Απολογισμός δράσεων της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής για την Μάνδρα-Ειδυλλία

Απολογισμός δράσεων της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής για την Μάνδρα-Ειδυλλία, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου , πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

«Επιδιώκουμε να ενώσουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής ώστε μεθοδικά, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Βασιλείου.

Η συνέντευξη δόθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας- Ειδυλλίας παρουσία της Δημάρχου, κ. Ι. Κριεκούκη, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων Μάνδρας- Ειδυλλίας, περιφερειακών συμβούλων, τοπικών δημοτικών παρατάξεων και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, αναφέρθηκε σε τρείς πυλώνες παρεμβάσεων της Περιφέρειας στην περιοχή: Τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον πυλώνα των υποδομών. Σχετικά με τον περιβαλλοντικό τομέα, αναφέρθηκε στην επιτυχή την απόσυρση 3500 τόνων μπαζοσκούπιδων, στην παραχώρηση μηχανημάτων έργων στον Δήμο, τους ψεκασμούς στην Ψάθα, την αντίθεση στην αξιοποίηση της περιοχής Μελετάνι στη διαχείριση των απορριμμάτων, την αποτροπή της δημιουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Πόρτο Γερμενό και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας έχει καταθέσει τοπικό σχέδιο διαχείρισης.

Σχετικά με τον κοινωνικό τομέα, αναφέρθηκε τόσο στη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και δομών μέσω του ΠΕΠ Αττικής όσο και στις πολυάριθμες δράσεις της Αντιπεριφέρειας για ενημέρωση και στήριξη ευάλωτων κατοίκων της περιοχής μέσα από επισιτιστικές δράσεις και ποικίλα κοινωνικά προγράμματα, όπως η οικονομική στήριξη κατοίκων που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και έχουν ρυθμισμένες οφειλές.

Στον τομέα των υποδομών, αναφέρθηκε σε έργα που ήδη υλοποιούνται αλλά και σε όσα προγραμματίζονται με σκοπό να συμβάλλουν στη βιώσιμη κάλυψη σημαντικών αναγκών της περιοχής, όπως το ξεμπλοκάρισμα της αποχέτευσης στο Θριάσιο, η αναθεώρηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης των Βιλίων, η συντήρηση και κατασκευή οδοποιϊας, οι καθαρισμοί και οι οριοθετήσεις ρεμάτων και η ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων και δράσεων για τον Δήμο Ασπροπύργου ανέρχεται στα 43.000.000 ευρώ και είναι ενταγμένος στο ΠΕΕ (ίδιοι πόροι και ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, καταληκτικά τόνισε ότι το όραμα για την περιοχή της Μάνδρας- Ειδυλλίας εδράζεται στα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (ιστορικότητα, αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τουρισμός, μεταποίηση) και αφορά την αξιοποίηση πολιτιστικών και τουριστικών δυνατοτήτων επ’ ευκαιρία και της υπερτοπικής σημασίας ανάδειξης της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και την προώθηση βιώσιμης πολεοδομικής και βιομηχανικής ανασυγκρό-τησης.

«Ο στόχος λοιπόν και το δικό μας όραμα για τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας είναι να αναπτυχτεί – πολύ πιο δυνατά σε αυτές τις κατευθύνσεις – άλλωστε- πολλές περιοχές του αποτελούν τόπο προορισμού με μεγάλη επισκεψιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ως Περιφέρεια -πέρα από τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν – οι οποίες είναι άλλωστε υγεία στα πλαίσια της Δημοκρατίας – επιδιώκουμε να ενώσουμε σε αυτές τις κατευθύνσεις όλες τις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής – ώστε μεθοδικά, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή να επιτύχουμε – ό,τι καλύτερο μπορούμε και για τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Βασιλείου

Βασική προεκλογική δέσμευση της παράταξης μας – και της Περιφερειάρχη Αττικής κ. ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ – ήταν η επικοινωνία με τους πολίτες.

Η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής – αφού πραγματοποίησε στις 11/5/2016 δημόσιο ανοιχτό απολογισμό στην Ελευσίνα – προέκρινε για φέτος τις συνεντεύξεις τύπου και στους πέντε Δήμους της Δυτικής Αττικής – αναπτύσσοντας τις δράσεις και το έργο μας.

Ευχαριστώντας τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας για την παραχώρηση της αίθουσας – και όλους εσάς για την παρουσία σας – ξεκινώ λέγοντας ότι το σύνολο των παρεμβάσεων μας είναι ενταγμένο στους γενικότερους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής – ενώ μεθοδολογικά – το χωρίζουμε σε τρεις βασικές ενότητες.

Περιβάλλον, Κοινωνική πολιτική και Υποδομές.

Και οι τρεις αυτές ενότητες είναι ενταγμένες στον σχεδιασμό μας – τον οποίο παρουσιάσαμε μόλις αναλάβαμε καθήκοντα – με την επωνυμία ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+.

Να προσθέσω – πως δυόμιση χρόνια τώρα πορευόμαστε έχοντας ως αρχή την ισότιμη συνεργασία με τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και την προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε όλα τα επίπεδα – φυσικά πάντα στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας – εξαντλώντας τόσο για τον σκοπό αυτό, όσο και για την καλύτερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Δυτικής Αττικής – όλα τα όρια των θεσμικών μας δυνατοτήτων.

  1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων – με στόχο το κλείσιμο της χωματερής και την αποκατάσταση του χώρου – αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση – και με δεδομένο τον στόχο της Ε. Ε – να μην οδηγείται για ταφή μέχρι το 2020 το 53% των απορριμμάτων – οι παρεμβάσεις μας είναι οι εξής:

  1. Ζητήσαμε και από τους 66 Δήμους της Αττικής να καταθέσουν Τ.Σ.Δ.Α – εναρμονισμένα στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης – όπου ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας κατέθεσε το δικό του.

  2. Κάναμε το αποφασιστικό βήμα – όπου μετά από εξαντλητικό διάλογο – ψηφίσαμε μια Σ.Μ.Π.Ε. και έναν νέο ΠΕ.Σ.Δ.Α.

  3. Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση εγκρίσεων των χρηματοδοτικών εργαλείων, των χωροθετήσεων για Χ.Υ.Τ.Υ, για ίδρυση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων, και των διαδημοτικών χώρων κομποστοποίησης, ενώ το Υπουργείο ζητά ήδη με εγκύκλιο του από τα Δημοτικά Συμβούλια, να αποφασίσουν την χωροθέτηση των πράσινων σημείων.

  4. Προωθούμε – μετά από συσκέψεις με εξωραϊστικούς, εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς φορείς – την ανακύκλωση καθαρού χαρτιού στην Δυτική Αττική – το γνωστό «έλα στον κύκλο μου» – προμηθεύοντας όλους με τον ειδικό κάδο.

  5. Διαθέτοντας δικά μας μηχανήματα και προσωπικό – έχουμε αποσύρει μέχρι σήμερα από τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας 3.500,00t μπαζοσκούπιδων – έχει γίνει μεταφορά και επίστρωση υλικού οδοποιίας 3α1.500,00 t – ενώ έχει παραχωρηθεί ένας φορτωτής-όπως κατά καιρούς και άλλα μηχανήματα έργου.

  6. Αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των κουνουπιών στην Ψάθα – όταν διαπιστώσαμε πως δεν αρκούσαν οι ψεκασμοί όπως αυτοί πραγματοποιούντο – προχωρήσαμε σε εργολαβία για την διευκόλυνση τους – όπου είχαμε πολύ πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

  7. Έχει ξεκινήσει με δική μας πρωτοβουλία – πρόγραμμα για χωρική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής – πρόβλημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

  8. Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο συνδυαστικό πρόγραμμα – με την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών ρύπων και την υγειονομική παρακολούθηση του πληθυσμού – από τις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

  9. Προχωράμε το έργο «Χαρτογράφηση και Μελέτη Χωροχρονικής Κατανομής των Νοσημάτων Αναπνευστικού Συστήματος, Δέρματος και Οφθαλμών Αλλεργικής Αιτιολογίας», σε Μαθητές 6 – 12 ετών, προϋπολογισμού 40.000,00 ευρώ.

  10. Επικαιροποιούμε τα ΣΑΤΑΜΕ -δεδομένου ότι στο Θριάσιο πεδίο υπάρχουν 19 δραστηριότητες τύπου Seveso – προγραμματίζοντας για τις 16 Μαΐου άσκηση επί χάρτου- και το φθινόπωρο ασκήσεις με την συμμετοχή φορέων, αρχών και πολιτών.

  11. Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειας στο Πόρτο Γερμένο – συνδέουμε την αποτροπή δημιουργίας της μονάδας αυτής – με την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

  12. Στα πλαίσια του στρατηγικού μας σχεδιασμού Δυτική Αττική 2020+ – τασσόμαστε κατά της αξιοποίησης της περιοχής Μελετάνι – ως περιοχή εμπλεκόμενη με την διαχείριση των απορριμμάτων.

  13. Καταβάλουμε μεγάλες προσπαθείς σε περιόδους χιονοπτώσεων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι – κάτι που μπορούμε να το εγγυηθούμε – καθώς και με τις φωτιές- όπου σε συνεργασία με τους δημόσιους φορείς έχουμε καταφέρει να αποσοβήσουμε τα πολύ χειροτέρα – και αυτά προς γνώση της επερχόμενης θερινής περιόδου.

  14. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πριν από την αναλυτική παρουσίαση – έχει σημασία να δούμε το κοινωνικό προφίλ του Δήμου – σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Στην αξιολόγηση λοιπόν της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής – ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και στους πέντε Δήμους της περιοχής – μετά από τους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου Μεγάρων και Ελευσίνας – ακολουθεί ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας.

Η αξιολόγηση αυτή που επιβεβαιώθηκε και από την κατάρτιση του δείκτη φτώχειας για το σύνολο της Αττικής -κατατάσσει τον Δήμο Μάνδρας Ειδύλλια στην 20η υψηλότερη θέση – μεταξύ και των 66 Δήμων της Αττικής.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση – υπάρχουν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που δείχνουν σύγκλιση και όχι απόκλιση -με το μ.ο. της Περιφέρειας Αττικής – που σημαίνει ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Αναφέρομαι σε δείκτες δημογραφικής γήρανσης, ποσοστού ανεργίας, η μη ύπαρξη σημαντικής παρουσίας περιθωριοποιημένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων – με εξαίρεση τον καταυλισμό τσιγγάνων στο Ξηροπήγαδο – όπου παραμένει ανοιχτό το θέμα της μετεγκατάστασης και στεγαστικής αποκατάστασης τους που είναι ευθύνη του Δήμου – για το οποίο ως Περιφέρεια είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να συνεργαστούμε.

Βάση λοιπόν αυτών των δεικτών – το προφίλ του Δήμου συνθέτει μια εικόνα που ναι μεν αναδεικνύει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα – όχι όμως σε τέτοια κλίμακα και ένταση -συγκριτικά με τους υπόλοιπους Δήμους της Αττικής και της Δυτικής Αττικής.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, σας παρουσιάζουμε τρεις ενότητες δράσεων:

Τις ολοκληρωμένες – όσες υλοποιούνται – και όσες προγραμματίζουμε:

1-Ολοκληρωμένα

  1. Υλοποιήθηκαν επισιτιστικές δράσεις της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής -κυρίως σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη για Όλους και το Σωματείο Λαϊκών Αγορών «Άγιος Γεράσιμος» – αλλά και το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος» – με ωφελούμενες 320 οικογένειες από επτά εγγεγραμμένους συλλόγους της περιοχής.

  2. Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους» – όπου επιδοτήθηκε κάθε ενταγμένο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο νοικοκυριό με το ποσό των 100ευρώ- με συνολικά ωφελούμενα στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας81 νοικοκυριά.

  3. Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ – όπου οι υπηρεσίες μας είχαν την ευθύνη πληροφόρησης, υποβολής αιτήσεων και υγειονομικού ελέγχου των τροφίμων – ενώ ενημερώσαμε 55 πολίτες για το πρόγραμμα.

  4. Διατέθηκαν κάρτες μετακίνησης ΑΜΕΑ – σε 60 δημότες της Μάνδρας Ειδυλλίας – από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕΔΑ.

  5. Στηρίχθηκαν 43 οικογένειες – για ένταξη στο πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής – με δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (ΠΕΠ Αττικής).

  6. Είχαμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με 100 περίπου συμπολίτες μας – ενημερώνοντας τους για κοινωνικά προγράμματα- όπως ΚΕΑ, ανθρωπιστική κρίση, διακανονισμοί ΔΕΗ κλπ.

2. Σε διαδικασία υλοποίησης

  1. Χρηματοδότηση ίδρυσης και λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Στήριξης Γυναικών στην Ελευσίνα – που θα καλύψει και τις ανάγκες του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας – προϋπολογισμού 250.000,00 ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής.

  1. Χρηματοδότηση Κέντρου Κοινότητας Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας – όπου θα υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί -προϋπολογισμού 112.320,00 ευρώ επίσης από το ΠΕΠ Αττικής.

  1. Χρηματοδότηση Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου -προϋπολογισμού 243.360,00 ευρώ – επίσης από ΠΕΠ Αττικής.

3. Σε διαδικασία προγραμματισμού

  • Δομή στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Δυτική Αττική – σε συνεργασία με κατάλληλο ερευνητικό φορέα – για παροχή λογιστικής και νομικής υποστήριξης.

  • Χαρτογράφηση αναγκών και Δικτύωση φορέων πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στην Δυτική Αττική – για την κάλυψη κενών, ιδιαίτερα στην παιδιατρική φροντίδα – υλοποίηση πολιτικής ΠΡ.Ε.Π.Υ.

  • Ολοκληρωμένο δίκτυο προσβασιμότητας ΑΜΕΑ – με χαρτογράφηση, μελέτη παρεμβάσεων και υλοποίηση – ξεκινώντας από όλα τα έργα της περιφέρειας αττικής όπου υπάρχουν όλες αυτές οι προβλέψεις.

  1. ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Πριν από την αναλυτική τους παρουσίαση -να πω ότι και στον τομέα αυτό ο Δήμος Μάνδρας Ειδυλλίας – εξ’ αιτίας της μεγάλης έκτασης, των πολλών οικισμών ή των ελλείψεων που υπάρχουν σε έργα υποδομών – από την μια επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής των πολιτών – και από την άλλη δεν διευκολύνεται η ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

Οι παρεμβάσεις μας στο σκέλος αυτό είναι οι ακόλουθες:

ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ

  1. Το ξεμπλοκάρισμα της αποχέτευσης ακαθάρτων λυμάτων του Θριάσιου πεδίου ήταν πρώτη μας προτεραιότητα.

Έγιναν εργολαβίες και προχώρησαν συνδέσεις σε ολόκληρο το Θριάσιο αξιοποιώντας και το δάνειο της ΕΥΔΑΠ.

Η ολοκλήρωση όμως των δικτύων της αποχέτευσης ακαθάρτων -επειδή συνδέεται με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης – το αντιμετωπίζουμε με την σύνταξη μελέτης που αναμένουμε από τον Δήμο – έχοντας πιστώσει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας το ποσό των257.000,00ευρώ.

  1. Αναθεώρηση Εγκεκριμένου Σχεδίου της πόλης των Βιλίων- προϋπολογισμού 1.655.794,19 ευρώ -ένα έργο που προχωρά κανονικά και συνδέεται με την ανάπτυξη της περιοχής – δεδομένου ότι έχει σταματήσει κάθε πολεοδομική δραστηριότητα.

  1. Συντήρηση Οδοποιίας στο ΒΙΟΠΑ-ΒΙΠΑ – προϋπολογισμός 100.000,00 ευρώ – όπου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία.

  1. Ολοκλήρωση Εσωτερικού και Εξωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Πανοράματος Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας – προϋπολογισμού 1.746.600, 00 ευρώ – έργο το οποίο ήδη εκτελείται – ανοίγοντας τον δρόμο για την υδροδότηση και των υπόλοιπων περιοχών.

  2. Κατασκευή οδοποιίας – προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ που εκτελέστηκε από την Περιφέρεια – με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.

  3. Κατασκευή κεντρικού συλλεκτήρα όμβριων υδάτων και ολοκλήρωση δικτύου ύδρευσης στο Κριεκούκι – προϋπολογισμού 3.474.750,00 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ -έργο που αναμένεται η ολοκλήρωση του εντός του έτους.

  4. Εκτελούνται κανονικά κάθε χρόνο – με χρηματοδότηση ΠΔΕ και προϋπολογισμό 500.000.00 ευρώ για όλη την Δυτική Αττική – οι καθαρισμοί των πολλών ρεμάτων της Μάνδρας Ειδυλλίας.

 

ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ

  1. Εκτροπή χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου -προϋπολογισμού 10.949.200,00 ευρώ-έργο που το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και είναι έτοιμο προς δημοπράτηση από την Περιφέρεια Αττικής- μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων από το Δασαρχείο.

  1. Μελέτη Διευθέτησης Χειμάρρων Μικρό και Μεγάλο Κατερίνη – προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ – βρίσκεται στη φάση σύνταξης του φάκελου για την δημοπράτηση της μελέτης από την Περιφέρειας Αττικής.

  1. Υδραυλική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης ρέματος – στην περιοχή Παπακώστα του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας – από εκτροπή προς τον χείμαρρο Σαρανταπόταμο – (ΒΙΒΕΧΡΩΜ) έως Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου – προϋπολογισμού 90.000,00 ευρώ -έργο του οποίου η εξέλιξη – αρχικά για την σύνταξη της μελέτης εξαρτάται από την πρόοδο της εκτροπής του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης.

  1. Παρεμβάσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας – προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ- όπου σύμφωνα με την μελέτη του Δήμου που την αναμένουμε ώστε να προχωρήσει το έργο – αφορά παρεμβάσεις στο κλειστό γυμναστήριο της Μάνδρας, στο 2ο κλειστό γυμναστήριο Μάνδρας και στο γήπεδο ποδοσφαίρου «Φράγκειο».

  1. Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Ψάθα – προϋπολογισμού 267.892,00 ευρώ – όπου αναμένουμε τα στοιχεία από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.

  1. Συντήρηση παραλιακής Οδού Αλεποχωρίου – Ακτή Ποσειδώνος – προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ – έργο που αφορά την επισκευή και την συντήρηση της οδού όπου υπάρχει μελέτη – και θα γίνει προγραμματική σύμβαση μόλις ενταθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου.

  1. Μελέτη για την κατασκευή εξωτερικού υδραγωγείου για την υδροδότηση του Αλεποχωρίου – προϋπολογισμού 75.000,00 ευρώ που εκτελείται από τον Δήμο Μεγάρων -έργο το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο και για την υδροδότηση του Αλεποχωρίου στο τμήμα που ανήκει στον Δήμο Μάνδρας.

  1. Κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου – στην περιοχή Βαλαρία του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας -προϋπολογισμού 600.000 ευρώ – όπου αναμένουμε την μελέτη από τον Δήμο για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης – αφού μπει στον προϋπολογισμό του Δήμου.

  1. Η Π.Ε.Ο.Α. Θηβών – που αποτελεί μια αρχαία ιστορία – εξελίσσεται ως εξής:

α) Προχωρεί η εργολαβία παρεμβάσεων και βελτιώσεων – από τα σύνορα της Βοιωτίας μέχρι 550 μέτρα πριν από το καραούλι – προϋπολογισμού 4.400.000,00 ευρώ.

β) Με προϋπολογισμό 17.000.000,00 ευρώ από το ΠΔΕ – αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει η δημοπράτηση της εργολαβίας από την περιφέρεια Αττικής – από το τέλος της Αττικής οδού μέχρι την Αγία Σωτήρα – δεδομένης της διαφωνίας μας να συνεχιστεί με την νέα χάραξη.

γ) Η απαγόρευση της διέλευσης των φορτηγών άνω των 3,5 t – που βρίσκεται σε ισχύ από τον περασμένα Αύγουστο – αναμένεται με την τακτοποίηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων να τεθεί σε ισχύ.

δ) Τέλος έχουμε πιστώσει από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής – 3.000.000,00 ευρώ – για τυχόν απαλλοτριώσεις.

  1. Για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής -πιστώθηκε στον προϋπολογισμό ποσό 200.000,00 ευρώ – για την μελέτη ορειβατικών και φυσιολατρικών μονοπατιών σε όλη Δυτική Αττική.

Το συνολικό ποσό όλων των προβλεπομένων παρεμβάσεων στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας -δηλαδή από ιδίους πόρους, από ΠΔΕ και από ΕΣΠΑ – ξεπερνά τα 43.000.000,00 ευρώ.

Προσθέτοντας και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις – τις οποίες πραγματοποιούμε κάθε καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία – αυτές είναι οι βασικές παρεμβάσεις και δράσεις μας – από τις 1/9/2014 που αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας.

Θέλω όμως να κλείσω με το όραμα μας για τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας.

Πρόκειται για έναν επίσης ιστορικό Δήμο της Δυτικής Αττικής -με τεράστια όμως έκταση και κατά συνέπεια με ειδικές δυσκολίες – όπου βρίσκει κανείς έναν απίστευτο συνδυασμό βουνού και θάλασσας όπως και υπέροχο κλίμα.

Είναι ένας από τους πιο προικισμένους Δήμους όπου σε ορισμένες περιοχές του ακόμα καλά κρατεί και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωτοπορεί – ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας.

Ο Δήμος λοιπόν Μάνδρας Ειδυλλίας που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά – αξιοποιώντας και την ανάδειξη της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 έχει την ευκαιρία και τις δυνατότητες – από την μια να τακτοποιήσει με σύγχρονο τρόπο την βιομηχανική του ζώνη- και από την άλλη να αναδείξει τα δυνατά του σημεία.

Να δώσει δηλαδή – προοπτικές τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης – και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου.

Όπως δε θα διαπιστώσατε και από την παράθεση των έργων – για να μην μείνουν όλα αυτά στα χαρτιά -τόσο το στρατηγικό μας σχέδιο Δυτική Αττική 2020+ όσο και στον προορισμό των κονδυλίων της περιφέρειας – υποστηρίζεται αυτός ακριβώς ο προσανατολισμός.

Ο στόχος λοιπόν και το δικό μας όραμα για τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας είναι να αναπτυχτεί – πολύ πιο δυνατά σε αυτές τις κατευθύνσεις – άλλωστε- πολλές περιοχές του αποτελούν τόπο προορισμού με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που ως Περιφέρεια -πέρα από τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν – οι οποίες είναι άλλωστε υγεία στα πλαίσια της Δημοκρατίας – επιδιώκουμε να ενώσουμε σε αυτές τις κατευθύνσεις όλες τις ζωντανές δυνάμεις της περιοχής – ώστε μεθοδικά, με σχέδιο, υπομονή και επιμονή να επιτύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και για τον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας.