Η Δημοτική Αρχή Μελετίου κατά της μετεγκατάστασης των φυλακών στον Ασπρόπυργο

Κατά της μετεγκατάστασης των φυλακών στον Ασπρόπυργο είναι η Δημοτική Αρχή του Νίκου Μελετίου, έχοντας στο πλευρό της την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

“Παραμένουμε σταθεροί στην απόφαση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου για τις φυλακές, την οποία πήραμε μόλις 3 μέρες αφότου αναλάβαμε εκ νέου τα ηνία της πόλης μας.”,

τονίζει ο Δήμαρχος Νίκος Μελετίου, θέση που δημοσιοποίησε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος αναφέρονται τα παρακάτω :

Ο Δήμος Ασπροπύργου σταθερός στην Απόφαση, της 4ης Σεπτεμβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, ότι η Δημοτική Αρχή τρεις μόλις ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, εισηγήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 4 Σεπτεμβρίου 2019 την έκδοση ψηφίσματος με σαφή διατύπωση κατά της μετεγκατάστασης των φυλακών στον Ασπρόπυργο.

Το ψήφισμα συγκέντρωσε την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Γεγονός που σήμερα, μέλη του, δυστυχώς αγνοούν επιδεικτικά, αν και υπέγραψαν την συγκεκριμένη απόφαση, σπεύδοντας να ψέξουν τη Δημοτική Αρχή υπηρετώντας για μια ακόμη φορά μικρά παραταξιακά οφέλη.

Παράλληλα, κάνουμε γνωστό ότι η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει εγγράφως, με το υπ. αρθμ.27687/10-12-19, έγγραφό της από τον Δεκέμβριο του 2019, συνάντηση επί του θέματος, με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή ενημερώνουμε το λαό του Ασπρόπυργου ότι ουδεμία ενημέρωση τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο ή έστω προφορικά, δεν υπήρξε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή κάθε άλλο εμπλεκόμενο Υπουργείο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Παραμένουμε πιστοί, σοβαροί και υπεύθυνοι στο περιεχόμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε με απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4/9/2019 την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή μας, για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, σχετικά με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Για πολλοστή φορά η κεντρική Κυβέρνηση φαίνεται να αποφασίζει, ερήμην των τοπικών αρχών και του λαού του Ασπρόπυργου για ένα θέμα μείζονος σημασίας για την τοπική μας κοινωνίας.
Από το 2004, ήμασταν και παραμένουμε κάθετα αντίθετοι στην ίδρυση φυλακών στην ευρύτερη περιοχή, πόσο μάλλον εντός των διοικητικών ορίων της πόλης μας.
Από το αρμόδιο Υπουργείο περιμένουμε την υλοποίηση των εξαγγελιών για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας που μαστίζει την περιοχή μας, και σίγουρα όχι την μεταφορά των προβληματικότερων φυλακών της χώρας, των φυλακών του Κορυδαλλού, στην πόλη μας. Μια απόφαση που με βεβαιότητα αντιβαίνει τόσο τις εξαγγελίες του Υπουργείου όσο και στο όραμα που έχουμε για τον τόπο μας.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να διασφαλίσουμε ότι η πόλη του Ασπρόπυργου ΔΕΝ πρόκειται να αποτελέσει για ακόμη μια φορά την «πίσω αυλή» της Αττικής.
Η απόπειρα της αυθαίρετης μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, δε συνάδει με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, ως τοπική αυτοδιοίκηση, για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων μας, δεσμεύσεις που πρόσφατα εγκρίθηκαν με την λαϊκή ετυμηγορία».
Αυτή είναι η αλήθεια και απέναντι σε αυτή κρινόμαστε όλοι για την συνέπεια των ενεργειών μας και για το πόσο υπεύθυνα και εποικοδομητικά για τον Ασπρόπυργο εκτελούμε τα καθήκοντα που μας ανέθεσαν, για μια ακόμη φορά οι Ασπροπυργιώτισσες και οι Ασπροπυργιώτες.

Το μνημόνιο για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στην περιοχή του «πρώην Στρατοπέδου Αμερικανικής Ευκολίας», υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη (αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική) κ. Ελευθέριο Οικονόμου και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Σοφία Νικολάου.

Η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το νέο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάσει του άρθρου 83 παρ. 1 του νόμου 4646/2019 (Α΄ 201).

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει να συνδράμει στην έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου μέσω της εκπόνησης μελετών, της σύνταξης φακέλου προέγκρισης και της τεχνικής υποστήριξης στην ανάθεση μελετών.

Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το έργο απομάκρυνσης των φυλακών από τον Κορυδαλλό αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.