Πως λαμβάνεται το επίδομα γέννησης

Πως λαμβάνεται το επίδομα γέννησης – Το κέντρο κοινότητας Δήμου Αμαρουσίου στο πλαίσιο της αποστολής του, ενημερώνει τους Δημότες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

Το επίδομα έχει τεθεί σε ισχύ από την 1-1-2020 για κάθε παιδί που γεννήθηκε εν ζωή στην Ελλάδα.

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.

Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Για τα δίδυμα τέκνα το ποσό ανέρχεται στα 4.000€ κ.ο.κ.

Η αίτηση υποβάλλεται από την μητέρα (ή με εξουσιοδότηση από τον πατέρα) και εφόσον κατέχει την επιμέλεια του παιδιού, εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία γέννησης.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 7 Κ.Υ.Α. Δ11οικ.8523/236/17.02.2020, τα δικαιολογητικά για την αίτηση χορήγησης επιδόματος γέννησης είναι τα εξής:

Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, για το οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα γέννησης.

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος (Εκκαθαριστικό) φορολογικού έτους 2018 ή του 2019 εφόσον υποβληθεί.

Φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.

Πρόσφατη βεβαίωση ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Οι πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν οικογενειακή μερίδα στην Ελλάδα, υποβάλλουν δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικογενειακή τους κατάσταση ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πράξης συμφώνου συμβίωσης στην αντίστοιχη περίπτωση.

Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο.) (για ομογενείς αλλοδαπούς).

Βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής (για δικαιούχους που είναι πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε.).

Άδεια διαμονής (για δικαιούχους που είναι πολίτες τρίτου κράτους).

Φωτοτυπία βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού με εμφανή τον IBAN και δικαιούχο ή συνδικαιούχο την/τον αιτούσα/αιτούντα.

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δικαστική απόφαση ή διαταγή ανάθεσης επιμέλειας τέκνου (σε περίπτωση που η επιμέλεια του τέκνου έχει ρυθμιστεί δικαστικά).

Δικαστική απόφαση ή διαταγή ανάθεσης επιτροπείας (σε περίπτωση που η επιτροπεία του παιδιού έχει ανατεθεί σε φυσικό πρόσωπο).

Συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης τέκνου (σε περίπτωση αναγνώρισης τέκνου).

Ληξιαρχική πράξη θανάτου της μητέρας (σε περίπτωση που η μητέρα έχει αποβιώσει).

Τα προς υποβολή δικαιολογητικά που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή αρχή ή που σε κάθε περίπτωση δεν έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα, θα πρέπει να είναι νομίμως μεταφρασμένα και επικυρωμένα, όπου δε απαιτείται να φέρουν την επισημείωση της σύμβασης της Χάγης (Apostile).

_

 

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου είναι δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής.

 

Στο Κέντρο Κοινότητας κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής με έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και σίτισης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

 

Στο Δήμο Αμαρουσίου εδρεύει στην οδό Παλαιολόγου 9 και συστεγάζεται με τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ). Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 8:00 – 16:00 και κατόπιν ραντεβού για την ταχύτερη και ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού (τηλέφωνα: 213 2031 912-913 ).

The post Πως λαμβάνεται το επίδομα γέννησης appeared first on aftodioikisinews.gr.