Κατσικάκι ξεκοκαλισμένο στο φούρνο με πατάτες

Το πασχαλινό τραπέζι είναι μια ξεχωριστή στιγμή για κάθε οικογένεια, μιας και είναι ευκαιρία να μαζευτούν όλα τα μέλη και να απολαύσουν μαζί μοναδικές γεύσεις. Μπορεί να μην έχετε σούβλα αλλά έχετε σίγουρα... φούρνο!

Υλικά
  •  3 μπούτια κατσικάκι (3 – 3,5 kg) μικρό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. πιπέρι
  • 1/2 κ.σ. ρίγανι
  • 4 σκελίδες σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο, οι 2 λιωμένες και οι 2 σε φετάκια
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κρεμμύδι σε επιμήκεις φέτες
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, τα φύλλα
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα
  • 1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2,5 εκατ.
  • Χυμός από 1 λεμόνι, 1 πορτοκάλι και 1 μανταρί (  Έξτρα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι)
Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°C. Πλένετε τα μπούτια και αφαιρείτε όσα κομμάτια λίπους υπάρχουν εκτός από αυτά της πέτσας. Τα στεγνώνετε καλά με χαρτί, ελέγχετε αν έχουν ξεμείνει πάνω τους τρίχες, τις βγάζετε και βάζετε τα μπούτια στο ταψί του φούρνου. Αναμιγνύετε σε μπολ όλα τα υλικά του λαδιού για το μασάζ και με το μείγμα τρίβετε καλά παντού το κρέας για 10 λεπτά περίπου.
Με μαχαίρι ανοίγετε στο κρέας μικρές τρύπες (5-6 σε κάθε μπούτι) και βάζετε μέσα τα φετάκια του σκόρδου. Προσθέτετε στο ταψί τις πατάτες και πάνω τους όσο μείγμα από το λάδι του μασάζ έχει περισσέψει, το κρασί, το λιωμένο σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετείτε επίσης ανάμεσά τους τις φέτες του κρεμμυδιού. Του κλείνετε το μάτι και το βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο.
Στην μιάμιση ώρα ψησίματος, βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε κατά μήκος του κεντρικού κόκαλου που υπάρχει σε κάθε μπούτι, το ξεκολλάτε από το κρέας και το αφαιρείτε. Προσέχετε να αφήνετε τα κομμάτια κατά το δυνατόν ενιαία σε μερίδες. Με κοφτερό μαχαίρι και πιρούνι ή πιρούνα, αυτή η δουλειά γίνεται με λίγη προσοχή και χωρίς βιασύνη, σχετικά εύκολα. Όπου υπάρχουν μικρότερα κόκαλα, χρειάζεται περισσότερη επιμέλεια για να μην διαλυθεί το κρέας, αλλά ακόμη και αν σας βγαίνουν πιο μικρά κομμάτια από μερίδα, τοποθετείστε τα κι αυτά δίπλα στα μεγάλα. Όταν ξεροψήνονται, στο τέλος, είναι οι καλύτερες μπουκιές κι αυτές που τελικά όλοι προτιμούν.
Bάλτε το ξεκοκαλισμένο κατσικάκι πίσω στο ταψί με τάξη, δοκιμάστε στο αλάτι, πιπέρι το κρέας αλλά κυρίως τις πατάτες και διορθώστε, αν χρειάζεται. Συνεχίστε το ψήσιμο στους 150 βαθμούς για άλλες 2 ώρες, περιχύνοντας κατά διαστήματα (ανά μισάωρο περίπου) το κατσικάκι με την σάλτσα που βρίσκεται στο ταψί. Στις 2 με 2,5 ώρες ρίξτε πάνω στο κρέας και τις πατάτες το χυμό από το λεμόνι, το πορτοκάλι και το μανταρίνι και ψήστε άλλα 20 λεπτά.

Βγάλτε το κατσικάκι απ’ τον φούρνο, σκεπάστε το καλά παντού με αλουμινόχαρτο και αφήστε το έτσι για 15 – 20 λεπτά. Αν είναι έτοιμο αρκετά νωρίτερα από το σερβίρισμα, αφήστε το σκεπασμένο στο φούρνο στους 70-80 °C. Το τοποθετείτε σε ζεστή πιατέλα ή στα πιάτα (κι αυτά ζεστά) με τις πατατούλες και τη σάλτσα. Σερβίρετε την υπόλοιπη σάλτσα χωριστά.