Την Ad Hoc Επιτροπή για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ ενημέρωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου

Μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ενημέρωσε σήμερα στη Βουλή, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάταη.

Η επίσκεψη των μελών της Ad Hoc Επιτροπής στη χώρα μας, διεξάγεται ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Βουλής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, Γιώργου Βαρεμένου.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Κέντρου Logistics για τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. «Μια ευρωπαϊκή καλή πρακτική, όπως έχει πλέον καταγραφεί στην πρόσφατη σχετική Έκθεση του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Υποδοχή και την Ένταξη προσφύγων και μεταναστών», σημείωσε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η ίδια υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για έναν νέο Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη για το μεταναστευτικό / προσφυγικό, τονίζοντας ότι αυτός μπορεί να αφορά τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της ΕΕ. «Αφενός μπορεί να αφορά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών – μελών, στη βάση των πρωτοβουλιών από το Συμβούλιο και την Κομισιόν. Και βέβαια με τη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών των κρατών μελών, που είναι οι πρώτες που δέχονται και υποδέχονται τις μεταναστευτικές / προσφυγικές ροές. Αφετέρου, μπορεί να αφορά συμφωνίες της ΕΕ για στήριξη / ενίσχυση των χωρών προέλευσης ή διέλευσης, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή ή την Ασία», τόνισε η Περιφερειάρχης. Η ίδια παρατήρησε ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να απελευθερωθεί η «σημαντική δυναμική» σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, οικονομικό, που κρύβει μέσα του το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καπάταης αναφέρθηκε στα στοιχεία του Κέντρου Logistics: «έχει προμηθεύσει με 926 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης, 17 κέντρα φιλοξενίας – κέντρα προετοιμασίας γευμάτων στην Αττική και 28 εκτός Αττικής – συνολικά 45 κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα». «Οι προσφορές έχουν γίνει από αναρίθμητους πολίτες, από 27 δήμους της Αττικής, από 8 δήμους εκτός Αττικής, από 44 εταιρίες, από 15 ΜΚΟ, οι 12 από το εξωτερικό, και 34 οργανισμούς». Παράλληλα το Κέντρο επιτελεί και σοβαρό κοινωνικό έργο, ενισχύοντας «12 νοσοκομεία και κέντρα υγείας, 6 κοινωνικά ιατρεία και 22 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων».