Παπαρδέλες με σάλτσα κατσικίσιου τυριού και μανιτάρια

Επίπεδο Δυσκολίας: Δύσκολο | Χρόνος: 20'

Υλικά
  • 450 γρ. παπαρδέλες
  • 45 ml. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • 50 γρ. Μανιτάρια Σιτάκε κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 25 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 5 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 15 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι κατά βούληση
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
  • 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 120 γρ. κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο
  • 240 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 10 ml φρέσκο χυμό λεμόνι

 

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και τις παπαρδέλες. Βράζουμε τις παπαρδέλες για 12-14 λεπτά και έπειτα τις σουρώνουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κομμάτια της πιπεριάς.
Αφαιρούμε από το τηγάνι τις πιπεριές και τα μανιτάρια, τα αφήνουμε σε ένα πιάτο. Βάζουμε το κρασί στο τηγάνι και το αφήνουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Προσθέτουμε το ζωμό.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο με 1 κ.σ. κρύο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα τυριά, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Προσθέτουμε στη σάλτσα τις παπαρδέλες, τα μανιτάρια και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Τέλος προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

*Tips και πληροφορίες

Τι είναι τα μανιτάρια “σιτακε”;
Το Shiitake (Lentinula Edodes) είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Ασία και τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο . Η εξαιρετική και πικάντικη γεύση του σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητές του το έχουν αναδείξει ως το δεύτερο σε παραγωγή μανιτάρι παγκοσμίως.Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν ήταν ευρέως γνωστό αλλά πλέον υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Το Κέντρο Παραγωγής Σπάνιων Μανιταριών είναι η πρώτη Ελληνική μονάδα που παράγει Σιτάκε με αποκλειστικά δικό της
υπόστρωμα.

Διατροφική αξία

Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, βιταμινών Β12 , Β2, C, D (ειδικά τα αποξηραμένα) και E. Επιπλέον είναι πλούσιο σε φωσφόρο, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και σε άλλα ιχνοστοιχεία. Επίσης περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και είναι χαμηλό σε λιπαρά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει Περισσότερα από τον συντάκτη