“ Η καρδιά των Σινεφίλ χτυπά στον Δήμο Πετρούπολης” – Η Αγγελική Τσιώλη συζητά με την ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Πετρούπολης

Απόγευμα Τετάρτης.
Τοποθεσία: Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης.

Εδώ, οι Τετάρτες είναι σινεφίλ. Πλημμυρίζουν από κινηματογραφικά καρέ. Μοσχοβολούν βούτυρο και ποπ-κορν.

Γεμίζουν με μπλε, ζεστές πολυθρόνες και μας περιμένουν για δωρεάν προβολές.

Θα συναντήσω την οικογένεια της Κινηματογραφικής Λέσχης Πετρούπολης.

Πρόκειται για μια ομάδα εφοδιασμένη με αγάπη, στοργή και αφοσίωση για τον κινηματογράφο.

Η παράδοση της Λέσχης κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, ενώ περίπου τριάντα έτη σινέ ζωής κρύβονται από πίσω.

Η Ρούλα Τζιωρτζιώτη- Αλατζάκη (πρόεδρος), ο Σάββας Σκληρός και η Αφροδίτη Παπαδάκη (γραμματείς), μέλη του ΔΣ της Λέσχης, θα με υποδεχτούν.

«Είμαστε όλοι ένα σώμα, εδώ, μια γροθιά, μια παρέα , μια αγκαλιά», θα μας αφηγηθούν σε λίγο.

Ας τους αφήσουμε να μας μυήσουν στη μαγεία του δικού τους ονείρου.

Ο κινηματογράφος αποτελεί το καλειδοσκόπιο της καθημερινότητάς μας, άλλωστε.

Πού μπορούμε να απολαύσουμε τις κινηματογραφικές προβολές που φιλοξενείτε; Ποια είναι τα κριτήρια συγκομιδής των ταινιών που προβάλλετε;

Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Πετρούπολης φιλοξενεί τις χειμερινές μας προβολές. Μόλις υποδεχτούμε την άνοιξη, μεταφερόμαστε στο χώρο του Θερινού κινηματογράφου, όπου ταξιδεύουμε τα ζεστά θερινά απογεύματα.

Το πρόγραμμα των προβολών στο χειμερινό κινηματογράφο μας σχηματίζεται ως εξής : κάθε Σαββατοκύριακο φιλοξενούνται διπλές προβολές με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου ενώ κάθε Τετάρτη οργανώνουμε τις Σινεφίλ βραδιές, παρέχοντας δωρεάν προβολές .

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να απολαύσει είτε Δωρεάν είτε με χαμηλό αντίτιμο, ταινίες του σύγχρονου παγκόσμιου κινηματογράφου, βραβευμένες διεθνώς, αντιπροσωπευτικές των νέων ρευμάτων της κινηματογραφικής τέχνης . Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο επιλογής των ταινιών που προβάλλουμε.

Με μεράκι διαλέγουμε ταινίες ελληνικής και διεθνούς παραγωγής. Έχουμε αναπτύξει γέφυρες συνεργασίας με αρκετές Πρεσβείες, όπως της Βενεζουέλας, της Αργεντινής, του Ιράν, της Νορβηγίας, εκπρόσωποι των οποίων μας τιμούν με την παρουσία τους σε αρκετές προβολές. Ενώ, παράλληλα, υποδεχόμαστε και ταινίες Ελλήνων δημιουργών προερχόμενες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου , Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Πώς μπορεί κανείς να γίνει μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης ;

Δύο απλά βήματα αρκούν. Εισερχόμενος κανείς στην ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα (http://www.cinepetroupolis.gr/.cinepetroupolis.gr) μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην υπάρχουσα πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό, ως εγγεγραμμένο μέλος θα λαμβάνει ειδοποιήσεις για τις συναντήσεις της ομάδας, οπότε θα μπορεί να προσέρχεται και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε συζήτηση , λήψη αποφάσεων ή δράση.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από εβδομήντα εγγεγραμμένα μέλη , εκ των οποίων τουλάχιστον οι πενήντα συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα .

Διανύουμε καιρούς χαλεπούς , τόσο για την οικονομική όσο και για την ψυχική μας ευρωστία. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλλει ο κινηματογράφος ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα των συμπολιτών μας ;

Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε . Δεν είναι τυχαία και η επιλογή της πρώτης ταινίας «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», με την οποία ξεκινήσαμε φέτος την κινηματογραφική σεζόν. Πρόκειται για μια ταινία ορόσημο, ειδικά για την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Πιστεύουμε ότι το βασικό συστατικό της κρίσης είναι ο φόβος.

Κι ο φόβος έχει ως επακόλουθο τη μιζέρια, τον πόνο και την απαισιοδοξία. Μέσα από την προσεκτική επιλογή των ταινιών που προβάλλουμε, προσπαθούμε να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό τους.

Επιδιώκουμε να τους δώσουμε ένα χέρι, ώστε να πιαστούν και να μη λυγίσουν , να μη βουλιάξουν στον καναπέ τους, ώστε να μη χαμηλώσουν το κεφάλι από λύπη και απόγνωση. Βάζουμε το δικό μας λιθαράκι σε έναν αγώνα που γίνεται στα πλαίσια κάθε μορφής τέχνης. Και βλέπουμε πως οι προσπάθειές μας βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση.

Έχει δημιουργηθεί ένα κοινό που μας αγαπά και μας προτιμά, ερχόμενο από πολλές γωνιές της Αθήνας ,όπως το Χαλάνδρι, την περιοχή του Ζωγράφου, το Χαϊδάρι , κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Μας δίνει ώθηση να συνεχίζουμε. Οι προβολές μας κινούνται σε ένα πλαίσιο ζεστό, γινόμαστε όλοι μια παρέα, οικοδομούμε μια ατμόσφαιρα πιο οικογενειακή. Γνωριζόμαστε όλοι πλέον μεταξύ μας. Μάλιστα, μετά το τέλος των προβολών ακολουθεί ένα αλισβερίσι ιδεών, σκέψεων, προβληματισμών. Αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση.

Θέλουμε καθένας να μπορεί να στηρίζεται στην πλάτη του διπλανού του. Κι ίσως έτσι, κάποια στιγμή να βρούμε το κουράγιο σαν μια γροθιά ενωμένοι, όλοι, να αντιδράσουμε.

Νέα χρονιά, νέες ιδέες, νέες ταινίες. Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας για το νέο κινηματογραφικό έτος που ξετυλίγεται εμπρός μας ;

Ευελπιστούμε μέσα στη νέα χρονιά να μας παραχωρηθεί ένας χώρος , ώστε να έχουμε το δικό μας γραφείο και να μπορούμε να δουλεύουμε πιο εύκολα. Αυτή τη στιγμή δε στεγαζόμαστε πουθενά, κανονίζουμε όλες τις συναντήσεις μας σε σπίτια ή σε μαγαζιά της πόλης μας.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει στο θερινό κινηματογράφο διαθέσιμος χώρος στέγασης κι ελπίζουμε να μας τον παραχωρήσουν.

Θα είναι ο καλύτερος χώρος για τη Λέσχη μας καθώς διαθέτουμε και πολύτιμο αρχειακό υλικό (ταινίες , βιβλία, δίσκους κ.ά.) το οποίο θέλουμε να αποθηκεύσουμε .

Μια συνεργασία ζεστή και νέα που θα θέλατε ίσως να μοιραστείτε με τους αναγνώστες;

Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα συνεργασία με το κέντρο Πρόληψης «Φαέθων», το οποίο αποτελεί μία δομή του ΟΚΑΝΑ στα Δυτικά προάστια.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού παιχνιδιού, όπου θα εντάσσονται προβολές ταινιών (με θεματολογία σχετική με τις ανθρώπινες σχέσεις, τις καταχρήσεις , τις αξίες και τα ιδεώδη που θα πρέπει να φωτίζουν το δρόμο μας) αλλά και αρκετές συζητήσεις με άξονα ποικίλα κοινωνικά θέματα (πρόληψης, ένταξης όσων ατόμων χρήζουν βοήθειας).

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι συνεργαζόμαστε με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων του Δήμου, με αποτέλεσμα όλοι οι μαθητές να επισκέπτονται το χώρο του Πνευματικού Κέντρου, προκειμένου να παρακολουθήσουν δωρεάν κινηματογραφικές προβολές και να συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή των ταινιών.

Ακόμη, οι ανωτέρω σύλλογοι, μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, επιλέγουν ως δώρο αποφοίτησης, να αγοράσουν και να διανείμουν στους μαθητές εισιτήρια εισόδου στις προβολές του θερινού κινηματογράφου , ενισχύοντας έτσι και τα έσοδα αυτού.

( Η κα Ρούλα Αλατζάκη δεν είναι μόνο πρόεδρος της Λέσχης αλλά και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πετρούπολης) .

Υ.Γ. Δίνουμε ραντεβού, λοιπόν, εδώ κάθε εβδομάδα!! Ανοίγουμε την ατζέντα μας και σημειώνουμε ταινίες και ημερομηνίες.

Κι ένα μικρό μυστικό. Κρατείστε κατά νου την προβολή του Ντοκιμαντέρ της Eλληνίδας δημιουργού Angélique Κοurounis, «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Προσωπική Υπόθεση. Στο μυαλό του νεοναζί της διπλανής πόρτας». Θα πραγματοποιηθεί στις 22-02-2017 . Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Α. Κοurounis.

Καλή Προβολή !