Ζύμη για πίτσα & πρόταση για πίτσα

Υλικά για την ζύμη της πίτσας
  • 1200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( ή 1/2 μαλακό και 1/2 σκληρό)
  • 600ml γάλα
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 15γρ ή 2 πρέζες αλάτι
  • 15γρ ή 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 20γρ ξερή μαγιά ή 40γρ νωπή
  • κ.π. 2 κ.γ ρίγανη
Εκτέλεση
  • Σοτάρουμε ελαφρά το ρύζι και τα κρεμμύδια στο βούτυρο. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και περίπου το 1/4 από το ζωμό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να φύγει το επί πλέον υγρό. Συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το υγρό. Ανακατεύουμε συχνά κατά τη διαδικασία αυτή. Προσθέτουμε τυρί και βούτυρο.
  • Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υγρά υλικά μαζί με τη μαγιά και σε μια λεκανη όλα τα στερεά.  
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μισά υλικά της μπασίνας  μέσα στη λεκάνη και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνουν χυλός. Μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέσα στη λεκάνη έως ότου το ζυμάρι δεν θα κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Κατόπιν το βγάζουμε από τη λεκάνη και το τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας μας για να το ζυμώσουμε.
  • Μόλις το ζυμάρι γίνει λείο το τοποθετούμε πάλι σε μια μπασίνα και το βάζουμε στο φούρνο τυλιγμένο με μια μεμβράνη στους 40ο C  για 40’-45’ για να φουσκώσει ή τ’ αφήνουμε έξω σκεπασμένο με μια πετσέτα για 1 ώρα περίπου.
  • Όταν η ζύμη φουσκώσει τη στρώνουμε σε ταψιά και ψήνουμε μαζί με τα υλικά της αρεσκείας μας για 15’-20’ στους 180ο -200ο C.

Προσοχή! Η ζύμη δεν πρέπει να γίνει χοντρή γιατί θα μείνει άψητη.

 

Πρόταση για Πίτσα barbecue 

Υλικά για πίτσα barbecue
  • 150 γρ. γκούντα τριμμένο
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 8 κ.σ. BBQ Sauce Ηellmann’s
  • 4 φέτες μπέικον
  • 80 γρ. ψητοί κύβοι κοτόπουλου
  • 1/2 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φέτες

Να θυμάστε ότι: Η ζάχαρη χρησιμοποιείται για να δίνει χρώμα στο αλεύρι και το αλάτι για να δίνει γεύση. Η μεμβράνη αντέχει μέχρι 120ο C.

Tip: Για να μη γλιστράνε τα υλικά της πίτσας βάζω μετά τη σάλτσα λίγο τυρί για να σταθεροποιούνται καλύτερα τα υλικά. Το ζαμπόν μπαίνει πάντα από κάτω και όλα τα υπόλοιπα υλικά πάνω από το τυρί. Η ντομάτα στη πίτσα μπαίνει ξεφλουδισμένη για να μη γλιστράει η φλούδα κατά την κοπή της παρασύροντας και τα υπόλοιπα υλικά με αποτέλεσμα να τη χαλάει.