Cupcakes σοκολάτας

Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο | Έτοιμο σε 1ώρα και 35λεπτά

Υλικά για 12 cupcakes σοκολάτας
  • 1 φλιτζ. και 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1/4 φλιτζ. και 3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 1/4 φλιτζ. νερό ζεστό
  • 3/4 φλιτζ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζ. crème fraiche
  • 300 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 125 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Εκτέλεση

Για τη βάση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 1/4 φλιτζ. κακάο και το ζεστό νερό. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε 1/2 φλιτζ. βούτυρο και την ζάχαρη.
Αφού βγάλουμε το μείγμα μας από την φωτιά, το βάζουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Το χτυπάμε μέχρι να κρυώσει για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το μείγμα μας από κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με 1/2 φλιτζάνι crème fraiche, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Ισομοιράζουμε το μείγμα μας στις θήκες της φόρμας για cupcakes, γεμίζοντάς τα 3/4 κάθε θήκης.
Ψήνουμε έως ότου τα cupcakes να ροδίσουν στους 180οC. Όταν αρχίσουν να μυρίζουν σαν κέικ, τοποθετήστε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, σημαίνει ότι τα cupcakes σας είναι έτοιμα.
Για το γλάσο:
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει.
Κατόπιν, χτυπάμε το τυρί κρέμα και 1/4 φλιτζ. βούτυρο να αφρατέψουν σε ένα μίξερ για 3-4 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, 3 κουτ. σούπας κακάο και το αλάτι. Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα (έχουμε σιγουρευτεί ότι είναι κρύα) και 1/2 φλιτζάνι crème fraiche.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και γαρνίρουμε τα cupcakes χρησιμοποιώντας κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα μαχαίρι.
Tip: Αν το γλάσο βγει πολύ υγρό το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί! Επίσης, αντί για crème fraiche μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, η crème fraiche κάνει το γλάσο να είναι όσο πρέπει γλυκό, και όχι λιγωτικό!