“Οφείλουμε να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για λόγους εθνικής ταυτότητας, πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας, πολιτικής και ιστορικής ορθότητας”

“Οφείλουμε να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για λόγους εθνικής ταυτότητας, πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας, πολιτικής και ιστορικής ορθότητας”, παρατήρησε, μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Pontosnews.gr και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου.

“ Όσο δεν θεραπεύουμε την αδικία που προκύπτει από το έγκλημα της γενοκτονίας, πορευόμαστε ως εθνική οντότητα και ως κράτος σε μια ελλειμματική, άκρως προβληματική, από ηθική και δικαιϊκή άποψη, ρότα. Αυτό θεωρούμε χρέος κοινό. Δυστυχώς το χρέος αυτό τοκίζεται όσο κάποιοι προσπαθούν να το παραγκωνίσουν στο όνομα μιας ασυνάρτητης εξωτερικής πολιτικής”, προσέθεσε η ίδια.

 

“Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία το Μενίδι για να ανακοινώσει τα βασικά σημεία του Οδικού Χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ποντιακό ελληνισμό. Ήταν μια υψηλού συμβολισμού επιλογή της γειτονιάς που, όπως είπε χαρακτηριστικά “χτυπάει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού”. Μια πόλη όπου η λέξη “δικαιοσύνη” επιβάλλει το σεβασμό των δικαιωμάτων του ποντιακού ελληνισμού”.

 

Αναφορικά με την καθυστέρηση της δημιουργίας μουσείου αφιερωμένου στον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό στο μητροπολιτικό πάρκο του δήμου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη,  η Ρένα Δούρου παρατήρησε ότι “οι αντιδράσεις των δήθεν πατριωτών, θυμίζουν μάλλον πατριδοκάπηλους. Ή τουλάχιστον ανθρώπους ανακόλουθους με τη γνωστή ρήση του εθνικού μας ποιητή ότι εθνικό είναι το αληθές. Και δεν είναι μόνο η περίπτωση του μουσείου στο δήμο Παύλου Μελά”. Η ίδια αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση της ανάπλασης των Προσφυγικών στην Αλεξάνδρας που περιλαμβάνει και  μουσείο για “Τη Δύση της Ανατολής”. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην αδράνεια της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. “ Άλλωστε ο δήμαρχος Αθηναίων τον Μάρτιο του ’22 δήλωνε ότι ο δήμος κάνει “συνεχείς κρούσεις στον περιφερειάρχη αλλά και συνολικά στον μηχανισμό της Περιφέρειας” και ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν έχει ξεκινήσει το έργο εδώ κι ενάμιση χρόνο”.

 

“Είμαι πεπεισμένη ότι τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι για τον Ελληνισμό της Μικρασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σημαντικά γιατί βοηθούν τον εθνικό μας στόχο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Χρειαζόμαστε τοπόσημα πολιτισμού, παράδοσης, διατήρησης της εθνικής μας μνήμης, παιδείας και ιστορίας μας. Αποτελεί δέσμευση που έδωσε ρητά ο πρόεδρος κ. Τσίπρας, ότι το έργο στο χώρο που παραχωρήθηκε στο δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη θα προχωρήσει. Όπως θα προχωρήσει η καταγραφή και ανάδειξη και άλλων τόπων ιστορικής μνήμης για την ποντιακό ελληνισμό”.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο Pontosnews

The post “Οφείλουμε να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για λόγους εθνικής ταυτότητας, πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας, πολιτικής και ιστορικής ορθότητας” appeared first on aftodioikisinews.gr.