Sykies Fest 2023

Sykies Fest 2023: Τη Δευτέρα το Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα πλημμυρίσει ΣυνSθύματα

«Τα συναισθήματα ήταν η αρχή των πάντων και το να αισθανόμαστε δεν είναι ποτέ μία παθητική διαδικασία», λέει ο Αντόνιο Νταμάσιο ένας από τους πιο γνωστούς διεθνώς νευροεπιστήμονες που μελετούν τη σημασία του συναισθήματος στη ζωή του ανθρώπου.

Εκεί ακριβώς, στα συναισθήματά μας, εστιάζει φέτος το Sykies fest ένα ξεχωριστό διαδραστικό δρώμενο με φανατικούς πλέον θεατές που παρουσιάζεται τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, με δωρεάν είσοδο στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης». 

Η φετινή παράσταση με τίτλο ΣυνSθύματα στην οποία πρωταγωνιστούν χορευτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς του δήμου καθώς και εκατοντάδες εθελοντές, έρχεται να συγκινήσει, να προβληματίσει και να μας υπενθυμίσει ότι τα συναισθήματα έχουν κεντρική θέση στη ζωή μας. 

Εφαλτήριο για το Sykies Fest, οι συντελεστές του οποίου συμμετέχουν σε καθημερινές εντατικές πρόβες από την αρχή της εβδομάδας, είναι η βιωματική και δημιουργική  αναβίωση της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, «στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ένα από τα στοιχήματά μας είναι ο πολιτισμός γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία επενδύουμε σε αυτόν όπως και στην Παιδεία. Ούτως ή άλλως θεωρούμε την παιδεία και τον πολιτισμό έννοιες απολύτως αλληλεξαρτώμενες. Το Sykies Fest είναι ένας θεσμός νέος σε σύγκριση με άλλους συνυφασμένους πλέον στη συνείδηση του κοινού με τον δήμο μας όπως τα Μερκούρεια και η Βαλκανική Πλατεία. Τον χαρακτηρίζει η έμπνευση, η πρωτοτυπία και ο ενθουσιασμός των συντελεστών του, στοιχεία απολύτως διακριτά σε αυτή τη βιωματική αναβίωση της ελληνικής παράδοσης και της ιστορίας της Θεσσαλονίκης που επιχειρείται».

Σύμφωνα με την Ιωάννα Γεωργαντά και τον Θανάση Καλτσίκα που συνέλαβαν την αρχική ιδέα, το Sykies Fest φέρνει το παρελθόν στο σήμερα ώστε να αποτελέσει έρεισμα για το μέλλον. 

Φέτος το θέμα είναι ΣυνSθύματα. Συνθήματα, θύματα, συναισθήματα, όπως κι αν το διαβάσει κανείς στην πρώτη ανάγνωση δεν πρόκειται να αστοχήσει. Η λέξη και το δρώμενο τα περιλαμβάνει όλα.  

 Η παράσταση ΣυνSθύματα στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες που είναι η ερμηνεία, ο σύγχρονος χορός, ο παραδοσιακός χορός, η μουσική και το τραγούδι. Προς επίρρωση της ερμηνείας των συναισθημάτων κάθε ηλικιακής κλίμακας του ανθρώπου, χρησιμοποιούνται, πέραν της ερμηνείας και του χορού και άλλες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική. Οι εικόνες που αποτυπώνονται έχουν αντληθεί από την παγκόσμια τέχνη, αλλά και θεολογικά κείμενα. 

Πρόκειται για παράσταση η οποία θέλει να μας υπενθυμίσει τα συναισθήματα ως το πιο χρήσιμο εργαλείο του ανθρώπου, ως μέσο για την αποκάλυψη του Θείου, ως δικαίωμα, ως αντιστάθμισμα στη μάχη με τον υλισμό και -γιατί όχι- ως τελικό νικητή. 

Συντελεστές SYKIES FEST 2023

Πρωτότυπη ιδέα-Σκηνοθεσία | Ιωάννα Γεωργαντά, Θανάσης Καλτσίκας

Μουσική| ΘΡΑΞ  ΠΑΝKC

Πολυφωνικό τραγούδι | Πλειάδες

Χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών | Χρήστος Άψης

Συνεργάτιδα κινησιολόγος, σύγχρονη κινησιολογία | Ειρήνη Καλογηρά

Βοηθός σκηνοθεσίας | Στέφανος Τσαβές

Τραγούδι «Τι καλά το λέει τ’ αηδόνι» | Στέλλα Καλλιάρα 

Τραγούδι  «Λαφίνα» | Σοφία Σαχινίδου

Σκηνικά | Θανάσης Καλτσίκας

Κοστούμια |Μάκης Μπεσλίδης

Συνεργάτιδα σκηνογράφος | Μαγδαληνή Σίγα

Φωτισμοί | Ιωάννα Γεωργαντά, Γιώργος Κοσμίδης

Head Make up Artist | Κίκα Κουπαράνη

1η Βοηθός head mua | Μαρία Κουλούρη 

Συνεργάτης Σκηνοθέτης σκηνής, έσω | Σταμάτης Στάμογλου

Συνεργάτης Σκηνοθέτης Φωτισμού, έξω | Μορφούλα Στεργίου

Video designer | Νάσος Παπαδόπουλος

Photographer Αφίσας | Μιρέλα Κανδυναλάπτη

Κομμώσεις  |Θεοδώρα Λιαποπούλου

Δημιουργική ομάδα κοστουμιών | Χριστίνα Τριανταφύλλου, Άρτεμη Ιωαννίδου, Μαρία Μακροπούλου, Ελένη Φώτογλου, Ανδρέας Πόζογλου, Μαγδαληνή Σίγα 

Τα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακές φορεσιές και δεν αποτελούν πιστά αντίγραφα 

Παραδοσιακός χορός -Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Νεάπολης-Συκεών | 

Γιώτα Αλατζόγλου, Ρένα Αυγερινού, Χρήστος Άψης, Ελένη Γκουμπαντσά, Αθανασία Ζάπρα, Ζωή Θεοδωρίδου, Άρτεμις Ιωαννίδου, Δήμητρα Ιωαννίδου, Ειρήνη Καγιαμπίνη, Έφη Καλαϊτζή, Γιώργος Καλιοτζής, Θανάσης Καλτσίκας, Ορέστης Καλτσίκας, Γιώργος Κανάκης, Αλεξάνδρα Κανσίζογλου, Έφη Καραμουχτάρη, Ευθύμης Καρέντζος, Νικολέττα Κατσαούνη, Ευαγγελία Κατσαρού, Δώρα Κοντοπούλου, Ιωάννα Κουμπίδου, Καίτη Λάζου, Βαρβάρα Λιάκου, Νίκος Λουλάς, Μαρία Μακρόπουλου, Τζένη Μάλαμα, Βασιλική Μανωλούδη, Βασιλική Μαυρίδου, Μίλτος Μηλούσης, Τάσος Μητσικούδης, Ιορδάνης Μπεσλίδης, Χρύσα Μπέτα, Κωνσταντίνα Νάνου, Σάσα Ντάνα, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Στάθης Παναγιωτόπουλος, Θεοδώρα Παναγιωτοπούλου, Άννα Παπασκουλή, Γιάννης Παρίσης, Πόπη Πεκιαρίδου, Ελευθερία Φωτόγλου, Βαγγέλης Πράππας, Γρηγόρης Σακαλίδης, Αντιγόνη Σαμακοβλή, Μαρία Σάμου, Ελένη Σαμουρκασίδου, Μαρία Σαμουρκασίδου, Σοφία Σαρηλάκη, Σοφία Σιώκη, Ζωή Στερικλή, Δέσποινα Συμεωνίδου, Φιλιώ Συμεωνίδου, Χριστίνα Τριανταφύλλου, Χρύσα Τσιροπούλα, Νάντια Φιλιπποπούλου, Μαρία Χατζηβασιλειάδου, Σταυρούλα Χατζησπύρου, Γιάννης Ψάρας.

Παραδοσιακή μουσική: Άγγελος Μούτσας, Βασίλης Μανωλόπουλος, Γιώργος Ουζούνης  

Χορός ART MATES Theater Group | Χάρης Λαγωνίδης

Διομήδης Αλεβιζάτος, Μαρία Αμαραντίδου, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Ιωάννα Γεωργαντά, Νεφέλη Γκίκογλου, Ελισάβετ Δεκαρίστου, Ερασμίνα-Χριστίνα Ζαρίδα, Χαρά Καϊμάκη, Αριάδνη Καλτσίκα, Δήμητρα Κατσαντώνη, Χάρης Λαγωνίδης, Μαρίνα Λιούμπα, Φιλίππα Μαγγίρα, Μαρία Μαλακοπούλου, Φανή Μαλέκα, Μιχάλης Μαντάς, Λίνα Μάρθα, Λιάνα Μάρθα, Αλέξανδρος Μαυρουδόπουλος, Μαρία Μπολασίκη, Ανδριάνα Νίκλη, Ευτυχία Οικονόμου, Αγάπη Ουζούνη, Νάσος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, Νικολέττα Πατσαλιά, Φωτεινή Πρανδέκου, Σοφία Σαχινίδου, Αναστασία Στρίκου, Στέφανος Τσαβές. 

 

Info 

Πότε: Δευτέρα 26 Ιουνίου, 9:15 μμ

Πού: Στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

Πώς φτάνουμε: Με τη γραμμή 28 του ΟΑΣΘ (στάση Δεδέογλου)

Είσοδος ελεύθερη

The post Sykies Fest 2023 appeared first on aftodioikisinews.gr.