“Να μην επιτρέψουμε το μίσος και ο φασιστικός λόγος να εισβάλλουν στα σχολεία – Είναι ζήτημα δημοκρατίας”

“Να μην επιτρέψουμε το μίσος και ο φασιστικός λόγος να εισβάλλουν στα σχολεία – Είναι ζήτημα δημοκρατίας”, σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου η Αλληλέγγυα πόλη Ιλίου.

Ακολουθεί το κείμενο:

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας οργανωμένης προσπάθειας να δημιουργηθούν κάποια «τετελεσμένα» στα σχολεία – και όχι μόνο – της χώρας.
Με αφορμή το ονοματολογικό της γείτονος, είδαμε συγκεκριμένες δυνάμεις, γνωστές για τον εθνικιστικό και βαθιά αντιδημοκρατικό τους χαρακτήρα, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία ώστε να διοχετεύσουν, εδώ και εκεί, τα γνωστά τους ακροδεξιά στερεότυπα και το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Αυτήν την φορά μέσα από τα σχολεία.
Είδαμε χρυσαυγήτες να επιτίθενται σε σχολεία. Είδαμε μαθητές να γίνονται στόχος τραμπούκων.
Είδαμε, δυστυχώς, δυστυχέστατα κάποιους να χαιρετούν ναζιστικά σε συγκεντρώσεις.
Είδαμε, την ίδια την «δημοκρατία» να στοχοποιείται σε πανό. Να θεωρείται ότι πούλησε, ότι ξεπούλησε.
Ακούσαμε, δυστυχώς, να ηχεί το γνωστό σύνθημα των ακροδεξιών «αλήτες, προδότες, πολιτικοί».
Και στο περιθώριο όλων αυτών των γεγονότων, τα γνωστά ΜΜΕ, από δίπλα, να σιγοντάρουν και να προσπαθούν να επενδύσουν στο μίσος.
Φυσικά, τίποτε από όλα τα παραπάνω δεν έγινε τυχαία, από μόνο του, ούτε βεβαίως και όλα τα παραπάνω έχουν κάποια σχέση με τους διαχρονικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις του μαθητικού κινήματος.
Με αυτά τα δεδομένα και επειδή θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να σιωπά απέναντι σε τόσο σοβαρά γεγονότα, η «Αλληλέγγυα Πόλη» κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29ης Νοεμβρίου ένα σχέδιο ψηφίσματος ώστε να απομονωθούν και να καταδικαστούν από όλους οι συγκεκριμένες προσπάθειες ακροδεξιών κύκλων να μολύνουν με την μισαλλοδοξία και τον φασιστικό τους λόγο τα σχολεία της χώρας.
Φυσικά δεν μας έκανε καμία εντύπωση το γεγονός ότι μερίδα των συμβούλων που πρόσκεινται στην δημοτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν θέλησαν να καταδικάσουν όλο όσα περιγράψαμε παραπάνω, αλλά επέλεξαν να επιτεθούν και προσωπικά στον επικεφαλής της «Αλληλέγγυας Πόλης», Κώστα Κάβουρα, υπενθυμίζοντας για ακόμη μία φορά το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται συγκεκριμένα ζητήματα δημοκρατίας.
Καμία έκπληξη, βεβαίως, για τα παραπάνω, αν αναλογιστούμε πως το ίδιο το κόμμα της Νέας Δημοκρατία έχει επιλέξει στην κεντρική πολιτική σκηνή να «ξεπλύνει», όσο ποτέ άλλοτε, όλη την ακροδεξιά ρητορική, ακόμη και την ίδια την Χρυσή Αυγή («η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει», μας είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης).
Παρά την επιμονή των εκπροσώπων της «Αλληλέγγυας Πόλης» να συζητηθεί άμεσα το ψήφισμα, μιας και με αυτά τα ζητήματα δεν μπορούμε να παίζουμε, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μετατοπιστεί η συζήτηση για το αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού ενημερωθούν όλες οι πλευρές.
Είναι δεδομένο ότι η «Αλληλέγγυα Πόλη» θα επανέλθει δυναμικά στο θέμα όποτε και όταν χρειαστεί. Μισόλογα και παρελκυστικές τακτικές απέναντι στους οργανωμένους ακροδεξιούς κύκλους που προσπαθούν να «βάλουν πόδι» στα σχολεία μας δεν χωρούν. Και για αυτό θα πρέπει όλοι να τοποθετηθούν. Χωρίς υπεκφυγές.
Από μεριάς μας εκφράζουμε την βεβαιότητα πως η νεολαία, για μία ακόμη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα ορθώσει το ανάστημά της και θα κάνει το χρέος της απέναντι σε όσους απεργάζονται σχέδια ακροδεξιάς απόληξης ή επιτίθενται ευθέως στην δημοκρατία.


"Αλληλέγγυα Πόλη" στο ΊλιονΑκολουθεί το σχέδιο ψηφίσματος, έτσι όπως το κατέθεσε η Αλληλέγγυα Πόλη:

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα μία έξαρση μαθητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων σχολείων με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα και την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών, που ως αιχμή τους έχουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, οι εν λόγω κινητοποιήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων εκπροσώπησης των μαθητών/τριών, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων, αλλά προέκυψαν ως αποτέλεσμα υποκινούμενων παρεμβάσεων από εξωσχολικούς εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μαθητών.
Το πλαίσιο των αιτημάτων είχε ξεκάθαρα ακροδεξιό, εθνικιστικό και φασιστικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά προς αυτό είναι η εκφώνηση αλυτρωτικών συνθημάτων και η αναγραφή φασιστικών συμβόλων σε πανό και σημαίες, όπως μαίανδροι, κέλτικοι σταυροί κ.α..
Παράλληλα, ο κόσμος της εκπαίδευσης που αντιτίθεται σε αυτήν την κατάσταση έχει στοχοποποιηθεί από αυτούς τους κύκλους, οι οποίοι καλούν σε «διαπόμπευση» και άσκηση σωματικής βίας εναντίον καθηγητών/τριών (π.χ. σε σχολεία της Βέροιας και του Γέρακα) ή καταφέρονται χυδαία εναντίον ολόκληρων ΕΛΜΕ (Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης).
Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε κάλεσμα εθνικιστικού χαρακτήρα που κυκλοφόρησε μέσω ανώνυμων μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα μαθητών αλλά και με αντίστοιχα καλέσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να υποκινήσει εκστρατεία καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια σε πανελλαδικό επίπεδο την Πέμπτη 29/11/18.
Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα κόσμου να εκφράζει ήδη την αντίθεση του, ενώ παράλληλα έχουν διοργανωθεί πρωτοβουλίες για πολύμορφες δράσεις αντιφασιστικού χαρακτήρα. Ανοιχτά θέση έχουν πάρει και πολλά σχολεία στις λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας, όπως και στο Ίλιον, με σκοπό να απομονωθούν οι κραυγές μίσους και όσοι θέλουν να ταυτίσουν τον εθνικισμό με τον πατριωτισμό.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους υποκινούμενες ενέργειες και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν ανοιχτά θέση απέναντι σε προσπάθειες που σαν στόχο έχουν να σπείρουν το μίσος και ακραίες αλυτρωτικές, μιλιταριστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις στη νεολαία.
Καλούμε τον κόσμο της εκπαίδευσης να υπερασπιστεί τη νέα γενιά και τα σχολεία ως ένα χώρο ελεύθερης συλλογικής και δημοκρατικής έκφρασης, που θα προάγει την κριτική σκέψη και θα ενισχύει τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ίλιον, 4/12/2018