«Οφείλουμε να θυμόμαστε το χθες, όσο αποκρουστικό και απεχθές κι αν είναι αυτό, γιατί οφείλουμε να αλλάξουμε το σήμερα»

«Οφείλουμε να θυμόμαστε το χθες, όσο αποκρουστικό και απεχθές κι αν είναι αυτό, γιατί οφείλουμε να αλλάξουμε το σήμερα», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά τον χαιρετισμό της στη εκδήλωση Μνήμης για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η φετινή διοργάνωση από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και την Περιφέρεια Αττικής, ήταν αφιερωμένη στην 30η επέτειο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1987). Την Περιφερειάρχη συνόδευε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη.

Ακολουθούν σημεία από τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη:

  • Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε μια από τις πιο σκοτεινές επετείους του 20ου αιώνα. «Την πρώτη από μια σειρά θλιβερών καταστροφών του περασμένου αιώνα, που έγινε δυνατή εξαιτίας της διαστρέβλωσης φυλετικών, ιδεολογικών ή θρησκευτικών στόχων που σκοτείνιασαν το μυαλό των θυτών, μέχρι του σημείου να σχεδιάζουν την καταστροφή ολόκληρων λαών», όπως έχει χαρακτηριστικά πει ο Πάπας Φραγκίσκος.

  • Η πρώτη και κύρια αποστολή εκδηλώσεων σαν τη σημερινή, δεν είναι απλά η τυπική διαιώνιση μιας επετείου. Είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης, για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά η φρικαλεότητα.

  • Η μεταλαμπάδευση της γνώσης σε συνδυασμό με την ανάληψη εκείνων των πρωτοβουλιών, εκείνων των πολιτικών αποφάσεων, που στοχεύουν όχι στη λήθη ή στην άγνοια, αλλά στο διάλογο και την επικοινωνία, αποτελεί σήμερα, 102 χρόνια μετά, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση του Αύριο.

  • Μέσα από την α-λήθεια, το αποτελεσματικότερο όπλο κατά της λήθης μπορεί, ένα έθνος, ένας λαός να σταθεί στα πόδια του, να ζήσει, να δημιουργήσει, να διεκδικήσει ξανά το μέλλον του.