Οι νεφροπαθείς περιμένουν στην ουρά έως και δύο χρόνια για μεταμόσχευση

Οι νεφροπαθείς περιμένουν στην ουρά έως και δύο χρόνια για μεταμόσχευση,υποστηρίζει με σχετική δήλωση ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ , Βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου.

 «Θλίψη και ανησυχία προκαλεί η είδηση ότι το τμήμα Μεταμόσχευσης και Χειρουργικής Νεφροπαθών στο Λαϊκό Νοσοκομείο έχει τη μεγαλύτερη αναμονή για μεταμόσχευση. Οι νεφροπαθείς περιμένουν στην ουρά έως και δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών, το πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη χειρουργικών τραπεζιών με συνέπεια οι μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντα δότη να περιορίζονται σε μία την εβδομάδα.

Το 2016 έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη, ενώ η λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) για μεταμόσχευση αριθμεί 1.200 ασθενείς.

Εκτός από το θέμα της υγείας υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Εκτιμάται πως κάθε νεφροπαθής που δεν μεταμοσχεύεται, παρότι έχει βρεθεί το μόσχευμα, και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κοστίζει τουλάχιστον 60.000 ευρώ τον χρόνο στο Κράτος.

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να ασχολείται με τον κομματικό της στρατό, οφείλει να σκύψει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση», σημειώνει ο Βασίλης Οικονόμου