Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και ο αντίκτυπός της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Εθνικών Ενεργειακών Συνηγόρων, με τη συμμετοχή του Συνήγορου του Πολίτη, απασχόλησε το ζήτημα της ραγδαίας αύξησης των τιμών στην ενέργεια και ο αντίκτυπός της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας αναφορικά με τα επιμέρους μέτρα και πολιτικές που έχουν λάβει τα κράτη – μέλη του Δικτύου, για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών στην ενέργεια και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έγινε δεκτός ως νέο μέλος του Δικτύου Εθνικών Ενεργειακών Συνηγόρων ΝΕΟΝ, (National Energy Ombudsmen Network) στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της 21ης Φεβρουαρίου 2022.

Φωτο, Ανδρέας Ποττάκης, Πρόεδρος του Συνήγορου του Πολίτη

Επισημάνθηκε o καθοριστικός ρόλος των εθνικών Συνηγόρων, καθώς η ενεργειακή ένδεια έχει οδηγήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε πολλαπλασιασμό των αναφορών που υποβάλλουν οι πολίτες.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, παρουσίασε στους ομολόγους του τις προτάσεις της Αρχής προς την ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για την προστασία των πλέον ευάλωτων καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, εστίασε στις προτάσεις για:

Αποδέσμευση από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος χρεώσεων που αν και δεν αφορούν αποκλειστικά την κατανάλωσή του, εισπράττονται υποχρεωτικά μέσω των λογαριασμών αυτών, με αποτέλεσμα σημαντική επιβάρυνσή τους. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε χρεώσεις, όπως το τέλος υπέρ της ΕΡΤ, το ειδικό τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Ειδικών Τελωνειακών Εργασιών), καθώς επίσης και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), τα οποία αποτελούν έσοδα των ΟΤΑ και θα έπρεπε να εισπράττονται απευθείας από τους ΟΤΑ, ενόψει της αυτοτέλειάς τους και όχι από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Θέσπιση άπαξ υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών (σε αντίθεση με την υποχρέωση υποβολής αίτησης σε ετήσια βάση που ισχύει σήμερα), καθώς και της αυτεπάγγελτης διενέργειας ετήσιου διοικητικού ελέγχου επί των νόμιμων προϋποθέσεων παραμονής των καταναλωτών στο οικείο καθεστώς, και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ ΑΕ με το ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης των ΚΕΠΑ και με το πληροφοριακό σύστημα Δημοτολογίων-Ληξιαρχείων για την άντληση και επικαιροποίηση των απολύτως αναγκαίων σχετικών στοιχείων και πληροφοριών2, προκειμένου αφενός μεν να μην απεντάσσονται ευάλωτοι καταναλωτές λόγω καθυστερημένης υποβολής της σχετικής αίτησης και αφετέρου να απολαμβάνουν τα υφιστάμενα ευεργετήματα όλοι οι δικαιούχοι, αυτόματα, και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Οι εκπρόσωποι των ομόλογων θεσμών του δικτύου αναφέρθηκαν σε κυβερνητικές πολιτικές στα αντίστοιχα κράτη τους για τον μετριασμό του κόστους ενέργειας που συνίστανται, μεταξύ άλλων:
– στην πλήρη κρατική επιχορήγηση του κόστους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
– στη συγκράτηση των τιμών στη χρέωση του κοινωνικού τιμολογίου, με την απορρόφηση των αυξήσεων,
– στη δραστική μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

The post Η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και ο αντίκτυπός της στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. appeared first on aftodioikisinews.gr.