“Αν χρειαστεί να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη, θα το κάνουμε με τον πολιτισμό”

“Αν χρειαστεί να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη, θα το κάνουμε με τον πολιτισμό”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου , στην Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στον ρόλο του πολιτισμού ως εργαλείου αντιμετώπισης της ανόδου της ακροδεξιάς, αναφέρθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Στουτγάρδη. «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη Λερναία Ύδρα της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ευρώπη και ίσως το καλύτερο αντίδοτο να είναι η πολιτιστική κληρονομιά των λαών της, ως εργαλείο για τη Γνώση που είναι η βάση της Δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Των βασικών δηλαδή αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που σήμερα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ», τόνισε η Περιφερειάρχης, θυμίζοντας τη ρήση ενός από τους ιδρυτές πατέρες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του Ζαν Μονέ, «αν ήταν να ξαναρχίσουμε, θα ξεκινούσα από τον πολιτισμό».

Ειδικότερα, η Περιφερειάρχης Αττικής εισηγήθηκε, σε συνεργασία με την Αντιπρόεδρο του Κογκρέσου, Μπάρμπαρα Τότσε, την ανάγκη εκπόνησης από την Επιτροπή μιας Έκθεσης η οποία να αφορά στον ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σχετικά με την προστασία, την προώθηση και την ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έτσι ώστε αυτή να λειτουργήσει καταλυτικά στη σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία – «μια συγκυρία που στιγματίζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ευρώπη, με αφορμή το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης. Η ίδια εξήγησε ότι είναι ανάγκη οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην «πολιτιστική πρόκληση». «Στην κατεύθυνση αυτή οι Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, παρεμβαίνοντας στο επίπεδο της διατήρησης, προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείου αποτελεσματικής αντιμετώπισης της Λερναίας Ύδρας της ακροδεξιάς και του ρατσισμού».

Η συνεδρίαση αφορούσε την ολοκλήρωση των υπό εκπόνηση Εκθέσεων σχετικά με τον ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα δημόσια πράγματα, την προστασία των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, κ.ά.. Παράλληλα το Σώμα προχώρησε στον προγραμματισμό των επόμενων Εκθέσεων.