Μάνδρα – Δημιουργία μονάδας για αποθήκευση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής - Η πρώτη αντίδραση από την "Λαϊκή Συσπείρωση" Μάνδρας - Ειδυλλίας

Στη Μάνδρα δημιουργείται μονάδα για αποθήκευση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων , μετά και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της εταιρείας που θα αναπτύξει την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα .

Ειδικότερα , η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δραστηριότητα αποθήκευσης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων της εταιρίας PERIECO ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε. στην θέση “Μεσαία Γέφυρα”, στην συμβολή του Α/Δ Α13 Ελευσίνας – Θήβας (παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών – Θηβών) με την οδό Στρατηγού Δεληγιάννη, του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας Αττικής

Η συνολική αποθηκευτική ικανότητα της υπόψη μονάδας για τα επικίνδυνα
απόβλητα θα είναι: 248,00 τόνοι, εκ των οποίων 0,5 τόνοι για τα απόβλητα
συσσωρευτών Pb-οξέος, 0,5 τόνοι για τα απόβλητα συσσωρευτών Ni-Cd και
10,50 τόνοι για τα απόβλητα λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ).
Η δυναμικότητα αποθήκευσης για τα μη επικίνδυνα απόβλητα θα είναι 2,00
τόνοι ανά ημέρα.

Το θέμα είχε έρθει προς έγκριση(γνωμοδοτικού χαρακτήρα) 3 φορές στο περιφερειακό συμβούλιο πέρυσι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη.

Οι κινητοποιήσεις όμως φορέων της δυτικής Αττικής στην περιφέρεια απέτρεψαν την έγκριση της μελέτης και έτσι η μελέτη επέστρεψε στην αποκεντρωμένη Διοίκηση από όπου φέτος το καλοκαίρι πήρε έγκριση.

Στο δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , το θέμα έφεραν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Μάνδρας Ειδυλλίας στις 27-11-19 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταθέτοντας κείμενο προς ψήφιση ενάντια στην δημιουργία μια τέτοιας μονάδας, σε μια περιοχή υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά, με τεράστια προβλήματα ρύπανσης.
Όμως , τόσο η παράταξη του σημερινού Δημάρχου , όσο και οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν έκαναν δεκτό το κείμενο ψηφίσματος.

Αξίζει πάντως να διαβάσει κάποιος τα Πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 , στην συζήτηση του επίμαχου θέματος για να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα ( Τα εν λόγω πρακτικά η στήλη θα τα δημοσιοποιήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα )

Ερωτήματα

Υπάρχουν τα αναγκαία δίκτυα (οδικό, αποχετευτικό κ.λ.π), για να αναπτυχθεί μια τέτοια δραστηριότητα ;

Ποια είναι η θέση τελικά της Περιφερειακής Διοίκησης Πατούλη ; Είναι θετική ή αρνητική ;

Πως θα αντιμετωπιστεί το όλο θέμα από την Δημοτική Αρχή Μάνδρας Ειδυλλίας;

Ποια είναι η θέση των δημοτικών παρατάξεων και του κάθε δημοτικού συμβούλου ξεχωριστά;

Θα υπάρξει ενημέρωση των Πολιτών από την διοίκηση του Δήμου;

Η ψηφιακή μας έκδοση είναι στην διάθεση όποιας και όποιου επιθυμεί να εκφράσει άποψη και με πολλή χαρά θα την φιλοξενήσουμε .

Πάντως αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι συνεχίζεται η κακοποίηση της περιοχής , του Θριασίου πεδίου και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής , με τους αρμόδιους να αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όταν μάλιστα η αδιαφορία και η ανυπαρξία έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στην πόλη της Μάνδρας , αναδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο το 2017 ,με την φονική πλημμύρα , με 25 νεκρούς και εκατοντάδες κατεστραμμένα νοικοκυριά.

Αντί , το κεντρικό Κράτος , η Περιφέρεια , αλλά και ο τοπικός Δήμος , από κοινού , εκπονήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάταξης της πόλης , ο κάθε φορέας από τους προαναφερόμενους , “περί τα άλλα τυρβάζει”

Η πρώτη αντίδραση από την “Λαϊκή Συσπείρωση” Μάνδρας – Ειδυλλίας

Κόλαφο και υγειονομική βόμβα αποτελεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της εταιρείας PERIECO για δημιουργία μονάδας αποθήκευσης 250 τόνων επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στην θέση «μεσαία γέφυρα» στην Μάνδρα υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάνδρας – Ειδυλλίας

Στην ανακοίνωση της επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει:

Ο επικεφαλής της λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας Μπάμπης Θεοδώρου

«Η αποκεντρωμένη διοίκηση εν μέσω του θέρους και της πανδημίας, έδωσε έγκριση να προχωρήσει η κατασκευή μονάδας σε ενοικιαζόμενο χώρο πλάι στην ΠΕΟΑΘ στο ύψος της ΒΕΡΝΙΛΑΚ και λίγα μέτρα δίπλα στο εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας. Το θέμα είχε έρθει προς έγκριση τρεις φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο πέρυσι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Θετική εισήγηση υπέρ της δημιουργίας μονάδας, υπήρξε και από τη διοίκηση Δούρου αλλά και από την διάδοχο διοίκηση Πατούλη.

Οι κινητοποιήσεις όμως φορέων της Δυτικής Αττικής στην Περιφέρεια απέτρεψαν την έγκριση της μελέτης και έτσι η μελέτη επέστρεψε στην αποκεντρωμένη Διοίκηση από όπου φέτος το καλοκαίρι πήρε έγκριση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μπάμπης Θεοδώρου και Δημήτρης Ανδριάς, έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο 27-11-19 και κατέθεσαν κείμενο προς ψήφιση ενάντια στην δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας, σε μια περιοχή υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά με τεράστια προβλήματα ρύπανσης.

Στο σύνολό τους οι άλλες παρατάξεις αρνήθηκαν να ψηφιστεί το ψήφισμα που κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Ο δε δήμαρχος Μάνδρας επέμενε προκλητικά ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να συνταχθεί κείμενο από την τεχνική υπηρεσία ενάντια στην δημιουργία μονάδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Για ποιο θέμα να ασχοληθεί η τεχνική υπηρεσία; Για το ανύπαρκτο; Πώς θα πάρει άδεια; Το έχει αποσύρει το θέμα η Περιφέρεια” (πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου 27-11-2019), χαρακτηρίζοντας “αδιάβαστους” τους συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που επέμεναν ότι το θέμα δεν έχει λήξει και ότι η δημοτική αρχή πρέπει να αντιδράσει πριν είναι αργά.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών, αφού λύνουν τα χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεσαλώνουν σε βάρος της υγείας του λαού καταργώντας ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και ασφάλειας.

Τεράστιες περιοχές με άναρχη χωροθέτηση όπως αυτή της Μάνδρας, με διυλιστήρια και εργοστάσια χημικής βιομηχανίας, αποθήκες και μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων βρίσκονται μια ανάσα από μεγάλα αστικά κέντρα, πόλεις και χωριά, χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για ενδεχόμενο βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης. Χωρίς ασφαλείς οδούς διαφυγής ή ένα δοκιμασμένο σχέδιο εκκένωσης για του χιλιάδες εργαζομένους και κατοίκους.

Βέβαια, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το αστικό κράτος είναι έτοιμο μόνο για ένα πράγμα. Για να ικανοποιήσει κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι πάντα απών και εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και αντιμετωπίζει ως “κόστος” τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι κάτοικοι του δήμου μας και των γύρω περιοχών δεν πρέπει να περιμένουν την επόμενη τοξική βόμβα, όπως αυτή της Μεταμόρφωσης να εκραγεί.

Μαζί με τον αγώνα για άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο τους την πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών.

Να παλέψουν ενάντια σ’ αυτό το σύστημα που τους πνίγει τη ζωή!».

H απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (2)