμότητας των φορέων και καθορισμού του χρόνου υλοποίησής τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας όλων των φορέων στην εκτέλεση έργων και δράσεων, επεσήμανε την άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ανέφερε αναλυτικά τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, ως ακολούθως:

  • Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις (πχ. βελτίωση συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, έλεγχος των δεξαμενών νερού και γέμισμά τους, προετοιμασία των πυροφυλακίων, αποψιλώσεις-απομακρύνσεις φυτικής βιομάζας και σε άλλες φυτοτεχνικές εργασίες ως διευκόλυνση του έργου της καταστολής).

  • Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχόμενη πυρκαγιά. Απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πάρκα, αυτοκινητοδρόμους κ.λ.π.

  • Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκληση πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από την λειτουργία χώρων προσωρινής και αυθαίρετης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων που ανήκουν στους ΟΤΑ.

  • Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.

  • Ενημέρωση του κοινού για την λήψη μέτρων πρόληψης και προστασία από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

  • Λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας με στοιχεία από τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας, όταν προβλέπεται υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια.

  • Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.

  • Συμμετοχή Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά την διάρκεια αντιπυρικής περιόδου.

  • Συνδρομή από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε θέματα επιτήρησης, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλού κινδύνου και με προσωπικό από τις μονάδες της περιοχής μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, έκανε ειδική αναφορά στην εντατικοποίηση της ετοιμότητας που πρέπει να δείξουν οι Δήμοι τόσο με τον καθαρισμό που αφορά την βλάστηση των δημόσιων και των ιδιωτικών οικοπέδων, να εξασφαλίσουν την ετοιμότητα υδροφόρων οχημάτων και οδηγών.

Κλείνοντας τις εργασίες του ΣΟΠΠ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ Γιάννης Βασιλείου τόνισε ότι : «Η ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, σε κάτι τόσο απρόβλεπτο, θα κάνει πιο εύκολη την επιβίωση των συμπολιτών μας μέσω τέτοιων επικίνδυνων καταστάσεων και θα μειώσει στο ελάχιστο τις δραματικές συνακόλουθες επιπτώσεις που σε κάθε περίπτωση αποδεδειγμένα υπάρχουν».

——————————————————————————————————

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ :

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=6562&Itemid=362&lang=el

Προδιαγραφές Χώρων Καταφυγής Πληγέντων από Καταστροφικό Σεισμό :

http://www.patt.gov.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=6274&Itemid=352

Συμμετείχαν : Ε.Λιάκος από Δήμο Ασπροπύργου, Δ. Στέλιου από Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Α. Σάγιας, Π. Κέρπελης, από ΟΑΣΠ, Μ. Κάραλη, Α. Σερέφογλου από ΔΤΕ ΠΕΔΑ, Ι. Κλεφτοσπύρος από ΠΥ Ελευσίνος, Δ. Καιάφας απο ΠΥ Μεγάρων, Π. Γρηγορίου και Σ. Τασιούρδης από ΕΥΔΑΠ, Ι. Ρεφειάδου από ΔΑΔΑ, Β.Παπανικολάου από ΤΤ Ελευσίνας, Π.Γεωργακόπουλος από Δασαρχείο Αιγάλεω, Κ.Φυλακτός από Δήμο Μεγαρέων, Ι.Κάντας από ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, Α.Χρηστίδης από δήμο Ελευσίνος, Ε.Νίκα από Υγεία ΠΕΔΑ, Β.Σκούρτη από ΔΑΟΚ ΠΕΔΑ, Ιωάννης Λειβαδάρος και Μαρία-Σοφία Μάνδηλα ΠΠΔΑ.