Σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στην υποβάθμιση των δομών της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη

Σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στην υποβάθμιση των δομών της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, αλλά και για να υπερασπιστεί τη λαϊκή απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει πως η κατάσταση με την υποβάθμιση των δομών της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά, έχει φτάσει στο απροχώρητο και τα προβλήματα είναι πλέον εκρηκτικά!

«Η κατάσταση αυτή, που έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του κρητικού λαού, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και της μετατόπισης των δαπανών για την Υγεία στα λαϊκά νοικοκυριά και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Οι δαπάνες μειώνονται ενώ αυξάνονται οι ανάγκες των νοσοκομείων, των οποίων η χρηματοδότηση πλέον εξαρτάται από την αυτοχρηματοδότησή τους, από τη λειτουργία τους δηλαδή ως επιχειρήσεις, με τους ασθενείς πελάτες», σημειώνει και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα καλά κρατεί η αποψίλωση των δομών της Δημόσιας Υγείας από μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι προσλήψεις, που διαφημίζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν ούτε το 50% των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων της τελευταίας τριετίας, όπως ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τη διακυβέρνησή της συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 2.500 μόνιμοι υγειονομικοί, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ήταν μόλις 1.000!

Η αποψίλωση αυτή είναι ένας βασικός παράγοντας που εξωθεί τον λαό να πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώσει -από το λεηλατημένο εισόδημά του- και για την υγεία του, με βάση και τον τελευταίο νόμο-έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ οι επιχειρηματίες της Υγείας θησαυρίζουν.

Ταυτόχρονα, εντείνεται η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών, του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Εντατικοποίηση της εργασίας, υπερεφημέρευση, αναγκαστικές μετακινήσεις, χαμηλοί μισθοί, συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξης, υγειονομικοί των Δημοσίων Μονάδων Υγείας εκτός των ΒΑΕ κλπ. Αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν και το κύμα παραιτήσεων μεταξύ των υγειονομικών, που χτυπά τα νοσοκομεία της Κρήτης π.χ. αίτηση παραίτησης στις 19/1/2023 του μοναδικού παθολόγου του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, άλλων γιατρών του νοσοκομείου, ειδικευόμενων και ειδικευμένων αλλά και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του “Βενιζέλειου” κλπ. Οι περιπτώσεις αυτές, όπως και τόσες άλλες όλων των δομών Υγείας στην Κρήτη, είναι απόρροια της διαχρονικής απαξίωσης, υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Συνολικά, το αστικό κράτος αποσύρεται σταδιακά από την ευθύνη του για κάλυψη του λαού σε υπηρεσίες Υγείας. Δεν προστατεύει τη ζωή του λαού, αφού η Υγεία είναι εμπόρευμα. Αυτό είναι και το σχέδιο της ΕΕ που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με στόχο ένα δημόσιο πιο φτηνό στο κράτος, ευέλικτο και φιλικό στις επενδύσεις. Από κοντά και το τοπικό κράτος και ειδικά η Περιφέρεια Κρήτης αποδέχεται και αθωώνει αυτή την πολιτική, βάζοντας πλάτη σε “μπαλώματα” και μη διεκδικώντας ουσιαστική θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας». 

Αναλυτικά το ψήφισμα που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, εκφράζει την αλληλεγγύη και στήριξή του στους αγώνες των υγειονομικών στη Δημόσια Υγεία και αξιώνει από την κυβέρνηση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και τα ΚΥ της Κρήτης και όλης της χώρας. Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία – Πρόνοια. Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους».

The post Σχέδιο ψηφίσματος ενάντια στην υποβάθμιση των δομών της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη appeared first on aftodioikisinews.gr.