Περισσότερα από 400 στελέχη στην ημερίδα «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ»

Περισσότερα από 400 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, συμμετείχαν στην ημερίδα «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ»

και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους μηχανισμούς και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας και των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία και τη χρηστή διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν , ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης , ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας , ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελος Μπίνης ,ο Πρόεδρος  της ΕΝΠΕ, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας , ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.  Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος , η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.  Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ, δανειζόμενος «όρους πληροφορικής», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σημαντικό, είπε, να αρχίσουμε να μιλάμε για έξυπνες πόλεις, εφαρμογές και δίκτυα αλλά αν δεν βάλουμε περιεχόμενο ή αν δεν αλλάξουμε περιεχόμενο στα συστήματα που έχουμε, δεν αλλάξει τίποτα. Και το περιεχόμενο εν προκειμένω είναι η νοοτροπία , είναι οι δεξιότητες, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να ξεκινήσουμε: Να αλλάξουμε δηλαδή τελείως τον χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης» Αλλά και τα «παραθυράκια» στους νόμους και τα προβλήματα που δημιουργούν, είπε, πάλι η πληροφορική μπορεί  να μας διδάξει πώς να τα λύσουμε τη μαγική λέξη «διαδικασίες». «Όταν γράφουμε κώδικα , συνέχισε, αν έχουμε ένα κομμάτι κώδικα που επαναλαμβάνεται δεν καθόμαστε να τον ξαναγράψουμε. Δημιουργούμε μια διαδικασία και την επαναχρησιμοποιούμε κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Το ίδιο πράγμα πρέπει να κάνουμε και με τη λειτουργία των υπηρεσιών μας, δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύπτουμε παρεμφερείς διαδικασίες. Είναι αυτό και προχωράμε παρακάτω». Αναφερόμενος δε στον Κώδικα Συμπεριφοράς Αιρετών Οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάστηκε σήμερα, ο κ. Παπαστεργίου τον παρομοίωσε ως τον TOC, τον πίνακα περιεχομένων ενός σκληρού δίσκου, ο οποίος περιέχει όλες τις πληροφορίες «και γρήγορα, εύγλωττα, χωρίς να ψαχνόμαστε, μπορούμε να βρούμε ή να θυμηθούμε καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε». Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία της ΚΕΔΕ με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έρχεται να βάλει διαδικασίες προκειμένου να προφυλαχθούμε και εμείς και όλοι οι καλοπροαίρετοι αιρετοί και οι υπάλληλοι των δήμων». Παράλληλα εξήρε τη σημαντική συμβολή της ΕΕΤΑΑ στην καταγραφή, κωδικοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών που ισχύουν στη λειτουργία των δήμων.

Ο Πρόεδρος  της ΕΝΠΕ, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας αναφερόμενος στις Περιφέρειες και τους  Δήμους είπε χαρακτηριστικά «είμαστε το πιο αξιόπιστο και κοντινό στους πολίτες επίπεδο διακυβέρνησης και οφείλουμε η διοίκηση μας να ασκείται βάσει συγκεκριμένων κανόνων, που διασφαλίζουν ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του έργου μας. Εξάλλου, σε δύο διαδοχικές κρίσης, τη δεκαετή οικονομική κρίση και την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας αποδείξαμε ότι είμαστε φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας».

The post Περισσότερα από 400 στελέχη στην ημερίδα «Ενισχύοντας το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ» appeared first on aftodioikisinews.gr.