Περιφέρεια Αττικής – Καταψηφίστηκε με ψήφους 50-48 ο οικονομικός απολογισμός του 2022

Στην Περιφέρεια Αττικής καταψηφίστηκε με ψήφους 50-48 ο οικονομικός απολογισμός του 2022 , με την αντιπολίτευση Δούρου και Σγουρός να βάλλουν κατά της διοίκησης Πατούλη , μιλώντας για συνολικό έλλειμα στην τετραετία που ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ

Ακολουθούν τα δελτία τύπου Δούρου και Σγουρού καθώς και η απάντηση από μέρους της Διοίκησης Πατούλη

 

Αρχή του τέλους για τη Διοίκηση Πατούλη: ο κ. Μητσοτάκης στο Ζάππειο ενέκρινε τον απολογισμό του κ. Πατούλη, το Περιφερειακό Συμβούλιο τον  απέρριψε ηχηρά, υπό το βάρος του τεράστιου ταμειακού ελλείμματος των 162 εκ. ευρώ!

Ρένα Δούρου : απόφαση –  προάγγελος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται σε 10 ημέρες

 

Απόφαση – κόλαφο κατά της δεξιάς Διοίκησης Πατούλη πήρε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, απορρίπτοντας τον Οικονομικό Απολογισμό έτους 2022 της Διοίκησης Πατούλη.

Αποδεικνύεται έτσι ότι η συστηματική δουλειά χρόνων της Περιφερειακής Παράταξης «Δύναμη Ζωής – Ρένα Δούρου», με την τεκμηριωμένη και εποικοδομητική αντιπολιτευτική κριτική απέναντι στην διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τη Διοίκηση Πατούλη, φέρνει πλέον απτά αποτελέσματα. Αποτέλεσμα ήταν χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο να απορρίψει τον  Οικονομικό Απολογισμό έτους 2022 της Διοίκησης Πατούλη, ο οποίος εμφανίζει τεράστιο ταμειακό έλλειμμα ύψους 162 εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον Οικονομικό Απολογισμό καταψήφισε σύσσωμη η Δημοκρατική Αντιπολίτευση, ενώ τον υπερψήφισε η Διοίκηση Πατούλη με τα ακροδεξιά δεκανίκια της (παράταξη Τζήμερου και Χρυσή Αυγή). Η Δημοκρατική Αντιπολίτευση επικράτησε με ψήφους 50 – 48.

«Πρόκειται για την αρχή του τέλους της Διοίκησης Πατούλη», σχολίασε η επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής» Ρένα Δούρου. Και συνέχισε: «Η ήττα της παράταξης Πατούλη, παρά την αμέριστη στήριξη της Ακροδεξιάς είναι προάγγελος της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται σε 10 ημέρες στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Αποδεικνύεται ότι οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις μπορούν να ανατρέπουν συσχετισμούς και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν βάζουν σε δεύτερο πλάνο τις διαφορές τους και προτάσσουν κοινούς στόχους! Και βέβαια, δουλεύοντας με μεθοδικότητα, αξιοπιστία και απόλυτη τεκμηρίωση».

Η «Δύναμη Ζωής», δια του εισηγητή της Χρ. Καραμάνου, επισήμανε: κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι η Περιφέρεια Αττικής μετά την ηθική κατάπτωση οδηγείται πλέον στην οικονομική κατάρρευση. Μετά τον ορυμαγδό των απ’ ευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών διαγωνισμών με μία μόνο προσφορά (πάνω από 500 εκατ. ευρώ) της Διοίκησης Πατούλη, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται πλέον στο χείλος της χρεοκοπίας, με το τεράστιο έλλειμμα των 162 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι το ποσό αυτό προκύπτει από στοιχεία που μας έδωσαν οι ίδιες αρμόδιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν σχετικής Ερώτησής μας. Πρόκειται δηλαδή για αντικειμενικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία.

Την ίδια στιγμή, ως συνέπεια αυτή της τραγικής οικονομικής κατάστασης, τα έργα βαλτώνουν και πολλές Συμβάσεις έργων διαλύονται. Ήδη μετράμε 18 διαλύσεις Συμβάσεων επί Διοίκησης Πατούλη, όταν στα προηγούμενα χρόνια ύπαρξης της Περιφέρειας Αττικής δεν έγινε ούτε μία! Εξ αυτών δε, οι 9 αφορούν κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα (Καρέας, Κόρμπι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Νέα Ιωνία, Μοσχάτο, Πολύδροσο Αμαρουσίου, Καλλιθέα), καθώς ο τίτλος που θα χαρακτήριζε την πολιτική της Διοίκησης Πατούλη είναι «Αντιπλημμυρικά  STOP».

Σημειώνουμε επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε, με τον ίδιο ακριβώς συσχετισμό, την Εισήγηση της Διοίκησης Πατούλη για μια φωτογραφική τροποποίηση του Προγράμματος Προμηθειών, που αποσκοπούσε στη νομιμοποίηση ενός ακόμη φωτογραφικού και υπερτιμολογημένου διαγωνισμού (ύψους 1 εκατ. ευρώ) με πρόσχημα την πυρασφάλεια του Πεδίου Άρεως, που όμως καμία συμβολή δεν είχε σε αυτήν.

Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε, με τον ίδιο ακριβώς συσχετισμό, και την 1η Τροποποίηση Προϋπολογισμού έτους 2023. Σε αυτήν, η Διοίκηση Πατούλη είχε εντάξει τις δαπάνες για τη διεξαγωγή των εκλογών και την μισθοδοσία των Συμβασιούχων υπαλλήλων, όμως παράλληλα είχε συμπεριλάβει και πολλές προβληματικές δαπάνες. Αυτός ο επί της ουσίας εκβιασμός του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν «πέρασε» κι έτσι η Διοίκηση Πατούλη αναγκάστηκε να δεχθεί την πρόταση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης να υπάρξει νέα διαδικασία Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, η οποία να συμπεριλαμβάνει μόνον τις εκλογικές δαπάνες και την μισθοδοσία των Συμβασιούχων υπαλλήλων.

«Βατερλώ» Πατούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Καταψηφίστηκε με ψήφους 50-48 ο απολογισμός του 2022 
Γ. Σγουρός : Κάλεσμα συμπόρευσης και ελπίδας στις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας

 

Σε ηχηρή αποδοκιμασία για τη διοίκηση Πατούλη αναδείχτηκε η ψηφοφορία για τον οικονομικό απολογισμό του 2022, αφού καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου (με ψήφους 50 έναντι 48).

Πρόκειται για τον 4ο κατά σειρά απολογισμό της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που έκλεισε -δυστυχώς- και αυτός με πρωτογενές έλλειμμα (42 εκ. €), ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του πρωτογενούς ελλείμματος κατά τη θητεία Πατούλη στα 170 εκ. € (περίοδος 2019-2022).

Αποτέλεσμα της πολιτικής των αλόγιστων σπαταλών και των ανεξέλεγκτων αναθέσεων είναι η Περιφέρεια Αττικής να οδηγείται, όπως κατήγγειλε ο Γ. Σγουρός, σε στάση πληρωμών.

Ο Γιάννης Σγουρός άσκησε παράλληλα σκληρή κριτική στον κ. Πατούλη και για την πανάκριβη «προεκλογική κομματική φιέστα» που στήθηκε στο Ζάππειο, προφανώς με χρήματα των φορολογουμένων.

Προέβη μάλιστα σε σοβαρές καταγγελίες ότι ο κ. Πατούλης έχει επιδοθεί σε μια πανάκριβη διαφήμιση μέσω προωθήσεων στο διαδίκτυο για να προπαγανδίσει τον απολογισμό του, η οποία υλοποιείται από εταιρεία που τους τελευταίους τρεις μήνες έχει υπογράψει συμβάσεις (οι δύο απευθείας αναθέσεις) με την Περιφέρεια Αττικής  άνω των 7 εκ. €.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι «Ο κατήφορος της σημερινής διοίκησης, ιδίως τώρα που βαδίζουμε την προεκλογική περίοδο θα γίνεται ακόμη πιο ολισθηρός, ακόμη πιο επικίνδυνος για την Αττική και τον τόπο μας. Η μόνη ΕΛΠΙΔΑ, η μόνη ΛΥΣΗ, είναι όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, μακριά από κομματικές ταμπέλες, να συστρατευθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Είναι η ευκαιρία μέσα από τη μάχη της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από το μετερίζι της αυτοδιοίκησης να στείλουμε ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα συμπόρευσης και αντίδρασης σε ό,τι μας πληγώνει, σε ό,τι δεν μας αντιπροσωπεύει, ως ανθρώπους, ως λαό, ως κοινωνία. Να γυρίσουμε την πλάτη στο φαίνεσθαι, στο δήθεν, να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, στη διαφάνεια, στην εντιμότητα και στη διαφάνεια που τόσο πολύ έλειψαν αυτά τα χρόνια».

ομιλία Σγουρού

 

Η απάντηση Πατούλη

Σε δέκα μέρες οι πολίτες θα αποφασίσουν με ηχηρό τρόπο πως η Ελλάδα και η Αττική θα προχωρήσουν μόνον μπροστά

 

Το μόνο έλλειμμα της Περιφέρειας είναι η έλλειψη σοβαρότητας και ειλικρίνειας της μείζονος αντιπολίτευσης

 

Απάντηση στην ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της πρώην Περιφερειάρχου Αττικής και υποψήφιας βουλευτού με το ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου

 

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της κας Δούρου, σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

Πρώτον, το πλεόνασμα έργου και προσφοράς της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής το αναγνωρίζει η πλειοψηφία των πολιτών της μεγαλύτερης ελληνικής Περιφέρειας, η οποία εκλέχτηκε από το 66% των πολιτών. Η ευρύτατη θετική αποδοχή αποτυπώνεται στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες, αλλά και στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται με κάθε ευκαιρία.

 

Δεύτερον, το γεγονός ότι η ευρύτατη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών δεν αποτυπώνεται στους συσχετισμούς της σημερινής σύνθεσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στο καλπονοθευτικό σύστημα της απλής αναλογικής όσον αφορά την εκλογή των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου και της απλής πλειοψηφίας, όσον αφορά την εκλογή περιφερειάρχη. Αυτό το παράλογο σύστημα εφάρμοσε στην αυτοδιοίκηση η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να οδηγήσει σε ακυβερνησία τον αυτοδιοικητικό θεσμό, τον οποίο ποτέ δεν μπόρεσε να ελέγξει. Η ομηρία της αυτοδιοίκησης όμως τελειώνει σύντομα, αφού στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, οι νέες αιρετές διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες θα είναι αυτοδύναμες και δεν θα εξαρτάται το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών, από εκβιαστικές συμπεριφορές και αταίριαστες συμμαχίες.

 

Τρίτον, ας γνωρίζει η κα Δούρου πως οι παράταιρες συμμαχίες και συνεργασίες εντός περιφερειακού συμβουλίου μεταξύ προσώπων και παρατάξεων, που μέχρι χθες υβρίζονταν μεταξύ τους με χυδαίο τρόπο και σήμερα συμμαχούν όχι γιατί συμφωνούν σε προγραμματικό επίπεδο, αλλά για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, ούτε αποτελούν πολιτικά γεγονότα. Αντίθετα, αποτελούν ύβρι σε βάρος της δημοκρατίας και της εκπεφρασμένης βούλησης του λαού της Αττικής που εξέλεξε Περιφερειάρχη με συντριπτική πλειοψηφία. Αυτές οι αταίριαστες συμμαχίες έχουν ημερομηνία λήξης, τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

 

Τέταρτον, όσον αφορά στους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί ύπαρξης ελλείμματος στην Περιφέρεια Αττικής ύψους 162 εκ. ευρώ, η απάντηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη κου Νίκου Πέππα ήταν αποκαλυπτική, το μόνο έλλειμμα που υπάρχει στην Περιφέρεια, είναι το έλλειμμα σοβαρότητας και ειλικρίνειας της αξιωματικής και μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίες παρέδωσαν στη σημερινή διοίκηση μόνον ανολοκλήρωτα έργα και άδεια ταμεία.

 

Τέλος, με την κα Δούρου συμφωνούμε σε ένα μόνον πράγμα. Σε 10 ημέρες, οι πολίτες με την ψήφο τους θα κάνουν πράξη τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, θέτοντας οριστικά στο περιθώριο τις δυνάμεις του ψεύδους, της αδράνειας και της συκοφαντίας. Θα στείλουν με την ψήφο τους ηχηρό μήνυμα πολιτικής σταθερότητας κι εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Αττική στο μέλλον θα πάνε μόνον μπροστά.

The post Περιφέρεια Αττικής – Καταψηφίστηκε με ψήφους 50-48 ο οικονομικός απολογισμός του 2022 appeared first on aftodioikisinews.gr.