Το ντοκιμαντέρ «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» σε πρώτη προβολή στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Το «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» γυρίστηκε από τον Andrew Horton το καλοκαίρι του 2016 στους προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Το ντοκιμαντέρ «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» του Andrew Horton προβάλλεται σε πρώτη προβολή στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης την Δευτέρα 24 Απριλίου, στις 19:00 .

Την προβολή παρουσιάζουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση .

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το έργο του οργανισμού Κλόουν Χωρίς Σύνορα, ο οποίος στέλνει κλόουν σε όλο τον κόσμο για να ψυχαγωγήσουν παιδιά που ζουν σε δυσχερή περιβάλλοντα, όπως είναι οι καταυλισμοί προσφύγων.  Ο οργανισμός έχει τη βάση του στην Ισπανία και αποτελείται από 14 επιχειρησιακά παραρτήματα σε αντίστοιχες χώρες στην Αφρική, την Αμερική και την Ευρώπη.

Το «Γέλιο Χωρίς Σύνορα» γυρίστηκε από τον Andrew Horton το καλοκαίρι του 2016 στους προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας το οδοιπορικό μελών του οργανισμού Κλόουν Χωρίς Σύνορα από την Σουηδία.

Οι κλόουν πέρασαν αρκετές εβδομάδες σε καθέναν από τους καταυλισμούς με σκοπό να  βοηθήσουν τα παιδιά να γελάσουν, να παίξουν και να χαρούν, παρά τον ταραγμένο κόσμο μέσα στον οποίο εκείνα και τόσοι άλλοι ζουν. Την φωτογραφία και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Brady Foster, που υπήρξε φοιτητής του Horton στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

«Συνέλαβα την ιδέα τον καιρό που γινόταν η μεγάλη μετανάστευση Σύριων προσφύγων  μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα», δηλώνει ο Andrew Horton. «Εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στην Ελλάδα αμερικανοί κλόουν – μέσω του οργανισμού Κλόουν Χωρίς Σύνορα- που περιόδευαν σε διάφορες περιοχές προσπαθώντας να κάνουν τους πρόσφυγες να γελάσουν και να νιώσουν τη χαρά της ζωής με κάθε τρόπο».

Ο Andrew Horton επικοινώνησε με το αμερικανικό παράρτημα του οργανισμού στην Νέα Υόρκη για να προτείνει την ιδέα της κινηματογράφησης των κλόουν εν δράσει. Από αυτούς ενημερώθηκε ήταν η σειρά των Σουηδών κλόουν να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω εναλλαγής του προγράμματος, κι έτσι προέκυψε η συνεργασία μαζί τους για τη δημιουργία του ντοκυμαντέρ.

«H αρχηγός του σουηδικού παραρτήματος του οργανισμού, Oldoz Javidi, είναι Ιρανή πρόσφυγας, που ένιωσε την ανάγκη με αυτόν τον τρόπο να ανταποδώσει τη βοήθεια που η ίδια είχε λάβει», δηλώνει ο Horton. «Εκείνη, όπως και οι άλλοι τρεις κλόουν είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί, που επιθυμούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους».

Ο Andrew Horton και ο Σουηδός κλόουν Jonas Sjogren θα παρευρεθούν στην προβολή για να παρουσιάσουν την ταινία και να συζητήσουν με το κοινό.

Andrew Horton

Ο Andrew Horton είναι βραβευμένος σεναριογράφος και συγγραφέας περισσοτέρων από 30 βιβλίων για τον κινηματογράφο, το σενάριο και τις πολιτισμικές σπουδές. Διετέλεσε Καθηγητής της Σχολής Κινηματογράφου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα για 18 χρόνια και έχει ζήσει  πολλά χρόνια στην Ελλάδα.  Οι ταινίες του περιλαμβάνουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μπραντ Πιτ, The Dark Side of the Sun και το πολυβραβευμένο Something In Between (1983, Γιουγκοσλαβία, σε σκηνοθεσία Srdjan Karanovic). Διδάσκει σεμινάρια συγγραφής σεναρίου σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η  Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και οι Η.Π.Α.