“Η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να γίνει συνώνυμο της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της αναποτελεσματικότητας”

Ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας

“Η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να γίνει συνώνυμο της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και της αναποτελεσματικότητας”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας διεκδικεί την απόσυρση των άρθρων 43 εδάφιο 3, 44 και 45 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ ΦΕΚ 75 Α/30-3-2020) που αφορούν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και σκιαγραφούν μέρος του νέου κοινωνικού συμβολαίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τους όρους αυτού του συμβολαίου τους γράφουν με τα ίδια τους τα χέρια οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις που μας οδήγησαν σε μια πρωτόγνωρου χαρακτήρα σε βάθος και ένταση χρεοκοπία το 2009.

Ο Υπουργός Εσωτερικών «τορπίλισε» από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών και των αντίστοιχων πολιτικών συνθέσεων στη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών. Επίσης προσπάθησε να «ακυρώσει» το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Σε πλήρη εφαρμογή δηλαδή το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στον τομέα της αυτοδιοίκησης για τη διαμόρφωση συνολικά ενός ακραία νεοφιλελεύθερου πλαισίου στην οικονομία και τη λειτουργία των θεσμών.

Τα παραπάνω τα προώθησε με τις εξής νομοθετικές-πολιτικές παρεμβάσεις:

  • Κατήργησε με σχετικές διατάξεις το καλοκαίρι του 2019 στην πράξη την Απλή Αναλογική και ουσιαστικά δε δίστασε να ακυρώσει την πρόσφατη λαϊκή βούληση.

  • Απείλησε να καταργήσει αμέσως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Φιλόδημος Ι επειδή δεν οδηγούσε όλους τους Δημάρχους από το γραφείο του για να γίνει κάποιο έργο και καταργούσε τη λογική του «κράτους των Αθηνών» και των «εθνικών εργολάβων» που στήσανε τα πολιτικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

  • Στον πρόσφατο νέο «αναπτυξιακό» νόμο κατήργησε με το άρθρο 178 διάταξη που προέβλεπε ευρεία συναίνεση στο Δημοτικό Συμβούλιο με σαφή αιτιολόγηση και μικρό χρονικό διάστημα για να γίνονται αναθέσεις σε ιδιώτες για κάποιες υπηρεσίες και έφερε διάταξη που παραχωρούνται η καθαριότητα, η συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, ο φωτισμός κ.α. σε ιδιώτες χωρίς κάποια ειδική ανάγκη με απλή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με το έδαφος λοιπόν στρωμένο και εκμεταλλευόμενος την Πανδημία προχωρεί με άρθρα της προαναφερόμενης ΠΝΠ σε ένα ιδιότυπο νεοφιλελεύθερο απολυταρχισμό που έρχεται για να μείνει και να υποβαθμίσει κάθε έννοια διαφάνειας, ισονομίας, κοινωνικού ελέγχου και υγιούς ανταγωνισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα «αξιοποιώντας» την έκτακτη ανάγκη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, νομοθέτησε μόνη της η κυβέρνηση να δικαιολογηθούν ακόμη και αναδρομικά οι απευθείας αναθέσεις ή οι συντμήσεις ημερομηνιών σε αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες εξυπηρετώντας εργολάβους και προμηθευτές.

Καταργεί το αντικειμενικό στη κατανομή πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Φιλόδημος Ι (δημιουργώντας στασιμότητα στην εξέλιξη έργων για 6 μήνες) και το υποκαθιστά με ένα καινούργιο (μάλλον θα το ονομάσει Ναπολέων…) που ο ενδιάμεσος φορέας σχεδιασμού και προγραμματισμού της υλοποίησης έργων θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και θα λειτουργεί κατ’ εντολήν του ή αλλιώς το Κράτος Είμαι Εγώ… Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στα διαγγέλματα του δεν αναφέρετε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις που λαμβάνει αλλά λέει συνέχεια Εγώ, Εγώ και Εγώ.

Στο όνομα της έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της κρίσης συγκροτεί ένα σύστημα θεσμικής αδιαφάνειας και πολιτικού απολυταρχισμού χωρίς κάποιο σαφές οικονομικό σχέδιο πέραν της άλωσης του δημόσιου χώρου από τις δυνάμεις του παρασιτισμού ή της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας ανάλογα την περίπτωση και το μέγεθος της «δουλειάς» π.χ. καθαριότητα και διαχείριση των απορριμμάτων.

Είναι δημοκρατική υποβάθμιση ότι καθιερώνονται διαδικασίες fast track χωρίς ούτε καν δημοσίευση των προκηρύξεων προμηθειών για αναθέσεις παρακάμπτοντας την οικονομική επιτροπή και δίνονται αντί για οικονομική ενίσχυση δάνεια στους δήμους από τους ΚΑΠ.

Θα αποδειχτεί ένα Βατερλό για τους Δήμους η κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με νέο πρόγραμμα του οποίου η διαχείριση είναι σκανδαλώδης και χωρίς αναπτυξιακή συνοχή.

Η νεοσύστατη διαχειριστική αρχή του ΥΠΕΣ θα μπορούσε επιτελικά να παίξει θετικό ρόλο, αν δεν γινόταν με αποκλειστικό σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ.

Συνοψίζοντας διαμορφώνεται ένα πλαίσιο μηδενικών ελέγχων για τις διαδικασίες με επιτροπές ελεγχόμενες από τον Υπουργό. Δημιουργία υπερεξουσιών στον Υπουργό για Δημάρχους που αν θέλουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες των Δήμων θα πρέπει να γίνονται συνένοχοι και υποτελείς. Απολυταρχισμός από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας καλεί όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαιτήσουν την απόσυρση των παραπάνω διατάξεων και στην πράξη να τις ακυρώσουν εφαρμόζοντας κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία τους και διασφαλίζοντας τον διαπαραταξιακό έλεγχο και λογοδοσία σε κάθε απόφαση τους.

05/04/2020