“Το νοσοκομείο ¨Η ΕΛΠΙΣ¨ ήταν το πρώτο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος”

“Το νοσοκομείο ¨Η ΕΛΠΙΣ¨ ήταν το πρώτο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος”, σημειώνει ο Πρόεδρος του νοσοκομείου , Αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου   Αθηνών κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης , στην συνέντευξη που παραχώρησε στην aftodioikisinews.gr

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης

Μιλώντας για το «ΕΛΠΙΣ» , αναφερόμαστε σε ένα Δημοτικό Νοσοκομείο του Δήμου Αθηναίων . Υπάρχουν διαφορές με τα άλλα Νοσοκομεία ως προς το Νομικό καθεστώς που το διέπει ;

Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» που χαρακτηρίζεται ως ειδικού σκοπού, είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο ενταγμένο στο ΕΣΥ με ανεπτυγμένη δύναμη 170 κλινών. Το νοσοκομείο ιδρύθηκε το 1836 και μέχρι το 1986 λειτούργησε ως Δημοτικό Νοσοκομείο αφού ανήκε στην δικαιοδοσία του Δήμου Αθηναίων.

Το 1986 εντάχθηκε στο ΕΣΥ με ειδικούς κανόνες και διατάξεις που περιγράφουν τη συμμετοχή του Δήμου στα διοικητικά όργανα του νοσοκομείου αλλά και της συμμετοχής του στις αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία του. Η διοικητική του αυτή ιδιαιτερότητα το κατατάσσει στα νοσοκομεία ειδικού σκοπού και ανάλογο παράδειγμα είναι και το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, όπου ο Ερυθρός Σταυρός συμμετέχει στην λήψη των αποφάσεων.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο διοίκησης του, την ευθύνη για τον οικονομικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου αλλά και τη λειτουργική του διασύνδεση με τα άλλα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας όπου ανήκει, έχει η Πολιτεία. Η αγορά, η συντήρηση και η ανανέωση του εξοπλισμού του νοσοκομείου οικονομικά καλύπτεται από την Πολιτεία. Επίσης το προσωπικό του νοσοκομείου, εκτός εκείνων που αναλαμβάνουν συγκεκριμένες εργασίες μέσω διαγωνιστικών συμβάσεων όπως για παράδειγμα το προσωπικό καθαριότητος, διέπεται από τον δημόσιουπαλληλικό κώδικα.

 

Κύριε καθηγητά , εσείς πότε αναλάβατε καθήκοντα Προέδρου και εδώ θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η διαφορά της θέσης σας από εκείνες των Διοικητών των άλλων Νοσοκομείων ;

Ο κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης είναι
Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας
Πρόεδρος Δ.Σ. Γ.Ν.Α “Η ΕΛΠΙΣ”

Ανέλαβα την θέση του Προέδρου στις 31/12/2020 και όπως σας ανέφερα στο νοσοκομείο υπάρχει Διοικητής που διορίζεται από την Πολιτεία και παράλληλα κατέχει και την θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ. Για την επιλογή του Προέδρου ακαθώς και για ένα ακόμη Μέλος του επταμελούς ΔΣ αποφασίζει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ το Υπουργείο Υγείας διορίζει τον Αντιπρόεδρο – Διοικητή και 2 ακόνη Μέλη του ΔΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν τα 2 αιρετά μέλη δηλαδή ο εκπρόσωπος του ιατρικού και του λοιπού  μη ιατρικούπροσωπικού.

Το ανώτατο όργανο του νοσοκομείου είναι το ΔΣ ενώ ο Διοικητής έχει μόνο εισηγητικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες για την υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος όμως εκπροσωπεί το νοσοκομείο και κατέχει αποφασιστικές δυνατότητες που του επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία.  Οι πρόσφατες ννημονιακές δεσμεύσεις επέφεραν νομικά κολλήματα στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Μετά όμως μιας σχετικής με τα διοικητικά αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο επαναπροσδιορισμός των Διοικητικών αρμοδιοτήτων των οργάνων του Νοσοκομείου αλλά και το πλαίσιο διοίκησης του νοσοκομείου προσδιορίστηκαν εκ νέου με πλήρη συμφωνία μεταξύ της Πολιτείας και του Δήμου Αθηναίων.

Γνωρίζω ότι το «ΕΛΠΙΣ» είναι ένα Ιστορικό Νοσοκομείο . Ήταν εκείνο που περιέθαλψε αγωνιστές της επανάστασης του 1821 . Θα ήθελα να μας κάνετε μια σύντομη Ιστορική αναφορά

 Το νοσοκομείο ¨Η ΕΛΠΙΣ¨ ήταν το πρώτο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος και κατά την διάρκεια της λειτουργίας του τα πρώτα χρόνια περιέθαλψε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό.

Αρχικά το νοσοκομείο ήταν εγκατεστημένο στο κτήριο που στεγάζει σήμερα το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας και για την ανέγερσή συνέβαλλαν οικονομικά με γενναία επιχορήγηση ο πατέρα του Βασιλιά Όθωνα Λουδοβίκου της Βαυαρίας , της Δούκισσας της Πλακεντίας και άλλοι επιφανείς Έλληνες εκείνης της εποχής.

Για την ανέγερση του κτηρίου επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος δίπλα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για να αποτελέσει και την κοιτίδα της Ιατρικής εκπαίδευσης στο σύγχρονο ελληνικό κράτος αφού θα εκτελούσε και χρέη πανεπιστημιακού νοσοκομείου.

Όλοι οι μεγάλοι ιατροί της εποχής εκείνης όπως ο Θ. Αρεταίος , ο Σ. Μαγγίνας, ο Ν. Μακκάς, ο Μ. Γερουλάνος καθώς και ο Κ. Αλεβιζάντος  θήτευσαν στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ και εκπαίδευσαν τις νεότερες γενιές ιατρών της χώρας.

Επειδή όμως οι απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού συνεχώς αυξάνονταν, ο Δήμαρχος Σπύρος Μερκούρης αγόρασε το 1878 από τον Γεώργιο Νικολαΐδη και έθεσε τα θεμέλια του νέου κτηριακού συγκροτήματος το 1904, που στεγάζει και σήμερα το νοσοκομείο.

Αν και ημιτελές, στην διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και του Α΄ παγκοσμίου πολέμου λειτούργησε ως στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ το 1922 ως δημοτικό νοσοκομείο περιέθαλψε πρόσφυγες από την Μικρασιατική καταστροφή. Το 1971 το δημοτικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ εγκαθίσταται εξολοκλήρου στις σημερινές του εγκαταστάσεις απελευθερώνοντας το κτίριο της οδού Ακαδημίας.

Τα ιστορικά αρχεία του νοσοκομείου μετά την ψηφιακή τους επεξεργασία, θα μπορέσουν να μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την νοσηλεία των  αγωνιστών και των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού της επαναστατικής περιόδου.

Επίσης θα μπορέσουμε να μελετήσουμε τις διαδικασίες σχετικά με την αντιμετώπιση των τραυματιών των Βαλκανικών και Παγκοσμίων πολέμων, την διαχείριση της πανδημίας της γρίπης το 1918, της υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής αλλά και της στήριξη των πολιτών στο μεγάλο λιμό της Γερμανικής κατοχής.

Το νοσοκομείο ήταν συνάμα φρουρός της υγείας των πολιτών της Αθήνας στα γκρίζα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και συνεχίζει να παρέχει μέχρι και σήμερα νοσοκομειακή φροντίδα υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Πρόσφατα εκπονήθηκε διδακτορική διατριβή στο ΕΚΠΑ για την επιδημία ιλαράς που επιβάρυνε τους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.

  

Να πάμε στο σήμερα . Δώστε μας μερικά στοιχεία για το αξιόμαχο του Νοσοκομείου

 

Το προσωπικό του νοσοκομείου στην διάρκεια της πανδημίας υπερέβαλε εαυτόν και έφτασε να προσφέρει υπηρεσίες μέχρι και σ 130 ασθενείς με κορονοϊό ημερησίως όταν άλλα προβεβλημένα νοσοκομεία δεν ξεπερνούσαν τους 30 νοσηλευόμενους ημερησίως.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ποσοστό του εμβολιασμένου προσωπικού ήταν το υψηλότερο στην Ελλάδα ( 98%) που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο ευθύνης του προσωπικού μας για την ορθή διαχείριση της κρίσης. Δίνει εξάλλου ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Νatong της Κίνας επέλεξε το ΕΛΠΙΣ για μια διαδικτυακή συζήτηση ανταλλαγής εμπειριών και πρωτοβουλιών σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επιλογή του ΕΛΠΙΣ ως το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Χώρας να ανοίξει τους «δρόμους του μεταξιού στην υγεία με την Κίνα¨όπου ξεκίνησε η πανδημία, τιμά το προσωπικό αλλά και αναγνωρίζει την αυταπάρνηση και την αφοσίωση του στην προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη.

Η Καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου μας με το επεμβατικό της τμήμα είναι ένα από τα κέντρα αριστείας στην καρδιολογία στην Ελλάδα. Τόσο ο η προμήθεια του σύγχρονοου εξοπλισμού όσο και η διαμόρφωση των χώρων της Κλινικής με σύγχρονο σχεδιασμό, έγινε εφικτό με γενναία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αρκετοί εκπρόσωποι τοι ιατρικού δυναμικού του νοσοκομείου από όλες της Κλινικές του νοσοκομείου θεωρούνται ταγοί στο επιστημονικό τους αντικείμενο, διεθνώς αναγνωρισμένοι αλλά και με σημαντική κοινωνική προσφορά μέσα από ποικίλες δράσεις εθελοντισμού.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοποριακά το νοσοκομείο Ελπίς και σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων εφάρμοσε πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας και της αυτονομίας των πασχόντων από Long Covid σε ειδικά διαρρυθμισμένο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Ποιο είναι το σχέδιο και ο προγραμματισμός σας για την περαιτέρω αναβάθμιση του «ΕΛΠΙΣ» και στην προσπάθειά σας , πόσο αρωγός είναι ο Δήμος Αθηναίων ;

 Τα οικονομικά πλαίσια ανάπτυξης μέσα στα ασφυκτικά οικονομικά δεδομένα μιας υποβαθμισμένης οικονομίας του δημόσιου τομέα, δεν επιτρέπουν ακόμα μεγαλόπνοους σχεδιασμούς. Σίγουρα όμως επειδή κτηριακά το νοσοκομείο συμπλήρωσε πάνω από έναν αιώνα λειτουργείας, απαιτούνται αναβαθμίσεις ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται και να αναβαθμίζεται ο ιατρό-τεχνολογικός του εξοπλισμός.

Η αξιοποίηση όμως των ιστορικών αρχείων του νοσοκομείου σε ένα περιβάλλον ψηφιακής εικονικής πραγματικότητας θα μπορέσει να προσθέσει επιπλέον από την δράσεις επιμέλειας της υγείας των πολιτών μια νέα ειδικής σημαντικής βαρύτητας υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Δήμος Αθηναίων , παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνεται, συμβουλεύει, υποστηρίζει κάθε εξελικτική προσπάθεια αναβάθμισης του νοσοκομείου και των υπηρεσιών του τιμώντας την ιστορική του παρακαταθήκη ως Δημοτικό Νοσκομείο. Για παράδειγμα αναφέρω τη πρόσφατη συνδυαστική πρωτοβουλία της έκτακτης αιμοδοσίας που οργανώθηκε για την προσφορά ζωής στους τραυματίες του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη. Επίσης κατά την διάρκεια της σφοδρής χιονοκαταιγίδας «Ελπίς» 2 χρόνια τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Αθηναίων κρατούσαν συνεχώς προσβάσιμο το νοσοκομείο στους πολίτες, απομακρύνοντας συνεχώς τόνους χιόνι αλλά και κορμούς δέντρων .

The post “Το νοσοκομείο ¨Η ΕΛΠΙΣ¨ ήταν το πρώτο νοσοκομείο που ιδρύθηκε στο σύγχρονο ελληνικό κράτος” appeared first on aftodioikisinews.gr.