Για οικολογική αδιαφορία της δημοτικής αρχής της Αθήνας καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας

Την οικολογική αδιαφορία της δημοτικής αρχής της Αθήνας που έχει οδηγήσει σε εγκατάλειψη δύο πάρκα της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας. 

Πρόκειται για το Οικολογικό Πάρκο στην όχθη του Ποδονίφτη και το Λόφο Γκράβας που έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και σκουπιδότοπους. Τα συγκεκριμένα θέματα τα έχει θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, τουλάχιστον 4 φορές, αλλά η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, αλλά εντελώς απαξιωτικά δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «τα τελευταία χρόνια έχει δαπανηθεί πλήθος κονδυλίων για την επίδειξη της οικολογικής ευαισθησίας του δημάρχου της Αθήνας. Συνέδρια, φιέστες περί βιώσιμης ανάπτυξης, ταξίδια, ακόμα και προσπάθειες να μας πείσει ότι ο “μεγάλος περίπατος” που φτιάχνεται για να εξυπηρετήσει την τουριστική βιομηχανία έχει κι αυτός οικολογικό πρόσημο.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Αθήνας καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν από τη δημοτική αρχή την υπεράσπιση και αξιοποίηση αυτών των δύο μοναδικών χώρων πρασίνου που μπορούν να δώσουν μια πολύτιμη ανάσα στις οικογένειες και στη νεολαία της περιοχής.

Παρακάτω παρουσιάζονται το ιστορικό και φωτογραφίες των δύο πάρκων.

«Οικολογικό Πάρκο» στην όχθη του Ποδονίφτη 

Από το 1997 υπάρχει σχετική απόφαση για τον «χαρακτηρισμό του χώρου κατά μήκος του ρέματος Ποδονίφτη ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου (Οικολογικό Πάρκο)» (ΦΕΚ 1118/Δ/1997).

Πρόκειται για μοναδική έκταση πρασίνου περίπου 40 στρεμμάτων, σε ένα τμήμα της φυσικής όχθης του Ποδονίφτη που δεν έχει τσιμεντωθεί και διατηρεί το φυσικό κάλλος της, από την οδό Χαλκίδος (τέρμα Πατησίων) έως το Πάρκο Προμπονά (Αγ. Γεώργιος).

Από τότε, αν και έχουν περάσει 25 χρόνια, ο χώρος παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη, αδιαμόρφωτος με σκουπίδια, μπάζα και ερείπια. Ακόμα εκκρεμεί η κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στην οδό Επικλέους και Επινίκου που έχουν από το 2018 αποζημιωθεί από το Δήμο Αθηναίων.

Λόφος Γκράβας (τα παλαιά Ασβεστοκάμινα)

Από το 1996 υπάρχει σχετική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του χώρου μεταξύ των οδών Πασσώβ, Γρανίτσα & Μυστριώτου ως «κοινόχρηστου χώρου πρασίνου (Άλσος)» καθώς και για τη διάνοιξη των παραπάνω οδών σε αυτό το σημείο.

Πρόκειται για έναν πολύτιμο ελεύθερο χώρο πρασίνου, περίπου 10 στρεμμάτων, δίπλα στο μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας και μπορεί να αποτελέσει μια μικρή όαση για τις οικογένειες και τη νεολαία της περιοχής.

Από το 2018 ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει στην αποζημίωση αυτής της έκτασης, όμως οι δρόμοι δεν έχουν διανοιχθεί και στη θέση του πράσινου υπάρχει ένας απέραντος σκουπιδότοπος με μπάζα και επικίνδυνα κτίσματα.

 

 

πηγή : 902.gr

The post Για οικολογική αδιαφορία της δημοτικής αρχής της Αθήνας καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας appeared first on aftodioikisinews.gr.