Η ανάπλαση της πλατείας Κοραή και οι παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής

Η πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας Κοραή και η παρουσίαση της σχετικής μελέτης από τον Διευθυντή του Αναπτυξιακού Οργανισμού Αχιλλέα Κουτσοδόντη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Α.Ο Ηλία Σαλπέα, στο Συμβούλιο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας, άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ των μελών του στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10-11-2022.

Στη συνεδρίαση από την πλευρά του «Πειραιάς για Όλους» -εκτός από τον κοινοτικό σύμβουλό μας Αγαπητό Αγαπητάκη- συμμετείχαν ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Μπελαβίλας και η δημοτική σύμβουλος Βάνα Μελά.

Στην τοποθέτηση του, ο Νίκος Μπελαβίλας παρουσίασε τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή την εξέλιξη με κυριότερο την απουσία διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών τελευταίων, επάλληλων δημοτικών αρχών -από τη δημαρχία Φασούλα έως τη δημαρχία Μώραλη- με την «Αττικό Μετρό». Όπως εξήγησε, οι δημοτικές αρχές δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να διαπραγματευτούν το αυτονόητο: τον ενιαίο σχεδιασμό και κατασκευή της πλατείας από την εταιρεία ως ανταπόδοση προς την πόλη, κάτι που έχει γίνει σε πολλούς άλλους σταθμούς (Νίκαια, Αιγάλεω, Κεραμεικός, κ.α.). Έτσι με τα εγκαίνια του Μετρό, στον Πειραιά παραδόθηκε «μισή» η πλατεία πάνω από το έργο, με το υπόλοιπο τμήμα -την πλατεία Κοραή- να παραμένει στην υποβαθμισμένη κατάσταση των παλαιών γερασμένων διαμορφώσεων.

Ο κ. Νίκος Μπελαβίλας

Το δεύτερο σημείο, ανέφερε ο Ν. Μπελαβίλας, αφορά στη σημασία της πλατείας Κοραή στην ταυτότητα του Πειραιά αλλά και στην καθημερινότητα των κατοίκων του και των επισκεπτών του· είναι η μεγάλη, η κεντρική πλατεία της πόλης, σχεδιασμένη από τους ιδρυτές της το 1834 με τα μνημειώδη κτίρια γύρω της -το Δημοτικό Θέατρο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, το Χάι Λάιφ- και κάποτε ελπίζουμε με το νέο δημαρχείο στο γιαπί της Ραλλείου. Σε αυτή την πλατεία ο δήμος επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο μίας συμβατικής μελέτης χωρίς να προχωρήσει σε έναν ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, όπως συνηθίζεται σε τέτοια έργα. Ο χρόνος και ο μηχανισμός υπήρχαν και αν είχε δρομολογηθεί με συνέπεια από το 2019, τώρα θα είχαμε τα καλά αποτελέσματα.  «Είναι βέβαιο ότι θα είχαμε ένα πολύ καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα και όμως δεν έγινε» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίλας στην παρέμβαση του.

Στο ζήτημα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού επέμεινε και ο κοινοτικός σύμβουλος Αγαπητός Αγαπητάκης. Η Βάνα Μελά θύμισε την ύπαρξη της προτομής του «Δασκάλου του Έθνους» Αδαμάντιου Κοραή, το όνομα του οποίου φέρει η πλατεία και για την οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη επανατοποθέτησης και ανάδειξής της.

Πέραν αυτών ο «Πειραιάς για Όλους» έθεσε και άλλα κρίσιμα ζητήματα: Του πρασίνου, της προσβασιμότητας σε σημεία μεγάλης κίνησης που είναι αποκλεισμένα για τους πεζούς, των τραπεζοκαθισμάτων, της θέσης του αγάλματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του άστοχου φράγματος στους πεζούς, που δημιουργεί η στάση του Τραμ.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε ένα πολύ θετικό κλίμα εποικοδομητικής συζήτησης, ενώ τα περισσότερα σημεία των παρεμβάσεων μας έγιναν δεκτά ως παρατηρήσεις από το Συμβούλιο της Β’ Δημοτικής Κοινότητας και ενσωματώθηκαν στην τελική απόφαση έγκρισης.

The post Η ανάπλαση της πλατείας Κοραή και οι παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής appeared first on aftodioikisinews.gr.