Το Παλαιό Δημαρχείο της Ελευσίνας ανακαινίζεται

Στο Παλαιό Δημαρχείο της Ελευσίνας ξεκίνησαν την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 οι εργασίες ανακαίνισης.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα παρακαταθήκης για την Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, καθώς και για τον Δήμο της Ελευσίνας.  

Μέρος του Αρχαιολογικού χώρου επί του πεζόδρομου της Νικολαΐδου, το Παλαιό Δημαρχείο αποτελεί ένα κτήριο ορόσημο για την πόλη της Ελευσίνας και ένα από τα πλέον σημαντικά έργα παρακαταθήκης που αφήνει στην πόλη ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Το έργο της ανακαίνισής του κτηρίου πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Μέτρον Α.Ε.

Στόχος είναι να αποτελέσει εκ νέου το σημείο αναφοράς των κατοίκων της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, καθώς και των επισκεπτών της πόλης, τόσο κατά τη διάρκεια της χρονιάς του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, οπότε και τότε θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Ελευσίνας έως το 2040.

Ως μέρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αναμένεται να λειτουργήσει ως ο κεντρικός σταθμός της Ελευσίνα 2023, φιλοξενώντας στο ισόγειό του το Κέντρο Ενημέρωσης (Information Point), το Εκδοτήριο Εισιτηρίων και το Πωλητήριο του θεσμού, ενώ ο πρώτος του όροφος θα μεταμορφωθεί σε έναν εντυπωσιακό χώρο όπου θα στεγαστεί το Κέντρο Τεκμηρίωσης και ένας χώρος συναντήσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων.

Λίγα λόγια για το Παλαιό Δημαρχείο

Το κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης. Πρόκειται για ένα διώροφο επιβλητικό κτήριο που «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ 1928 ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΟΣ Ι. ΘΑΝΑΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ» όπως μαρτυρά η μαρμάρινη επιγραφή στην κύρια όψη του. Βρίσκεται σε στρατηγική θέση, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, την Πλατεία Ηρώων, εντός του αρχαιολογικού χώρου με πρόσοψη στον βασικό πεζόδρομο της πόλης, την οδό Νικολαΐδου. Είναι ένα κτήριο περίοπτο, με φυγές προς όλες τις διευθύνσεις.

Το κτήριο αρχικά λειτούργησε ως το Δημαρχείο της Ελευσίνας, ενώ το 2002 διαμορφώθηκε σε Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Τα τελευταία έτη χρησιμοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής ως χώρος μελέτης, συλλογής και αποθήκευσης αρχαιοτήτων.

Η στρατηγική θέση και η ιστορία του εν λόγω κτηρίου το κάνει άκρως απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο αναφοράς στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς εντάσσεται στους χώρους που αναπτύσσονται ή επανενεργοποιούνται χάρη στην ανάληψη του θεσμού της Π.Π.Ε. από την Ελευσίνα και προγράμματα παρακαταθήκης για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.