ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – Γράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης*

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ , χρήσιμες συμβουλές από τον Αναπληρωτή Καθηγητή παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ  και  Προέδρο Δ.Σ. Γ.Ν.Α «Η Ελπίς» κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη

Ακολουθεί το κείμενο

Σε μια γρήγορη διερεύνηση στο διαδίκτυο θα διαπιστώσουμε ότι προτείνονται τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, ο χυμός από ρόδι και η καυτερή πιπεριά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

Στην πραγματικότητα όμως κανένα από αυτά τα τρόφιμα δεν έχουν ιαματικές ιδιότητες, αλλά απλά ίσως μπορεί να μειώσουν την διάρκεια και την βαρύτητα των συμπτωμάτων από το κοινό κρυολόγημα.

Γράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

Παρόλο που η αδιαθεσία πολλές φορές επηρεάζει αρνητικά την όσφρηση και τη γεύση με αποτέλεσμα να οδηγεί συχνά σε αποστροφή αγαπημένων εδεσμάτων, ο οργανισμός μας έχει αυξημένες θερμιδικές ανάγκες και απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να καταπολεμήσει με επιτυχία την λοίμωξη.

Παράλληλα η διατροφή θα πρέπει να είναι ελαφρά για να μη προκαλέσει δυσπεπτικά προβλήματα και επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη μειωμένη ποιότητα ζωής, λόγω της συμπτωματολογίας της λοίμωξης.

Η επαρκής ενυδάτωση παίζει ουσιαστικό ρόλο και εκτός από την πόση νερού συνιστώνται τα αφεψήματα χαμομηλιού που έχουν υψηλές συγκεντώσεις φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών και βελτιώνουν την διάθεση για ύπνο.

Οι σούπες με κοτόπουλο ή λαχανικά επιφέρουν μια αίσθηση μείωσης της συμπτωματολογίας με καταπραυντικές ιδιότητες στην ρινική καταροή και ενυδατώνουν τον οργανισμό μειώνοντας τους πονοκεφάλους και την ξηρότητα των βλενογόνων.

Προσθέστε και λίγο κουρκουμά στις σούπες επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας με την βιταμίνη C που διαθέτουν.

Τα κεράσια έχουν και μελατονίνη που βοηθά στην επέλευση του ύπνου, ο οποίος πρέπει να διαρκεί περισσότερες από 7 ώρες το εικοσιτετράωρο γιατί ενισχύει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό μας.

Το μέλι θεωρείται ότι έχει καταπραυντικές ιδιότητες στο βήχα των παιδιών και συνισταται η χορήγηση του πριν τον ύπνο.

Η μπανάνα φαίνεται να αναπληρώνει τις απώλειες καλίου που έχουμε με την υπεριδρωσία λόγω πυρετού, ενώ ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Πολλοί ενισχύουν τη διατροφή τους με σκόρδο λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων, σύμφωνα με διάφορες δημοσιευμένες μελέτες.

Αποφύγετε την λήψη αλκοόλης, τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, εκτός από το γιαούρτι με τα προβιοτικά του, και τα αναψυκτικά με σάκχαρη επειδή ενισχύουν τις φλεγμονώσεις διεργασίες και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό.

 

*Παναγιώτης Χαλβατσιώτης , Αναπληρωτής Καθηγητής παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ            Προεδρος Δ.Σ. Γ.Ν.Α «Η Ελπίς»

The post ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – Γράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης* appeared first on aftodioikisinews.gr.