Το «εμείς» ως εργαλείο ανάπτυξης και προόδου στη σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση

Το «εμείς» ως εργαλείο ανάπτυξης και προόδου στη σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση , το άρθρο υπογράφει ο Άρης Πανόπουλος*

9η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Δήμων και Περιφερειών στη Μασσαλία

Εδώ και δύο ημέρες, κατόπιν της σχετικής ψηφιακής μου εγγραφής, παρακολούθησα τις εργασίες της 9ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Δήμων και Περιφερειών, η οποία έλαβε χώρα στη Μασσαλία της Γαλλίας, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου και έκλεισε τις εργασίες της σήμερα το απόγευμα, με τη συζήτηση για τη «Δυναμική των Νέων Ευρωπαίων».

Ένα κορυφαίο γεγονός, όπου οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Ευρώπης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία, ενώ οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 3.000.

 

Το κεντρικό μήνυμα που επικράτησε στις δύο αυτές ημέρες ήταν ξεκάθαρα το «εμείς» της εξωστρέφειας και των συνεργειών στην τοπική αυτοδιοίκηση (εθνικών και διακρατικών), οδηγώντας προς μία ακόμα πιο δημοκρατική Ευρώπη, αλλά και προς μία πιο αποτελεσματική τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στην εσωστρέφεια και την επικράτηση του «εγώ».

Έγιναν αναφορές σε αρκετά μεγάλα διακρατικά προγράμματα συνεργασιών, ως εργαλεία ανάπτυξης και κάλυψης αναγκών στις τοπικές κοινωνίες, όπως το LIFE και το HORIZON, με κύριο άξονα την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά και σε εξειδικευμένα προγράμματα συνεργασιών για τις χώρες της Μεσογείου. Επίσης, έγιναν εκτενείς αναλύσεις για τη σπουδαιότητα των πρακτικών στο πλαίσιο του e-democracy, για την συμμετοχή όλων των πολιτών σε κεντρικές αποφάσεις.

Θα μπορούσα ειλικρινά να σας γράψω πάρα πολλά για όλα τα ενδιαφέροντα και σπουδαία πεδία ανάπτυξης, αλλά και για προγραμματικά εργαλεία που ανακάλυψα.

Όμως, η αφετηρία από την οποία ξεκινούν όλα είναι η θέληση να βοηθήσεις την πόλη σου, το έμπρακτο ενδιαφέρον σου για δικτύωση και συμμετοχή σε σημαίνοντα fora, αλλά και η κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου, ώστε να γνωρίζεις πού θα στοχεύσεις στην πράξη και ποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα αξιοποιήσεις!

 

*Ο Άρης Πανόπουλος διετέλεσε Αντιδήμαρχος στον Δήμο Χαϊδαρίου

The post Το «εμείς» ως εργαλείο ανάπτυξης και προόδου στη σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση appeared first on aftodioikisinews.gr.