Επιστολή Γ. Σγουρού σε Ευκλ. Τσακαλώτο και Αλ. Χαρίτση: “Η Περιφέρεια Αττικής οδηγείται σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο”

«Η Περιφέρεια Αττικής οδηγείται σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο», σημειώνει ο Γιάννης Σγουρός στην επιστολή – έκκληση προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, απέστειλε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής του Συνδυασμού «Αττική» Γιάννης Σγουρός, προειδοποιώντας για το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγείται με βεβαιότητα η Περιφέρεια Αττικής, όπως υποστηρίζει στην εν λόγω επιστολή του.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι, «όπως επιβεβαιώθηκε κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, οι δεσμεύσεις πόρων της Περιφέρειας, υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του φορέα, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι θα οδηγείται σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο».

Ο Γιάννης Σγουρός απευθύνει έκκληση προς τους δύο Υπουργούς, προκειμένου όπως αναφέρει, «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, που θα προλάβουν ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος των πολιτών, που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της χρεοκοπίας, στην οποία οδηγείται η Περιφέρεια».

Συνολικά, όπως προκύπτει από την παράθεση των οικονομικών δεδομένων που περιέχονται στην επιστολή, οι οικονομικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το αποθεματικό ανέρχεται στα 320 εκ. € και τα έσοδα από το ΠΔΕ βαίνουν μειούμενα.

Ακολουθεί η επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

Μπορεί το καλοκαίρι που πέρασε η χώρα μας να άφησε πίσω τα Μνημόνια που συνυπέγραψε με τους θεσμούς και τους εταίρους της στην Ε.Ε., ωστόσο είναι απολύτως βέβαιο ότι η ζωή των Ελλήνων θα κάνει πολλά χρόνια να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το τίμημα υπήρξε βαρύ ιδίως για τη μέση ελληνική οικογένεια που ήλθε αντιμέτωπη με συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με συνεχείς αυξήσεις στην έμμεση και άμεση φορολογία. Η ανεργία διογκώθηκε, η αιμορραγία των νέων στο εξωτερικό έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις, αφού τα χρόνια που πέρασαν εκμηδενίστηκαν οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.

Αλλά και το μέλλον, παρά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, προδιαγράφεται δύσκολο εξαιτίας των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων.

Ωστόσο, αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς μετά από τη σαρωτική λαίλαπα των μνημονίων οι διοικούντες δημόσιους οργανισμούς και διαχειριζόμενοι δημόσιο χρήμα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διδασκόμενοι από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Δυστυχώς όμως κάποιοι αποδεικνύεται ότι δεν έβαλαν μυαλό, παρά τα όσα μύρια πέρασε ο λαός μας.

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί ένα τέτοιο αρνητικό παράδειγμα. Συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2019, οι δεσμεύσεις πόρων για διάφορα έργα και υποχρεώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του φορέα με αποτέλεσμα λίαν συντόμως να είναι βέβαιο ότι θα έλθει αντιμέτωπος με τραγικά οικονομικά αδιέξοδα.

Ειδικότερα :

⦁ Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα των οποίων το συμβατικό αντικείμενο ανέρχεται στο ποσό των 357 εκ. € (357.042.407,62€). Σύμφωνα με τον πίνακα εκτελεστέων έργων, το ανεξόφλητο συμβατικό υπόλοιπο για αυτά τα έργα ανερχόταν την 31.12.2017 σε 285,5 εκ. € (285.490.705,49€) και θα πρέπει να καταβληθεί στους αναδόχους των έργων ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
⦁ Περαιτέρω σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων έχουν δημοπρατηθεί ή τελούν υπό δημοπράτηση έργα συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 567,6 εκ. € (567.632.640,00€). Εάν υποθέσουμε ότι και σε αυτά τα έργα οι εκπτώσεις θα είναι παρόμοιες με τα συμβασιοποιηθέντα (ύψους περίπου 40%) θα γεννηθούν νέες υποχρεώσεις εκτιμώμενου προϋπολογισμού 340,5 εκ.€ (340.579.584 €).
⦁ Εάν αθροίσουμε τα δύο παραπάνω ποσά των 285,5 εκ. € και των 340,5 εκ. € τότε οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (την επόμενη 5ετία) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 626 εκ. €.
⦁ Σημειωτέον ότι πέραν των ανωτέρω, στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής είναι εγγεγραμμένα έργα χαμηλότερου βαθμού ωριμότητας συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 726 εκ. € τα οποία ωστόσο με το πέρας του χρόνου θα ωριμάζουν και αυτά.
⦁ Επίσης στα ανωτέρω ποσά δεν έχουν υπολογιστεί – και πως θα μπορούσε άλλωστε – τυχόν τροποποιήσεις συμβάσεων επί το μείζον και τυχόν συμπληρωματικές συμβάσεις, ούτε άλλες υποχρεώσεις όπως π.χ. έξοδα για δικαστικές αποφάσεις, το κόστος εξαγοράς κτιρίου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών 20 εκ. € κλπ.
⦁ Από την άλλη τα έσοδα που έχει η Περιφέρεια Αττικής είναι το αποθεματικό των 320 εκ. €, τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας, ύψους περίπου 32 εκ. €, και τα έσοδα από το ΠΔΕ που τα τελευταία έτη βαίνει μειούμενο.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως αντιλαμβάνεστε από την παράθεση των οικονομικών στοιχείων, η Περιφέρεια Αττικής δημιουργεί οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες στο εγγύς μέλλον δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Προειδοποιήσαμε τη διοίκηση του φορέα, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου, εις μάτην όμως.

Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου, υπάρχουν ακόμη ορισμένοι, που δεν φαίνεται να κατάλαβαν τίποτα και επαναλαμβάνουν πρακτικές που μας οδήγησαν στην καταστροφή. Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτή την πολιτική των πελατειακών εξαρτήσεων, στέλνουν τον λογαριασμό στους επόμενους, υπονομεύοντας το μέλλον της Περιφέρειας.

Εμείς μέρος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Περιφέρειας Αττικής δεν θα γίνουμε. Δεν θα φορτωθούμε στην πλάτη την χρεοκοπία της Περιφέρειας Αττικής. Ούτε θα καταστούμε συνυπεύθυνοι και συνυπόλογοι σε όποιες ευθύνες αναζητηθούν εξαιτίας αυτής της αλόγιστης πολιτικής.

Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε σας, προκειμένου να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που θα προλάβουν ένα οικονομικό έγκλημα σε βάρος του λαού μας που θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο των οικονομικών αδιεξόδων στα οποία την οδηγεί η διοίκησή της.

Με τιμή,
Ο Επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Αττική» &
Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε.

Ιωάννης Σγουρός
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

Γιάννης Σγουρόςεπιστολήοικονομικά περιφέρειας αττικήςτσακαλώτος