Στέλιος Πέτσας: «Η φοροδιαφυγή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πληγή. Ας την κλείσουμε!»

Ο Στέλιος Πέτσας Βουλευτής της ΝΔ Α’ Ανατολικής Αττικής, τοποθετήθηκε στην Βουλή επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, τονίζοντας πως «αποτελεί αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, να κερδηθεί ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του , ο κ. Πέτσας έκανε αναφορά στο ποσοστό της παραοικονομίας στην Ελλάδα που ανήλθε στα 20,93% του ΑΕΠ το 2022, έναντι 17,29% του ΑΕΠ που κατέγραψε ο μέσος όρος 28 κρατών μελών της ΕΕ , γεγονός που οδηγεί σε απώλεια σημαντικότατων φορολογικών εσόδων.

O κ. Πέτσας παρέθεσε 8 πολιτικές παρεμβάσεις που προκύπτουν από σχετικές έρευνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο λεγόμενος «Λεβιάθαν της παραοικονομίας» και η «Λερναία Ύδρα της φοροδιαφυγής», μεταξύ των οποίων η μείωση των συντελεστών φορολογίας, η εκτεταμένη χρήση πλαστικού χρήματος, οι έλεγχοι και απονομή φορολογικής δικαιοσύνης, η οργάνωση και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των φορολογικών αρχών, η κατάρτιση και εκπαίδευση των υπαλλήλων διοίκησης, η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, το σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα και η δημιουργία φορολογικής
συνείδησης.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι το 2023 μείωσε περίπου 50 φόρους αποκλιμακώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, επισημαίνοντας πως υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, τονίζοντας τρείς σημαντικούς λόγους που συνηγορούν σε αυτή του την πεποίθηση:

1ον: Η Ελλάδα το 2020 πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις του κενού του ΦΠΑ περιορίζοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων, προερχόμενη κυρίως από την ουσιαστική αύξηση της συμμόρφωσης, εξαιτίας και της μείωσης φορολογικών συντελεστών από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από Ιούλιο του 2019.

2ον: Το ποσοστό εισπραξιμότητας από άμεσους φόρους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και στον ΕΝΦΙΑ έχει επίσης αυξηθεί χάρη στην μείωση των φορολογικών συντελεστών.

3ον: Σύμφωνα με στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 για τα εισοδήματα του 2021 παρατηρείται η συστηματική απόκρυψη των εισοδημάτων, καθώς το κίνητρο της απόκρυψης (που είναι τα χρήματα που μένουν στην τσέπη του ιδιώτη, αντί του Κρατικού Προϋπολογισμού) είναι υψηλό και ίσο με τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή που θα επιβαρύνει ένα επιπλέον ευρώ που θα δηλωθεί.[/box]

Κλείνοντας εξέφρασε με βεβαιότητα ότι : «Είναι χρέος μας, κοιτώντας στα μάτια κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, να διασφαλίσουμε το αυτονόητο. Να πληρώνει κάθε ένας τους φόρους που αναλογούν
στο πραγματικό του εισόδημα και να μην επιβαρύνει τους
συνανθρώπους του με βάρη που είναι δίκαιο να φέρει ο ίδιος».

The post Στέλιος Πέτσας: «Η φοροδιαφυγή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πληγή. Ας την κλείσουμε!» appeared first on aftodioikisinews.gr.