Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη Σέριφο

Το Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο κινητικότητας που καταρτίζεται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών για την κινητικότητα των ανθρώπων και τη μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό προς διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής. Το ΣΒΑΚ στηρίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη αρχές ενσωμάτωσης επιμέρους τομεακών πολιτικών συμμετοχικότητας και αξιολόγησης.

Με την κατάρτιση του ΣΒΑΚ επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί η αστική κινητικότητα ως ένα πεδίο που τέμνει κυκλοφοριακά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και κατ’ επέκταση η εκπόνηση του αντλεί εργαλεία και προσεγγίσεις από τον κυκλοφοριακό, τον συγκοινωνιακό, τον πολεοδομικό, τον αστικό, τον περιβαλλοντικό και τον συμμετοχικό σχεδιασμό. Με αυτή την έννοια το ΣΒΑΚ αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αστικής κινητικότητας σε συνάρτηση με τις χρήσεις γης, το αστικό πράσινο, την οργάνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, τις αστικές υποδομές, την καθημερινότητα και τις ανάγκες των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών, την ενεργειακή απόδοση της πόλης.
Με την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ΣΒΑΚ, ο Δήμος Σερίφου έχει ως στόχο:
-Τη σφαιρική προσέγγιση των πτυχών της έννοιας της βιωσιμότητας, με έμφαση στην κοινωνική-περιβαλλοντική αλλά και οικονομική βιωσιμότητα, που σε συνάρτηση με το σχεδιασμό της αστικής κινητικότητας μπορεί να συνδράμει στη δημιουργία ασφαλών και ευχάριστων μετακινήσεων στους οικισμούς του Δήμου Σερίφου.
-Τον στοχευμένο σχεδιασμό του δικτύου μεταφορών-μετακινήσων και της δημοτικής κινητικότητας βάσει του πως οραματιζόμαστε τη ζωή στο νησί μας.
-Την έμφαση στην στρατηγική σημασία της δημιουργίας εκτεταμένου και βιώσιμου δικτύου κινητικότητας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ανάδειξη του Δήμου Σερίφου (τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, ελκυστικοί παράκτιοι χώροι με ιδιαίτερο φόρτο μετακινήσεων κατά τους θερινούς μήνες).

-Την ανάδειξη και ενθάρρυνση στην ανάπτυξη ασφαλών κεντρικών δικτύων μετακινήσεων με έντονη δραστηριότητα και ζωντάνια, που θα φιλοξενούν πολυποίκιλα ενδιαφέροντα με ευχάριστες και άνετες εκδρομές και δυνατότητες για στάσεις, με γνώμονα την ασφάλεια στις καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητες στο Δήμο μας.
-Τη διερεύνηση των σεναρίων:
μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για μετακινήσεις,
μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου,
αύξησης του ποσοστού χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς,
αύξησης του ποσοστού ποδηλάτου και πεζής μετακίνησης,
μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου

The post Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας στη Σέριφο appeared first on aftodioikisinews.gr.