Ο Πάρις Κατσίβελος σκηνοθετεί, σχολιάζει και απαγγέλει για τον Ολυμπισμό και τις Αξίες του στο Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών

Σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση Τιμής για τον Ολυμπισμό και τις αξίες του στο Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών ο Ηθοποιός – Σκηνοθέτης, Καθηγητής Δραματικής Τέχνης και Καθηγητής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Πάρις Κατσίβελος, σκηνοθετεί, επιμελείται, σχολιάζει και ερμηνεύει ποίηση στην δομημένη από τον ίδιο ενότητα <<Φωταξίες Ολυμπισμός και ΦΩΣ>>.

Η εκδήλωση έγινε για να τιμηθούν οι επέτειοι αναβίωσης των συμβόλων του Ολυμπισμού <<120 χρόνια Ολυμπιακός Ύμνος 1896–2016 / 80 χρόνια Λαμπαδηδρομία 1936–2016>> και η ανάδειξη από την Unesco του Ολυμπιακού Ύμνου του Κωστή Παλαμά ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση των στοιχείων στήριξης, της ανάδειξης του Ολυμπιακού Ύμνου, μεταξύ των οποίων και του βασικού κριτηρίου, του Βιβλίου – Λευκώματος <<Ολυμπισμός>> του Καθηγητή Θεόδωρου Μαλλιά.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, το αμιγώς καλλιτεχνικό, το οποίο ο Πάρις Κατσίβελος διοργάνωσε, επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε στο σύνολό του, στις <<Φωταξίες Ολυμπισμός και ΦΩΣ>>, ο Πάρις Κατσίβελος, παρουσιάζει, σχολιάζει και ερμηνεύει θεατροποιημένη ποίηση Πινδάρου, Παλαμά και Σικελιανού. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέπεμψε την γνωστή μας από την αφή του Ιερού Ολυμπιακού Φωτός Επίκληση στον Απόλλωνα, τον Ολυμπιακό Ύμνο του Κωστή Παλαμά και ολόκληρο το Πνευματικό Εμβατήριο του Άγγελου Σικελιανού.

Τον συνόδευε στην Αρχαία Ελληνική Λύρα, Δίαυλο & Σύριγγα του Πανός ο Τάκης Τσατσούλας.

Η μονωδός – τραγωδός Σοφία Μαντζάκου τραγούδησε τον ύμνο του Σείκιλου και άριες του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασαν η Ηθοποιός Kάτια Νικολαΐδου και ο Συγγραφέας – Δημοσιογράφος Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.

Εντύπωση και εκτενείς συζητήσεις μετά την εκδήλωση προκάλεσαν τα σχόλια παρουσίασης του καλλιτεχνικού προγράμματος από τον Πάρι Κατσίβελο ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι είναι πολύ σημαντικός ο σκοπός της αναπομπής της επίκλησης για την αποστολή Φωτός, στον όμορφο πλανήτη μας και στην άγια χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο, με όλες τις ηχήσεις, συν-ηχήσεις, αντ-ηχήσεις και ακούσματα που μπορεί να υπάρξουν, σε όλα τα πεδία και υποπεδία ύπαρξης, σε ολόκληρη την Κοσμική Ιεραρχία, στον Φωτοφόρο Απόλλωνα, στην πηγή του Ουρανίου Φωτός, στο Άγιο Ζωοφόρο Πνεύμα μας, ή όπως άλλως και αν ονομάζουν οι θρησκείες που συντροφεύουν τον άνθρωπο στο εδώ πέρασμά του στην ύλη, ανά τους αιώνες, αυτή την Άνω Πηγή.

Σημαντική, είπε, η επίκληση και φυσικά καλοδεχούμενες και ευλογημένες όσες ανταποκρίσεις και ευοδώσεις μπορεί να συμβούν. Αλλά το ίδιο σημαντικές και οι ηχήσεις, αντηχήσεις και εγγραφές που μπορεί να συμβούν στις Ψυχές και στους Νόες ημών, αφού οι άνθρωποι, εμείς, εκφράζουμε την συλλογική βούληση του πλανήτη, οι ίδιοι είμαστε συν-δημιουργοί της Ζωής που πάλλεται εντός μας, της Ζωής που εκφαίνεται γύρω μας.

Και συνέχισε λέγοντας: <<Κυρίες και κύριοι, σας προσκαλώ και σας προτρέπω, να ενώσετε τις βουλήσεις, τις επιθυμίες, τις φωνές σας μαζί μας και να αναπέμψετε και εσείς τις ευχές σας, για Άνωθεν Φωτοχυσία, για την Ειρήνη ανάμεσα σε όλους τους λαούς, για την Αδελφοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους, την Αλήθεια, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, την Ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες και μια ζωή Φωτός προς όλους τους ανθρώπους, χωρίς όρους, χωρίς όρια, χωρίς καμιάς μορφής διακρίσεις…….. Και πριν αρχίσει με το <<Ιερά σιωπή…>>, είπε: Ας ησυχάσουν οι Νόες, ας καταλαγιάσουν τα συναισθήματα σας παρακαλώ>>. Και άρχισε την αναπομπή της επίκλησης.
Για τον Ολυμπιακό Ύμνο, μεταξύ άλλων ο Πάρις Κατσίβελος, ανέφερε ότι εγράφη από τον Όλυμπο της Ελληνικής Διανόησης Κωστή Παλαμά το 1889, το 1896 μελοποιήθηκε από Σπύρο Σαμάρα και σύντομα έγινε ο μόνιμος επικός συνοδός της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
<<……Επέλεξα να τον κοινωνήσουμε με την ουσιαστική του ταυτότητα, δηλαδή ως επίκληση, ευχή, προσ-ευχή, στο Αρχαίο, το Παντοτινό, το Αιώνιο Πνεύμα, το Αθάνατο και Ιερό, στον Ουράνιο Πατέρα των πάντων και όχι με την επική του στόφα της μελοποίησης, την οποία ο μεγάλος μουσουργός του προσέδωσε για να σημαίνει ως ενεργό εκλάκτισμα την έναρξη των Αγώνων κάθε φορά, προτρέποντας και επισφραγίζοντας με ορμή αγωνιστική τους συμμετέχοντες με όποιον ρόλο, σε αυτούς>>.

Για το Πνευματικό Εμβατήριο, έκανε Μνημοσύνη Τιμής, του μέγιστου Έλληνα Άγγελου Σικελιανού ο οποίος κατέθεσε όλα τα υπάρχοντά του καθώς και της πρώτης συζύγου του, διαπρεπούς ελληνίστριας Εύας Πάλμερ, για να προσφέρουν στον κόσμο την δική τους εκδοχή της Παγκόσμιας Ειρηνικής Ενότητας, της «Δελφικής – Αδελφικής Ιδέας», μίας Παγκόσμιας Αμφικτιονίας με στόχο τη συναδέλφωση των λαών και την οικοδόμησή της πάνω στα θεμέλια του Ελληνικού πολιτισμού, με πρωτεύουσα του νέου κόσμου τους Δελφούς.
Κατόπιν ο ομιλητής υπογράμμισε πως θέμα ομιλιών, συνεντεύξεων και δράσεων του Σικελιανού την περίοδο της δημιουργίας του Πνευματικού Εμβατηρίου ήταν συνήθως: <<Η Πνευματική Ελλάδα, εμπρός στο δράμα της Κατοχής>>, και αφού επανέλαβε το θέμα τονίζοντας τις συλλαβές μία μία, είπε πως γι΄ αυτό και το επέλεξε. <<Ο καθείς ας κάνει τις δικές του, αναγκαίες αναγωγές, για τις σημερινές κρατούσες συνθήκες στην χώρα μας>>, είπε.
<<Ευχή και αταλάντευτη, ακλόνητη επιθυμία μου – μας, είναι να ανελκύσουμε την Ελληνική μας Ταυτότητα και τις Ουσίες της, να ανα-θυμηθούμε ότι ως Έλληνες μπορούμε να ιστάμεθα, όρθιοι, ευθυτενείς, αναπνέοντες ελεύθερα, πράττοντας αβίαστα, χωρίς καμιάς μορφής ζυγό στις πλάτες μας>>.
Και αφού ερμήνευσε το υπέροχο Πνευματικό Εμβατήριο, συνέχισε: ——————

Και ίσως να ακούσουμε την προτροπή του μεγάλου Έλληνα Σικελιανού, να στυλώσουμε την αχθοφόρα ορμή μας, με κεφάλια και με πόδια, μη βουλιάξει ο ήλιος του Πνεύματος, των Αξιών και της Ψυχής!!!!!
Να σπρώξουμε με γόνα και με στήθος να βγάλουμε τον Ήλιο απ΄ την λάσπη, να σπρώξουμε με στήθος και με γόνα να τον βγάλουμε από το γαίμα, να σπρώξουμε με χέρια και κεφάλια για να αστράψει ο ήλιος Πνέμμα.

Είθε κάποτε να ανθίσει και πάλι η δάφνη της Δόξας, απάνω στην ελληνική γη και η πνευματική μας άμπελος να απλωθεί στα πέρατα της Οικουμένης!!!!!!!!!

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει παρά τις πολέμιες στρατηγικές, Ομφαλός ΦΩΤΟΣ και οι ανά τον Κόσμο Έλληνες Φάροι του!!!!!!!!!!
Επιθυμώ, εύχομαι και επισφραγίζω έτσι να συμβεί!!!!!!!!!!!!

Η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς»,
ο Πολιτιστικός Φορέας «Πολιτεχνόπολη Μαρσύας»,
η Πανελλήνια Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες,
η Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου,
η Ομοσπονδία Πάλης,
ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου,
η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος,
η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»,
ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος,
ο Σύλλογος Πατρέων Πρωτευούσης,
η Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος