Δήμοι στην «δίνη» της ψηφιοποίησης… – Γράφει ο Παναγιώτης Νιζάμης

Δήμοι στην «δίνη» της ψηφιοποίησης… επιγράφεται το άρθρο του καλού συναδέλφου Παναγιώτη Νιζάμη , το πλήρες κείμενο του οποίου ακολουθεί :

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να μπαίνει ψηλά  στην ατζέντα του ετήσιου Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης των  Δήμων και να λειτουργεί συνδυαστικά με τις επενδύσεις που έχει βάλει ήδη στις ράγες η κυβέρνηση, οι Δήμαρχοι της χώρας έρχονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα  έχοντας ιδιαίτερα στενά χρονικά περιθώρια.

Αν αναλογιστεί κανείς πώς το πρώτο  εξάμηνο του 2023 θα έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές οπότε θα χρειάζονται και απτά αποτελέσματα από τα ήδη τρέχοντα προγράμματα -όπως αυτό του «Αντώνη Τρίτση»- οι Δήμοι θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται σε ένα καλό  επίπεδο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών τους αφού θα αποτελέσουν και  την πρώτη «ανέπαφη» επαφή του πολίτη με το  Δημόσιο.

Ένα δημόσιο που σύντομα θα βρίσκεται στον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης –όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης-, μέσα  από μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ  μετά  την πρόσφατη  εξαγορά  της εταιρίας δεδομένων Lamda Hellix  από την Αμερικάνικη Digital Realty.

Γράφει ο Παναγιώτης Νιζάμης

Τα νέα data center που θα αρχίσουν δραστηριοποιούνται στη χώρα μας  θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση των ψηφιοποιημένων αρχείων των δήμων στο διηνεκές, προστατεύοντας τα από πυρκαγιές, πλημμύρες ή απώλειες εν γένει.

Ζημιές που έχουν πλήξει κατά το παρελθόν αρκετούς δήμους ανεξαρτήτως των συνθηκών φύλαξης τους και αφορούσαν σημαντικά έγγραφα.

Η μέχρι στιγμής  «ψηφιοποίηση» που έχουν κάνει οι δήμοι της χώρας μας όμως δεν στράφηκε εξαρχής προς αυτόν τον τομέα.

Και αυτό γιατί το Κράτος δεν έβαλε μια κοινή βάση εκκίνησης.

Οι περισσότεροι Δήμαρχοι όπως δείχνουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών που πραγματοποιήθηκε  σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φρόντισαν να χαθούν στην μετάφραση σε κάτι που ποτέ δεν τους εξηγήθηκε και χρησιμοποίησαν τις δυνατότητες του διαδικτύου εξοικονομώντας άλλα οφέλη.

Φρόντισαν για παράδειγμα να ψηφιοποιήσουν τις φωτογραφίες των εκδηλώσεων τους και να τις αναρτήσουν στις αναβαθμισμένες ιστοσελίδες τους.

Άλλοι κατασκεύασαν  οδηγούς πόλης ή ηλεκτρονικό γραφείο παραπόνων και κάποιοι  προχώρησαν ακόμη και  στη δημιουργία λογαριασμών κοινωνικών δικτύων χωρίς να υπάρχει καμία οδηγία για την χρήση τους από Δημόσιους φορείς.

Το ποσοστό των παραπάνω  αγγίζει το 80% την  ώρα που οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες των ιστοσελίδων τους δεν ξεπερνούν   το 1,2%!

Το μεγαλύτερο προβάδισμα στο παραπάνω ποσοστό το δίνει  δήμος της Αθήνας ο οποίος παρέχει 166 διαδικτυακές υπηρεσίες  από τις οποίες όμως μόνο οι 66 είναι ολοκληρωμένες και πλήρως αυτοματοποιημένες.

Ακολουθεί αυτός της Αιγιαλείας και ο δήμος Βάρης Βούλας  Βουλιαγμένης με 46 ολοκληρωμένες υπηρεσίες αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών όμως φανερώνουν πώς  δεν φταίνε   μόνο οι νυν Δήμαρχοι για την κατεύθυνση που κινήθηκαν αλλά και το ίδιο το Κράτος.

Ογκωδέστατες βιβλιοδεσίες που θα έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να  μετατρέπονται  σε ψηφιοποιημένα αρχεία για να μπορούν να  αποδίδονται στους δημότες εύκολα και γρήγορα μένουν ακόμα στοιχειωμένες σε ντουλάπες αφού τώρα μόλις γεννάται η άποψη της δημιουργίας μιας κοινής βάσης μητρώων.

Έτσι ήρθαμε μπροστά στην ανάγκη της δημιουργίας και ενός νέου ψηφιακού έργου που ακούει στην  επωνυμία ΔΙΑΥΛΟΣ  το οποίο υπόσχεται να επιλύσει βασικά θέματα μοντελοποίησης των υφιστάμενων διαδικασιών αφού στοιχεία και έγγραφα πολλών δημοτών  δεν συμπίπτουν με αυτά των δημοσίων φορέων…

Ανάγκες που δημιούργησαν καινούριες ανάγκες για τις οποίες δόθηκαν και καινούριες υποσχέσεις… και ο χρόνος τρέχει…

The post Δήμοι στην «δίνη» της ψηφιοποίησης… – Γράφει ο Παναγιώτης Νιζάμης appeared first on aftodioikisinews.gr.