Ο Τουρισμός του Αύριο για τα νησιά, ξεκινά από τη Ρόδο

Rhodes Co – Lab”: Ο Τουρισμός του Αύριο για τα νησιά, ξεκινά από τη Ρόδο. Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου ΑιγαίουΟμίλου TUI και TUI Care Foundation για την υλοποίηση του project.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, από τις Βρυξέλλες

Μια μεγάλη ημέρα η σημερινή για το μέλλον των νησιών μας η συνεργασία και η υπογραφή της συμφωνίας με τον Ομιλο TUI για τον Τουρισμό του Αύριο.

Ο Τουρισμός του Αύριο για τα νησιά, ξεκινά από τη Ρόδο

«Με τον Πρόεδρο της ΤUI Fritz Joussen, υπογράψαμε σήμερα στις Βρυξέλλες την συμφωνία συνεργασίας για το “Rhodes Co-Lab”.

Μετατροπή ενός τόπου σε φάρο αειφορίας και καινοτομίας, είναι ένα έργο δύσκολο και φιλόδοξο, αλλά μας αρέσει να έχουμε στόχους και αποδεικνύουμε ότι τους υπηρετούμε με το πάθος που χρειάζεται για να υλοποιηθούν.

Η επιλογή της Ρόδου, οφείλεται, πέρα από το αδιαμφισβήτητα τουριστικά χαρακτηριστικά και το οικονομικό μέγεθος του νησιού, στον εξαιρετικά υψηλό βαθμό συνεργασίας που οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία πέτυχαν.

Όταν στο ίδιο τραπέζι των θεσμικών συζητήσεων στη Ρόδο, βρίσκονται όλοι οι παραγωγικοί, επιστημονικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, όλοι οι στόχοι φαίνονται μικρότεροι.

Γιατί, οι συνεργασίες φέρνουν τα αποτελέσματα πιο κοντά.

Με τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, στις Βρυξέλλες, εκπροσωπήσαμε αυτό τον τόπο που σε κλίμα ειρήνης σχεδιάζει, συνεννοείται και υλοποιεί. Τον τόπο στον οποίο οι κραυγές δεν είναι τίποτα άλλο από παραφωνίες μίας δημιουργικής και ώριμης κοινότητας.

Είναι υποχρέωση μας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το περιβάλλον άθικτο, λέμε όλοι και συμφωνούμε. Προσθέτω ότι πρέπει να τους εξασφαλίσουμε και την δυνατότητα να αποκτήσουν εισόδημα και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Γιατί, σκέτο το φυσικό περιβάλλον ήταν απολύτως άθικτο όταν οι πρόγονοι μας μετανάστευαν μαζικά για να μπορέσουν να ζήσουν.

Περιβάλλον, Οικονομία, Κοινωνία είναι το δικό μας τρίπτυχο. Η χρυσή ισορροπία και ταυτόχρονα η μεγάλη πρόκληση για την οποία αξίζει να αγωνίζεσαι

Σήμερα σχεδιάζουμε το Αύριο που αξίζουμε, σήμερα δουλεύουμε για να το κατακτήσουμε».

To “The Rhodes Co-Lab”  Project

επικεντρώνει την προσοχή σε τέσσερις άξονες εργασίας που ο καθένας υποστηρίζει τρεις τομείς εστίασης, για να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο και βιώσιμη ανάπτυξη:

1.     Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία

2.     Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος

3.     Δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης  και οφέλους για την τοπική οικονομία

4.     Μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος

Οι στόχοι που θέτει είναι:

Νέες θέσεις εργασίας και τοπική επιχειρηματικότητα

Αύξηση της τοπικής προστιθέμενης αξίας μέσω καινοτόμων εμπειριών

Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα

Διαχείριση ενέργειας, νερού και απορριμμάτων

Ώθηση της τοπικής παραγωγής πόρων

Βιώσιμη κινητικότητα και μετασχηματισμός καυσίμων

Αναδάσωση και ανάπλαση της γης

Διατήρηση της ποικιλομορφίας της φύσης

Θαλάσσια και παράκτια προστασία

Προώθηση της σταδιοδρομίας στον τομέα του  τουρισμού μέσω της κατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

Ενδυνάμωση των παιδιών και των νέων μέσω της εκπαίδευσης

Προστασία και προώθηση του τοπικού αυθεντικού πολιτισμού και κληρονομιάς

Ο Τουρισμός του Αύριο για τα νησιά, ξεκινά από τη Ρόδο

Ακολούθησε η παρουσίασή της στη Ρόδο, ενώπιον των εκπροσώπων των φορέων του τουρισμού, των παραγωγικών τάξεων και της αυτοδιοίκησης, από τον Περιφερειάρχη,  τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, τον CEO της TUI Group, Fritz Joussen, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τον Πρόεδρο του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck.

Τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε και η ευρύτατη διαβούλευση για την διαμόρφωση του πενταετούς Business Plan, στο πλαίσιο του εμβληματικού παγκόσμιου project “The Rhodes Co-Lab” – Sustainable Tourism Destination. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναθέτει στη διεθνή εταιρεία συμβούλων Price Waterhouse Coopers (PWC) την κατάρτιση του business plan του Co-Lab, ο Τουρισμός του Αύριο, η τελική διαμόρφωση  του οποίου συμπεριλαμβάνει θέσεις και προτάσεις των εθνικών και τοπικών stakeholders μετά από την διαδικασία διαβούλευσης.

Διαβάστε το Σύμφωνο Συνεργασίας ΕΔΩ

The post Ο Τουρισμός του Αύριο για τα νησιά, ξεκινά από τη Ρόδο appeared first on aftodioikisinews.gr.