Breaking News–Athens,από τον εικαστικό Michael Landy

Στ’ αλήθεια τι σημαίνει για σένα η Αθήνα ;

Αθηναίοι κι Αθηναίες τριγυρνούν, ρεμβάζουν, μυρίζουν, διαβάζουν, και αποτυπώνουν «τι εστί η πόλις των Αθηνών» γι’ αυτούς.

Κι εσύ κι εγώ μπορούμε να προσθέσουμε τη δική μας σφραγίδα σε αυτήν την έκθεση. Πού; Στη Διπλάρειο Σχολή, σε ένα ιστορικό κτίριο πλησίον της πλατείας Θεάτρου .

Εδώ, ο Οργανισμός Πολιτισμού κι Ανάπτυξης ΝΕΟΝ αναθέτει στον εικαστικό Michael Landy να παρουσιάσει την τέταρτη κατά σειρά έκθεσή του με τίτλο Breaking News, αυτή τη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.

Μάλιστα στο Breaking News –Athens κάτι έχει αλλάξει , κάτι πρωτοφανές στήνεται σε άσπρο και μπλε φόντο, σε χρώματα ελληνικά.

Μέσα από τη συμμετοχή του ελληνικού κοινού, μέσα από εικόνες, φωτογραφίες, σλόγκαν, τίτλους ειδήσεων ή γκράφιτι για πρώτη φορά οργανώνεται αυτή η περιήγηση στον κόσμο των Αθηναίων.

Μια περιήγηση στα συναισθήματα, τις ενδόμυχες σκέψεις, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Όλα συνδέονται και γίνονται ένα σώμα ακολουθώντας τους κανόνες της αισθητικής του Landy.

Οι συνεργάτες του, εκπαιδευμένοι προς το σκοπό αυτό, καθημερινώς ολοκληρώνουν και προσθέτουν νέα έργα εμπλουτίζοντας αυτό το ταξίδι, ένα ταξίδι δίχως, φυσικά, αντίτιμο.

Έτσι, η έκθεση αλλάζει συνεχώς όψη, ενέργεια και συναίσθημα με τη συμμετοχική βοήθεια του κοινού. Όσες φορές κι αν την επισκεφτείς με ενθουσιασμό μικρού παιδιού κάτι καινούργιο θα ανακαλύψεις, κρυμμένο σε κάθε γωνιά.

Όλα ανανεώνονται με ταχύ, πυρετώδη ρυθμό. Ανεργία και ηλιόλουστες μέρες, οικονομική κρίση και νησιωτικές ακρογιαλιές, άδειες τσέπες και ρομαντικοί περίπατοι γύρω από την Ακρόπολη, πολιτικά ρουσφέτια, θετική ενέργεια πασπαλισμένη με μπόλικη ελπίδα, βαριές κι ασήκωτες ελληνικές ασφαλιστικές εισφορές, ένα ποτήρι κρασί να κρατάς καθώς ατενίζεις τον ορίζοντα στο Σούνιο, φτώχεια καταραμένη και καρδιές ανοιχτές ελληνικές.

Αυτή η αντιφατική πραγματικότητα αποκρυσταλλώνεται σε κάθε εικαστικώς προσεκτικά διαμορφωμένο δωμάτιο του τρίτου ορόφου του ιστορικού αυτού κτιρίου.

Η ματιά Landy λιτή μα μεστή. Αργά κι εντυπωσιακά ξετυλίγεται ένα κουβάρι παλμών και συγκινητικών μηνυμάτων. Όλα τα παράθυρα του ορόφου παραμένουν ανοιχτά με τη θέα ολόκληρης της πόλης να σε κυκλώνει, να σε αφήνει να αφουγκράζεσαι τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων.

Χιούμορ, ρομαντισμός, πικρία, μια ανθρώπινη αλήθεια . Ίσως ήρθε ο καιρός αυτή η πόλη , αυτή η χώρα να αναδυθεί, να ξαναγεννηθεί . Να οικοδομηθεί ένας διάλογος μεταξύ Ελλήνων κι Ευρωπαίων πολιτών.

Εμείς να μάθουμε από την Ευρώπη και η Ευρώπη από εμάς.

Κι αν σταθείς τυχερός θα συναντήσεις δίπλα σου τον Michael Landy να περιηγείται , να διορθώνει να εξηγεί σε όποιον τον προσεγγίζει. Απλός κι ανοιχτός.

Έως τον Ιούνιο θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση Breaking News-Athens , αυτός ο ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και πάλλεται μέσα απ’ τα βιώματα των Αθηναίων.

Ο Landy άνοιξε μια πόρτα ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή της πόλης, να εκφραστεί δημιουργικά το αθηναϊκό ψυχογράφημα.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της neon.org.gr μπορείς κι εσύ να στείλεις το δικό σου κομμάτι, τη δική σου ματιά, τη δική σου ευχή, πόνο ή επιθυμία.

Το παζλ της Αθήνας βρίσκεται στη Διπλάρειο Σχολή , η NEON ΚΑΙ Ο Μ. Landy μας προσκαλούν να το συμπληρώσουμε παρέα ! !