Συνεργασία της Διαδημοτικής Ενεργειακής κοινότητας των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας

Ξεκινάει η συνεργασία της Διαδημοτικής Ενεργειακής κοινότητας των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου Νεάπολης – Συκεών :

Παρά την «τρικλοποδιά» που προσπάθησε να βάλει στη δημιουργία δημοτικών και διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων η προηγούμενη κυβέρνηση με το νόμο 5037/2023 ο οποίος ψηφίστηκε δήθεν για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας χρήσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, Ενεργειακές Κοινότητες και αυτοπαραγωγούς, η διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα «Θαλής» κάνει σταθερά βήματα μπροστά.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης που είχε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης πανελλαδικά διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας σε συνεργασία με το δήμο Σιθωνίας, συναντήθηκε στις Σέρρες με την Γενική Διευθύντρια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας Πωλίνα Ψαρογιάννη.

Η συνάντηση αφορούσε τη χρηματοδότηση εκ μέρους της τράπεζας των Φωτοβολταϊκών Σταθμών που θα κατασκευαστούν από την ενεργειακή κοινότητα «Θαλής», συνολικής ισχύος περίπου 12MW. Παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης ως πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας υπέγραψε για το άνοιγμα λογαριασμού όψεως στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η κ. Ψαρογιάννη αφού συνεχάρη τον κ. Δανιηλίδη για το έργο του στο δήμο Νεάπολης-Συκεών αλλά και για τη διαχρονική παρουσία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εστιάζοντας στο εγχείρημα της πρώτης Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα, εξέφρασε το ενδιαφέρον της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των Φ/Β Σταθμών της Κοινότητας «Θαλής». 

Άλλωστε όπως τόνισε η κ. Ψαρογιάννη η χρηματοδότηση συνεταιριστικών σχημάτων όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι προτεραιότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα στη συνάντηση συζητήθηκαν και τρόποι περαιτέρω συνεργασίας του δήμου Νεάπολης Συκεών με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τράπεζα επιζητά τη συνεργασία με τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Να εξαιρεθούν οι δήμοι από το νέο νόμο

Όσον αφορά τον πρόσφατο νόμο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών επαναλαμβάνει ότι στην ουσία θέτει όρια στον ενεργειακό συμψηφισμό και στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τη δυνατότητα υλοποίησης ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ΟΤΑ και Ενεργειακές Κοινότητες, τίθεται από την 1η Ιουλίου 2023 ανώτατο όριο ισχύος τα 100kW, σε αντίθεση με τα 3MW που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας ΟΤΑ ή Ενεργειακή Κοινότητα με συμμετοχή ΟΤΑ, μπορούσε να υποβάλει αίτημα για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό μόνο μέχρι 1-10 Ιουνίου 2023.

 

Συνεπώς, ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προωθούσε τη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων από ΟΤΑ ή/και την συμμετοχή των ΟΤΑ σε Ενεργειακές Κοινότητες και υποσχόταν ότι θα ενισχύσει τις Ενεργειακές Κοινότητες με συμμετοχή ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, στην ουσία με τον πρόσφατο Ν.5037/2023 περιορίζει στο ελάχιστο τη δυνατότητα υλοποίησης Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος, στο net-metering (Ενεργειακός Συμψηφισμός και Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός όπως ίσχυε πριν τον Ν.5037/2023), η παραγόμενη ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο εγχέεται στο δίκτυο όπου «αποθηκεύεται» για διάστημα έως και τριών ετών.

Στο net-billing, το οποίο εισάγει και περιγράφει ο νέος νόμος 5037/2023, όλη η πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται με έναν από τους τρόπους που προβλέπει η νομοθεσία. Όμως, ο ενεργειακός συμψηφισμός στο net-metering αφορά το σύνολο της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας, ενώ στο net-billing μόνο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που ιδιοκαταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.

«Με άλλα λόγια, ο Εικονικός Ενεργειακός Συμψηφισμός έχει πολύ μεγαλύτερο όφελος για έναν δήμο, αφού μπορεί να συμψηφίζει το σύνολο της κατανάλωσης του και να «αποθηκεύει»  την ενέργεια που δεν ιδιοκαταναλώνει στο δίκτυο για διάστημα έως 3 ετών, κάτι πολύ χρήσιμο καθώς οι δήμοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις και τις βραδινές ώρες λόγω του οδικού φωτισμού (Φωτισμός Οδών και Πλατειών, ΦΟΠ). 

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζητά την εξαίρεση των δήμων από το νέο νόμο και την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ή τη συμμετοχή των δήμων σε διαδημοτικές ενεργειακές κοινότητες.

The post Συνεργασία της Διαδημοτικής Ενεργειακής κοινότητας των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κ. Μακεδονίας appeared first on aftodioikisinews.gr.