Καμία ανοχή στη βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών

«Ενωθείτε! Ακτιβισμός για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών» είναι το σύνθημα της φετινής εκστρατείας του ΟΗΕ με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, ημερομηνία που ο ίδιος Οργανισμός καθιέρωσε το 1991 ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Μία διαρκής υπενθύμιση ότι η βία εξακολουθεί να υφίσταται και να ασκείται με τη μορφή της λεκτικής απειλής, του συναισθηματικού εκβιασμού, της οικονομικής υποτέλειας, της εργασιακής αβεβαιότητας, του φόβου, του εξευτελισμού, της σωματεμπορίας, της κάθε είδους παρενόχλησης,  της σωματικής βλάβης που μπορεί να φθάσει μέχρι την εγκληματική ενέργεια.

Μόνο στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 16 γυναικοκτονίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.

Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών και της στερεοτυπικής αντίληψης περί της κατωτερότητας του φύλου των γυναικών. Είναι η έκφανση μιας παγιωμένης νοοτροπίας, κυρίαρχης και στη χώρα μας, που θέλει τη Γυναίκα αναπαραγωγό, τη θέλει θεραπαινίδα, τη θέλει Γυναίκα για όλες τις χρήσεις, αδιαμαρτύρητα υποταγμένης σε ένα περιβάλλον απόκρυψης και ανοχής, από το οποίο συχνά ούτε η ίδια γνωρίζει ότι μπορεί να ξεφύγει.

Αυτή η βεβαιότητα του αναπόδραστου οδηγεί στην επιλογή της σιωπής, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στους θύτες και τραυματίζοντας βασανιστικά και ανεπανόρθωτα τη γυναίκα/θύμα σε όλη της τη ζωή -πάντα στο περιθώριο αποδυναμωμένη, απογυμνωμένη,  χωρίς το παραμικρό δικαίωμα στην ελευθερία.

Στην ελευθερία να επιλέξει· να σπάσει τη σιωπή, να μιλήσει, να ακουστεί, να ενωθεί με άλλες και με αλληλεγγύη και ενδυνάμωση να διεκδικήσει την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την προστασία της από θεσμικές δομές κρατικές ή δημοτικές, που ακόμα υστερούν. Και στο τέλος της ημέρας -όταν το φως θα παίρνει χρώμα πορτοκαλί- στο μέτρημα, να μην είναι ούτε μία λιγότερη. #pireas4all

Κάθε Γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας μπορεί

να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

ή να στείλει email στο: sos15900@isotita.gr

The post Καμία ανοχή στη βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών appeared first on aftodioikisinews.gr.