Ιάσων Δεπούντης: Η διαδρομή ενός ανήσυχου πνεύματος στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Ιάσων Δεπούντης: Η διαδρομή ενός ανήσυχου πνεύματος στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά μέχρι τις 9 Ιουλίου 2023

Όταν μια πόλη νοιάζεται για την ιστορία της, τον πολιτισμό της και τη σύνδεσή της με τους ανθρώπους της -που η ίδια γαλούχησε και ενέπνευσε με την αλμύρα της, τις περιπέτειες, τις θυσίες και τους αγώνες της- έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να τους τιμά.

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21.06.2023 τα εγκαίνια της έκθεσης «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία» αφιερωμένη στον ποιητή, λογοτέχνη, παιδαγωγό Ιάσονα Δεπούντη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Πολύς κόσμος ήταν εκεί για να ακούσει, να πληροφορηθεί και να διεισδύσει στα μονοπάτια ενός ανήσυχου πνεύματος του κβαντικού σύμπαντος.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια παρουσίασης μέσα από τον λόγο, τον ήχο και τις εικόνες της σύλληψης και της γέννησης της δημιουργίας σε ένα ιστορικό πλαίσιο όπου κυριαρχούν οι στάχτες· από τα δύσκολα χρόνια του πολέμου του 1940, τη δικτατορία, την εξορία, τις Άλπεις τον καλπασμό της τεχνολογίας μέχρι και την επιστροφή στην πατρίδα.

Ο Δεπούντης εκεί, στο κουπί, σε έναν ρόλο «κομιστή ανθρώπων».

Στην επιτυχία της έκθεσης συνέβαλαν αδιαμφισβήτητα ο Δήμος Πειραιά, με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη να αφήνει τον χώρο στην ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών στην Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού, κα Ειρήνη Νταϊφά, τη διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά, κα Ευαγγελία Μπαφούνη και στις υπεύθυνες της Δημοτικής Πινακοθήκης κυρίες Τζιώτη και Καψοκόλη. Συνέδραμαν, επίσης, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Stefan Estermann, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών,  κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Σημαντική η συμβολή των αρχιτεκτονισσών-μηχανικών Μαρίας Καλαϊδοπούλου και Νάσιας Μούκα στο αριστοτεχνικό στήσιμο της έκθεσης καθώς και της Πολιτιστικής Εταιρίας ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ με τον πρόεδρο της κ. Δημήτρη Δεπούντη

Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Stefan Estermann

Για τον Ιάσονα Δεπούντη μίλησε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, κα. Ειρήνη Στ. Νταϊφά,

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης

Στη φιλία του Ιάσονα Δεπούντη με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Σουέρεφ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων – Ιστορικός

Τις δημιουργίες της Αναστασίας Δεπούντη περιέγραψε η εκπρόσωπος του Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη, κα Μαίρη Βέργου

Ποιήματα απήγγειλε η κα. Ντάγκνυ Γκιουλάμη, Συγγραφέας – Ηθοποιός

Τα εκθέματα παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Δεπούντης, γιος του ποιητή

Την εκδήλωση συνοδεύεσε μουσικά η κα. Μαρία Μποζένα Σουέρεφ ερμηνεύοντας:

Michael Kleofas Oginski (1765-1833), Les adieux à la patrie (1794) για βιολί και πιάνο.

Grazyna Bacewicz (1909-1969), Kaprys Polski (1949) για βιολί σόλο.

The post Ιάσων Δεπούντης: Η διαδρομή ενός ανήσυχου πνεύματος στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά appeared first on aftodioikisinews.gr.