Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου

Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου , ο οποίοςτέθηκε σε λειτουργία μέσα από τη στενή συνεργασία του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ Γ. Πατούλη, με την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Π. Σακκά, του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και στελεχών των εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόκειται για τον νέο Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. Ο νέος σταθμός ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον κ. Πατούλη, λειτουργεί με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών στο ΚΑΠΗ Ραφήνας.

Το “παρών” στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια έδωσαν οι Βουλευτές Ανατολικής Αττικής Οικονόμου Βασίλειος και Βλάχος Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κος Πέππας Νικόλαος, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ραφήνας Πικερμίου: Βουδούρης Γεράσιμος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Καλφαντής Παναγιώτης Αντιδήμαρχος Υποδομών και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Κάρλος Σπυρίδων Αντιδήμαρχος για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας που προέκυψαν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 23- 7-2018, Κατσουλάκης Δημήτριος Εντεταλμένος Σύμβουλος με αρμοδιότητα τα θέματα συντήρησης και επέκτασης πρασίνου και διαχείρισης των συνεργείων για την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας, Μπατάλης Παύλος Ιωάννης Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Ραφήνας Πικερμίου: Βασιλόπουλος Ανδρέας και  Τσεβά Δήμητρα, η κα Καπριγιάννη Ευγενία Διευθύντρια του ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ραφήνας Πικερμίου με δ.τ. «Φίλιππος Καβουνίδης», όπου εντάσσεται η δομή του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας Δήμου Ραφήνας Πικερμίου.

Τρόπος λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου

 

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί στο ΚΑΠΗ Ραφήνας κάθε Τρίτη και Πέμπτη από 9.00 έως  13.00 και κάθε Δευτέρα στο ΚΑΠΗ Πικερμίου από 9.00 έως  13.00. Υπεύθυνες επικοινωνίας κα Βαλατσού Ασημίνα και κα Ασμάνη Ευτυχία στο τηλέφωνο 2294079456 κατόπιν ραντεβού.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα σας διαθέσουμε.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους  με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.

 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

The post Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια στον Δήμο Ραφήνας- Πικερμίου appeared first on aftodioikisinews.gr.