Γ.Τσουκαλάς : Ο Δήμαρχος παρέλαβε έναν Δήμο με ταμειακά διαθέσιμα 24.000.000 €

“Ο Δήμαρχος παρέλαβε έναν Δήμο οικονομικά υγιή με ταμειακά διαθέσιμα 24.000.000 €,” υπογραμμίζει ο πρώην Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς σε συνέντευξη του στην aftodioikisinews

Ο κ. Τσουκαλάς απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελευσίνας , όπως το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ , της αγοράς του παλαιού ΙΚΑ επί της οδού Κοντούλη , για τα ώριμα έργα που βρήκε η διοίκηση Οικονόμου , ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή βιώνει μια βαθιά αντίφαση , εξηγώντας μέσα από τις απαντήσεις του , την συγκεκριμένη θέση του

Ακολουθεί η συνέντευξη

 Με το ΦΕΚ 138/17.3.2022,  εγκρίθηκε η αναθεώρηση τμήματος του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο Καλυμπάκι. Πως αξιολογείτε αυτή την εξέλιξη; 
 Επικυρώθηκε χωρίς αλλαγές η απόφαση που είχε λάβει με ευρεία πλειοψηφία το δημ. Συμβούλιο στις 6/3/2018. Η απόφαση αυτή αποτελούσε προϊόν διαπραγμάτευσης με την Χαλυβουργική που ξεκίνησε το 2014.
Η συγκατάθεση και των δύο μερών, μέσα από κοινές υποχωρήσεις, ήταν καταλυτική ώστε να μην υπάρξουν τροποποιήσεις στο εκδοθέν ΦΕΚ.
Η απόφαση του δημ. Συμβουλίου προστατεύει το πράσινο.
Δημιουργεί μια φυσική ζώνη μεταξύ τής εταιρείας και τού οικισμού.
Ταυτόχρονα ορίζονται τα όρια της βιομηχανικής εγκατάστασης της εταιρείας. Δεν ήταν μια εύκολη συμφωνία. Είναι όμως συμφέρουσα για την ευρύτερη περιοχή και την πόλη αφού τακτοποιεί εκκρεμή θέματα δεκαετιών.
 Παρά το ότι ψηφίσατε την προσφυγή του Δήμου για την ανακήρυξη της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου κάνατε την εκτίμηση ότι μια μελλοντική δημ Αρχή θα έχει ως βάση στη διαπραγμάτευση της τη δική σας συμφωνία με τα ΕΛΠΕ 
 Η βασική μου ένσταση είναι ότι ο Ιστορικός Τόπος, επί της ουσίας, απαγορεύει σε μια εταιρεία που αγόρασε γη να επενδύσει σε αυτή.
Θεωρώ ότι στόχος μιας συμφωνίας μεταξύ της κάθε εταιρείας και του Δήμου πρέπει να είναι μια ισορροπία της επένδυσης που επιδιώκει η εταιρεία και του περιβαλλοντικού οφέλους που διαπραγματεύεται ο Δήμος.
Μια σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ της ανάπτυξης και μιας βιώσιμης οικολογικής ισορροπίας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο σεβόμαστε την ταυτόχρονη ανάγκη του ανθρώπου για εργασία και προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η λογική ακολουθήθηκε στις πολεοδομήσεις της Χαλυβουργικής και του ΤΙΤΑΝ. 
Με βάση αυτό το σκεπτικό που αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική υποστηρίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και του Δήμου κοντά στην συμφωνία που είχε αποδεχθεί η εταιρεία στην οποία δίδονταν στην πόλη 120 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ και κτίρια έκτασης 3000 τ.μ. και 120 στρέμματα γης. Το ότι θα καθυστερήσει αυτή η λύση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη συνέπειες. 
  Ποιες συνέπειες;
 Ο Δήμος διέθεσε 751.000€ για την αγορά του παλαιού ΙΚΑ επί της Κοντούλη. Θα διαθέσει επίσης χρήματα για την ανακατασκευή του κτιρίου τα οποία θα προστεθούν στο κόστος αγοράς.
Θα ήταν προτιμότερο να κατευθυνόταν το ποσό αυτό για την ανακατασκευή των κτιρίων της ΠΥΡΚΑΛ. Η κίνηση αυτή δεν θα είχε μόνο οικονομικά οφέλη για τον Δήμο. Θα έδινε ζωή και θα αναβάθμιζε την ευρύτερη περιοχή του Μπλόκου. 
Επαναλαμβάνετε συχνά ότι τα έργα που σήμερα εκτελούνται δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα της δημ Αρχής. 
 Υποστηρίζω ότι η δημ Αρχή βιώνει μια βαθιά αντίφαση. Παρά τις προεκλογικές της διακηρύξεις για την “πόλη αλλιώς” είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει ένα έργο για το οποίο δεν αγωνίστηκε ούτε το υποστήριξε προεκλογικά. (ΙΡΙΣ, Πλ. Ηρώων, Ελευσίς κοκ)
Έργα τα οποία βρήκε ώριμα.
Αυτή η πραγματικότητα την αναγκάζει να τα παρουσιάζει χωρίς την ιστορία τους. Αποκομμένα από την διαδρομή και το παρελθόν τους.
Ταυτόχρονα δεν έχει διατυπώσει κάποια νέα ιδέα για την πόλη. Θυμίζω ότι όχι μόνο τα έργα που εκτελούνται αλλά τόσο η Πολιτιστική όσο και τα 4 σημεία του παράκτιου μετώπου που περιήλθαν στον Δήμο ήταν αποτελέσματα ιδεών της δικής μας περιόδου.
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα ως Ευρωπαϊκή διάκριση στηρίχθηκε στην ποιότητα των Αισχυλείων. Ενώ τα όσα συνέβησαν στο παράκτιο μέτωπο απάντησαν θετικά στο ερώτημα “Αν η Ελευσίνα είναι παραλιακή πόλη”. 
  Ο δήμαρχος σε πρόσφατη ανάρτησή του για την ανακατασκευή 3 πλατειών υποστηρίζει ” ότι δεν βρήκε έργα προς ωρίμανση…. και όλα έπρεπε να γίνουν από την αρχή” 
  Η δημ Αρχή διοικεί σχεδόν 3 χρόνια. Το διάστημα που έχει περάσει δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες.
Αυτή κρίνεται για το έργο και τη συμπεριφορά της.
Εν αντιθέσει με τα όσα ισχυρίζεται ο δήμαρχος υποστηρίζω ότι παρέλαβε έναν Δήμο οικονομικά υγιή με ταμειακά διαθέσιμα 24.000.000 €. Οργανωμένο και λειτουργικό με υπηρεσίες να αποδίδουν και ισχυρές κοινωνικές δομές.
Με πολιτιστικό στίγμα, αναβαθμισμένα Αισχύλεια και τον τίτλο της Πολιτιστικής.
Οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν αν η δημ Αρχή προσθέτει πολιτική υπεραξία ή σπαταλάει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο 

The post Γ.Τσουκαλάς : Ο Δήμαρχος παρέλαβε έναν Δήμο με ταμειακά διαθέσιμα 24.000.000 € appeared first on aftodioikisinews.gr.