Η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας ισοδυναμεί με υπεράσπιση της ίδιας της κοινωνίας

Ανακοίνωση από την Ν.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας ισοδυναμεί με υπεράσπιση της ίδιας της κοινωνίας, αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Οι κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα μας λόγω της πάνδημης έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19 αναδεικνύει για ακόμη μια φορά σε όλη την κοινωνία την αξία της εργασίας. Σήμερα γίνεται κατανοητό – περισσότερο από ποτέ – ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς είναι αυτοί που κρατούν το λαό όρθιο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οφείλουμε να ακούσουμε τους θεσμικούς τους φορείς και να σκύψουμε πάνω από τα αιτήματα που θέτουν.

Οφείλουμε να ακούσουμε τους εκπροσώπους των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που ζητούν προσλήψεις, μάσκες, στολές και γάντια στα δημόσια νοσοκομεία για να συνεχίσουν να δίνουν το είναι τους σε όλους μας.

Οφείλουμε να ακούσουμε τα αιτήματα των εργαζομένων στην τροφοδοσία και τις διανομές, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες και την παραγωγή που παλεύουν ώστε αυτή η κρίση να μην τα διαλύσει όλα. Να μην ζήσουμε χειρότερες μέρες όταν βγούμε από όλο αυτό.

Και όταν μιλάνε για την άξια της εργασίας, επί της ουσίας μιλάνε για την ίδια την άξια της κοινωνίας. Όταν λένε όχι στην υποβάθμιση της αξίας της εργασίας τους, λένε όχι στην υποβάθμιση της ιδίας της κοινωνίας.

Όμως για τη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες των στελεχών της και των δυνάμεων που εκπροσωπεί το ξεπέρασμα της υφιστάμενης κρίσης ισοδυναμεί με την ισοπέδωση του κόσμου της εργασίας. Η ΝΔ από την απαξίωση της εργασίας κατά την χρεοκοπία του 2010, τώρα θέλει να περάσει στην πλήρη ισοπέδωση.

Αυτό είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θέλει να επιβάλλει ο κος Μητσοτάκης.

Η ΝΔ – βλέποντας την επιδημιολογική κρίση ως ευκαιρία για ευθεία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα – επανέφερε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μέχρι και την πολιτική επιστράτευση για απεργία που είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Το σχέδιο της ΝΔ θέλει την εργατική τάξη, χωρίς κανένα δικαίωμα αντίδρασης.

Κι ενώ τα επίδικα των ημερών είναι πολλά, εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:

  • Να παράσχει τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

  • Να εξασφαλίσει την έγκαιρη και στο ακέραιο καταβολή του Δώρου Πάσχα.

  • Να νομοθετήσει την απαγόρευση των απολύσεων – ακυρώνοντας ταυτόχρονα όσες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

  • Να προχωρήσει στην επιδότηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα ανακούφισης για το επόμενο εξάμηνο.

  • Να διασφαλίσει τη μη υποχρέωση παρουσίας στην εργασία για τις ευπαθείς ομάδες

  • Να θέσει κανόνες στην τηλεργασία.

  • Να διασφαλίσει ότι όπου υπάρχει κρούσμα σε εργασιακό χώρο θα εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

  • Να διπλασιάσει για 2 μήνες το μηνιαίο ποσό του ΚΕΑ και του επιδόματος ανεργίας.

  • Να ορίσει επίδομα 400€/μήνα για τουλάχιστον 3 μήνες για όλους τους μη επιδοτούμενους άνεργους με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 € το 2019.

  • Να επαναλειτουργήσει το Ταμείο Επανασύνδεσης Ρεύματος και να προχωρήσουν οι πάροχοι σε έκπτωση συνέπειας 50% με παράλληλο πάγωμα οφειλών και γενναίες ρυθμίσεις, όπου χρειαστεί, στα πρότυπα του 2015 (0% προκαταβολή και 36 δόσεις).

  • Να δώσει παράταση χωρίς φυσική παρουσία σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, συνταγογραφήσεις, βεβαιώσεις αναπηρίας και φορολογικές δηλώσεις.

  • Να διασφαλίσει τη δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  • Να καλύψει ενοίκια α’ κατοικίας νοικοκυριών για διάστημα 3 μηνών σε όσους δεν έχουν λοιπά περιουσιακά στοιχεία και δεν έχουν τρέχον οικογενειακό εισόδημα.

  • Να προχωρήσει σε πάγωμα όλων των επιτοκίων υπερημερίας πιστωτικών καρτών και δανείων και 4μηνη μετάθεση τρεχουσών οφειλών για εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

  • Να πληρώσει όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας με τα μέλη της, τις ΟΜ της και τους βουλευτές της θα δώσει καθημερινό αγώνα με όλους τους πρόσφορους τρόπους που προστατεύουν τη δημόσια υγεία για να αποτραπεί η εφαρμοζόμενη ισοπέδωση των εργασιακών κατακτήσεων. Παλεύουμε για να βρεθεί ο κόσμος της εργασίας στη θέση που του αξίζει μετά και τις θυσίες που καθημερινά κάνει για το ξεπέρασμα της πανδημίας.